pongo 1 Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Po aktualizacji z Win 7 na Win 10 Bios nie potrafi zapamiętać z jakiego dysku ma startować system. Bateria chyba w porządku skoro pamięta datę i godzinę? Płyta główna Asus M4A785D-M PRO. Trochę stara, przy wyszukiwaniu driverów i nowego Biosu na stronie Asusa nawet nie można wybrać Win 10, jest 7 i 8.1 . Bios mam najnowszy jaki jest dostępny. Mam 4 napędy. Trzy SATA: dysk SSD z systemem, dysk z "talerzami", napęd CDRW Jeden dysk IDE - i ten dysk Bios wybiera jako startowy. Wchodzę do Biosu, wybieram SSD, zapisuję i startuje. Lecz po wyłączeniu zasilania ponownie próbuje ładować system ze starego dysku IDE mimo że na na tym dysku w tym kompie nigdy nie było systemu operacyjnego. Cytuj Link to post Share on other sites
pongo 1 Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Czy rodzaj partycji startowej może mieć na to wpływ? Powinno być GPT? Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Sprawdź czy SSD jest podłączony do portu SATA z najniższym numerem np. SATA_1.0 Cytuj Link to post Share on other sites
pongo 1 Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Sprawdziłem. SSD jest podpięty do SATA 1. Cytuj Link to post Share on other sites
mufasa 147 Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 może masz sektory rozruchowe na hdd,jakieś pozostałości po starym systemie? a jak wgrywałeś system na ssd to hdd miałeś podpięty czy nie? Cytuj Link to post Share on other sites
pongo 1 Napisano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Teraz sobie przypomniałem! Kiedyś był taki problem. Napisałem błędną informację że na HDD nie było systemu. Kiedyś był. Dołożyłem SSD i zainstalowałem na nim od nowa Win 7. Okazało się że instalator zrobił jakiś katalog na HDD i system nie startował bez tego HDD, mimo że Win 7 był zainstalowany na SSD. Przerzuciłem wtedy ten katalog na SSD i było w porządku. Ale taraz nie widzę na tym HDD nic z instalacji Windows 10, ukryte też sprawdziłem. Co z tym zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 odłącz na chwilę ten dysk (ide) i zobacz jak wystartuje Cytuj Link to post Share on other sites
mufasa 147 Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 wywal partycję,potem utwórz,format i powinno pójść. Cytuj Link to post Share on other sites
pongo 1 Napisano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 odłącz na chwilę ten dysk (ide) i zobacz jak wystartuje Startuje. W dodatku błyskawicznie! Na Win 7 strasznie wolno startował! wywal partycję,potem utwórz,format i powinno pójść. Ale ja mam tyle programów i zapisanych haseł że będzie potrzeba wieeele godzin żeby to uzupełnić. Nie robiłem kopi. Cytuj Link to post Share on other sites
pongo 1 Napisano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Dysk IDE z którego system próbował startować jest jako jedyny na taśmie (kiedyś był na tej taśmie także napęd DVD). Zworka była na Master. Zmieniłem na CS i problem ustąpił. Bootuje z SSD bez problemów! Ktoś mi wyjaśni co się stało? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Kamil444 360 Napisano 21 Lutego 2018 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Przy takich akcjach najlepiej odpinać pozostałe dyski zostawić tylko 1 np ssd Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts