Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam mały problem mianowicie , wczoraj kupiłem ww. procka , zamontowałem go , odpaliłem wszedłem w cpuid a on pokazuje mi vcore 1.408v - zresetowałem bios ponownie sprawdziłem i pokazuje to samo , czy to możliwe że ten procesor ma takie wysokie napięcie stockowe ? No i jeszcze jedno , kupiłem go od człowieka któremu udało się odblokować mu 4 jajo i działało mu ono stabilnie , u mnie natomiast kiedy je odblokowałem i odpaliłem test occt , wysypał się po paru sekundach - Jak to jest możliwe ? Dodam że próbowałem podnieść mu trochę napięcie ale nic to nie zmienia.

Moje mobo : GA-M720-US3

Zasilacz : Fell III 500w

pozdrawiam

Jest to możliwe, z odblokowanymi sztukami trzeba też mieć szczęście do chipsetu, aczkolwiek jest możliwe, że zwyczajnie ktoś kłamie.

Bez procesora, który na pewno się odblokowuje albo innej płyty umożliwiającej odblokowanie ciężko stwierdzić.

Napięcie może być błędem odczytu, tudzież taką implementacją obsługi tego procesora, ustaw ręcznie napięcie i się nie przejmuj.

Najlepiej ustaw maksymalny rozsądny pułap (1.45v) i sprawdź czy działa.

Kupiłeś od niego sam proc? czy proc z płytą.

Bo jeżeli tylko proc to nie wiem czemu jesteś zdziwiony, że tobie nie działają 4 rdzenie.

Płyta płycie nie równa tak samo jak bios.

Na pierwszym miejscu updatuj BIOS. U mnie pomogło.

Potem będziesz się martwił.

EDIT: Dopiero teraz się zorientowałem, że masz najnowszy. no to gorsza sprawa. Raczej starszy nie będzie tu lepszy.

teraz powiedz ile zapłaciłeś za ten procesor, ja bym osobiście próbował go "reklamować" u tego gościa lub sprawdził bym na innej płycie czy działa czy nie bo jak nie działa to wątpliwe by była to kwestia przypadku :P

zapłaciłem 275 zł - teraz jeszcze pytanie czy można jakoś spróbować powalczyć o stabilność tego 4 rdzenia prócz podnoszenia jego napięcia ? może zmienić mu napięcie w CPU NB VID Control ? Poniżej tego jak zmieniam acc mam opcję Value core 1 , 2 ,3 ,4 i przy każdym napisane 2% , może tutaj trzeba by było coś zmienić ?

Te 2% ustaw na 0, bo to jest podniesienie taktowania rdzenia o te 2%.

Jeżeli przy tak skrajnie wysokim napięciu (dla chłodzenia powietrzem) nie daje rady to już nic więcej nie zrobisz.

Nie zwiększaj napięcia na kontroler i mostek, bo nie spowoduje to żadnego cudu, a będzie cieplej.

Może pomóc obniżenie taktowania, ale jest to bezsens.

Swoją drogą cena tak czy inaczej jest dobra, pomimo braku możności odblokowania na Twojej płycie dodatkowego rdzenia.

Jak zmieniałeś z jakiegokolwiek x2, to odczujesz różnice na plus.

Pozostaje życzyć miłego użytkowania.