Dragon13 501 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Witam Szanowni Państwo, a więc zacznę po kolei, 8.01 czyli wczoraj wyjąłem swój retro pc z komody, Celeron 1,1 ghz, 256 MB RAM, Radeon 9200 SE, Abit ST6 - żeby z sentymentu zobaczyć czy wszystko działa. o dziwo na starcie musiałem wcisnać F1, aby przywrococ bios gdyz PC, nie był uruchamiany z 3-4 lata, oczywiście wszystko było ok, dziś przyszła mi kość ramu 256 MB od Hynix (133 mhz) ładnie wcisnąłem kość i teraz PC zamiast się włączyć jak wczoraj, wydaje tylko sygnał typowej karetki i jest on stały, obraz sie nie wyswietla, po wyjeciu owej kosci jest ciagle to samo, jakieś pomysły co mogło się stać ? Bede bardzo wdzięczny za pomoc Łącze z wyrazami szacunku. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Wyjmij tą kość także i włóż ją ponownie. Może wciskając tą 'nową' ugiąłeś nieco płytę i straciła styk. Spróbuj ewentualnie w innym banku. Nawiasem mówiąc sprawdź stan kondensatorów, potrafią spuchnąć od samego leżenia. P.S. Na forum jest właściwy dział w temacie retro. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tronic1 2 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Od leżenia kondensatory nie puchną ale potrafią wyschnąć wyschnąć ( elektrolit w kondensatorach ) a w takim przypadku kondensator wygląda jak nowy ale nie ma pojemności. Warto zostawić płytę na kilka, kilkanaście godzin pod napięciem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Puchna, puchna. Mam conajmniej kilka takich przypadków na blacie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dragon13 501 Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Próbowałem - wymieniałem Ramy, próbowałem każdy osobno w różnych wejściach i ciągle tak samo. Nagrałem filmik z tego Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Dragon13 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Przemienny niski i wysoki (karetka) - Błąd procesora lub jego przegrzanie (w takcie pracy). Sprawdź podłączenie zasilania CPU i jeszcze możesz wymontować CPU i sprawdzić stan styków na procesorze oraz piny w socket. Może coś zaśniedziało. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
Dragon13 501 Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Może to być spowodowane brakiem wymiany pasty przez te wszystkie lata ? Wentylator normalnie pracuje Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 W Twoim przypadku pasta nie ma tu nic do rzeczy. Masz „lub jego przegrzanie" to błąd w trakcie pracy. Tu raczej brak prawidłowego zasilania CPU lub brak kontaktu na wszystkich pinach w układzie CPU a socket płyty gł. Cytuj Link to post Share on other sites
Dragon13 501 Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Czyli nie koniecznie procesor będzie do wymiany? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 I jak, uruchomiłeś Złomka? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts