ALL146 0 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Witam! Czy ktoś z Was posiada światłowód Orange 100 Mb/s lub 300 Mb/s? Czy prędkości są zbliżone do oferowanych, no i najważniejsze czy pingi nie są wysokie? Proszę o opinię, gdyż mam możliwość skorzystać z w/w usługi. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Zadzwoń do nich,pogadaj. Jak trafisz na kogoś normalnego to może ci wiele powiedzieć. Usprzętowienie w kraju jest bardzo,bardzo różne ,co może też mieć wpływ... Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Ja dzwonie do tych pajaców od 4 lat z pytaniem: "kiedy orange światłowód?", zawsze odpowiadają "nie wiemy" wracając do tematu: generalnie na łączu po światłowodzie 100-300mbit/s, nikt nie narzeka na internet. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 @up - no tego,to prości pracownicy informacyjni,mają prawo nie wiedzieć... Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Taaa, konsultant telefoniczny za najniższą krajową, zresztą orange światłowód to oferta głównie dla dużych miast, spamują tymi reklamami i robią ludziom nadzieje, większość i tak tego nie doświadczy, Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Nie lubisz orange-nie korzystaj z ich usług. To proste jak budowa cepa. Nie myśl,że jestem ich pracownikiem. Jestem zwykłym użytkownikiem z Warszawy (światłowód i tak szybko do mnie nie dojdzie) i moje kontakty z nimi w sferze napraw i informacji,mogę z czystym sumieniem określić jako bardzo dobre. Tak się też składa,że nie są już jak kiedyś monopolistami... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Orange światłowód 100mb. Sprawdzone na speedtest.pl - Dl: 105mb/s, Ping: 4ms, Ul: 10mb/s. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ALL146 0 Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Orange światłowód 100mb. Sprawdzone na speedtest.pl - Dl: 105mb/s, Ping: 4ms, Ul: 10mb/s. Dzięki Od kilkunastu lat mam internet radiowy 10mb/s, nie narzekam śmiga bardzo dobrze o każdej porze dnia. Interesował mnie ping, bo wiadomo w grach sieciowych jest to ważna sprawa. Chyba nie ma co się zastanawiać tylko brać ten światłowód z orange, no i cenowo kilka złotych taniej miesięcznie, a prędkość 10x większa. Cytuj Link to post Share on other sites
Socz3k 1 Napisano 2 Marca 2018 Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Witam u mnie orange światłowód na łaczu 100 mb pokazuje 117mb download i 14 mb upload 4-5 ping na speedtest.net ogolnie jestem zadowolony nie zywa nie spada prędkość stabilne łącze modem to funbox 3.0 który ma problemy z wifi i to jest jedyna wada 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Server02 2 Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 U mnie pokazuje na orange 90, skacze do 100, czasem nawet zadarza się spadać do 75 mb. Generalnie światłowód orange nie jest taki najgorszy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ALL146 0 Napisano 18 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Witam u mnie orange światłowód na łaczu 100 mb pokazuje 117mb download i 14 mb upload 4-5 ping na speedtest.net ogolnie jestem zadowolony nie zywa nie spada prędkość stabilne łącze modem to funbox 3.0 który ma problemy z wifi i to jest jedyna wada Fajnie, że poruszyłeś temat wifi, bo mieszkam w domu dwu-piętrowym i zastanawia mnie działanie (stabilność,zasięg) wifi. Może ktoś wie czy przed podpisaniem umowy jest możliwość przetestowania usługi. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 19 Marca 2018 Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 zastanawia mnie działanie (stabilność,zasięg) wifi. Może ktoś wie czy przed podpisaniem umowy jest możliwość przetestowania usługi. tutaj sprawa jest bardzo prosta: droższy router Wi-Fi = lepszy zasięg / stabilność / jakość podobnie musi być z Wi-Fi które odbiera tego neta w kompie / laptopie czy telefonie przykład b. dobrego routera wifi https://www.morele.net/router-tp-link-archer-c3200-878571/ przykład b. dobrego odbiornika wifi https://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-pce-ac88-1003485/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kakarotosongo 21 Napisano 19 Marca 2018 Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Taniej wyjdzie kucie scian i pociagniecie kabla niz ten zestaw ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
ALL146 0 Napisano 19 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Na parterze jest komputer który będzie po kablu, na wyższym piętrze drugi komputer po wifi + inne urządzenia. Mam router tp-link archer c20. Można go połączyć z FunBoxem 3.0 żeby wzmocnić sygnał? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 19 Marca 2018 Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Radzę ci skontaktować się z technikami z orange. Można telefonicznie i zapytać... Cytuj Link to post Share on other sites
ALL146 0 Napisano 19 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Radzę ci skontaktować się z technikami z orange. Można telefonicznie i zapytać... W maju będzie dostępny światłowód wg informacji jakie uzyskałem. Powoli rozeznaję temat, na pewno bliżej terminu się z nimi skontaktuję aby uzyskać odpowiedzi na kilka pytań. Cytuj Link to post Share on other sites
qvazi 15 Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 U u mnie na klatce mam teraz 3 światłowody. 2 lokalnych i jeden od Multimediów. Mam od Mutimediów i prędkość zwykle jest powyżej 100mb/s. Przeskok jakościowy duży. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Dwa lata korzystałem ze światłowodu od orange o prędkości do 600Mb. Wszystko było ok, oprócz okazjonalnych problemów z translacją w relacji ipv4-ipv6 (problemy z ruchem po stronie orange). Ich umowy z operatorami międzynarodowymi też czasem budzą niesmak, bo np. z takim open transitem jeszcze do nie dawna mieli bardzo wąskie pasmo co czasami skutkowało wujowymi pingami z zagranicznymi serwisami. Zaznaczyć też trzeba, że ich TPIX nie jest (przynajmniej jeszcze z rok temu nie był) połączony z innymi krajowymi centrami wymiany danych co skutkowało na przykład tym, że do takiej strony jak eska.pl łączyli się ludzie przez Hiszpanię 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ALL146 0 Napisano 12 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Instalacja światłowodu w mojej okolicy przesunęła się na sierpień, do tego czasu zaproponowali Neostradę do 80 mb/s.Do centrali mam blisko.Myślę, że to jest na ten czas dobre wyjście biorąc pod uwagę, że aktualnie mam radiówkę.Po kablu zawsze lepiej (stabilnie). Cytuj Link to post Share on other sites
Frytkowiec 6 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Ja polecam internety u dostawcy w swoim mieście takiego lokalnego Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts