Pepis 1009 Napisano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Cześć Jakiś rok temu jeden znajomy sprzedał komputer drugiemu. Ten drugi miał spc Fortis z poprzedniego więc zamontował go do kupionego (wcześniej był box). Po tej operacji komputer się w ogóle nie włączał. Pomogło poluzowanie śrubek mocujących chłodzenie. Dodam że były bardzo mocno popuszczone, ale temp były prawidłowe. 2 dni temu znajomy chciał wyczyścić Fortisa. Odkręcił go i umył. Sytuacja się powtórzyła, ale tym razem nawet bez Coopera się komputer nie włącza. Podejrzewam zwarcie, ale nie wiem jak go wyeliminować. Dodam że oprócz Coolera nic nie odłączał. Specyfikacja: 4670k 8gb crucial ASRock h87 performance Xfx pro 550 GTX 770 Zalman Z3 Dzięki z góry za pomysły. Cytuj Link to post Share on other sites
Voidereles 1695 Napisano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Hmm... Sprawdź gniazdo procesora czy piny są okej 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pepis 1009 Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Procek raz włożony podczas 1 składania. Jutro będę u niego to zobaczę. Cytuj Link to post Share on other sites
vivaldi2004 3 Napisano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Jeśli nie macie to zamontujcie zwykły głośniczek. Zazwyczaj 5 krótkich piknięć to błąd procesora. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pepis 1009 Napisano 22 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Właśnie wracam od kumpla. Zmieniłem zworkę by płyta startowała z 2 biosu. Wstała i wywaliła błąd ramu. Odpaliłem windę i w CPU-z pokazało że ram działa w single chanel. Przełożyłem ram tak by jeden był w slocie 1 a drugi w 4. Komp wstał normalnie iz dual Chanel. Chciałem go go poskładać bo wentylator (noctua 14) lezal obok obudowy. I znów to samo komp się nie odpala i resetuje w kółko. Odczepilem noctua od Fortisa, ale zostawiłem ja podłączona. Efekt? Komp znów się włączał ale znów info że błąd ramu. Niestety musiałem już iść. Ciezki przypadek. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Pewnie uszkodzona ścieżka na laminacie płyty gł.odpowiadająca za połączenie RAM-u z CPU. Puścił jakiś lut i przy nawet lekkim ugięciu przez dokręcanie coolera traci kontakt. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pepis 1009 Napisano 23 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Ram jest na pewno sprawny, bo mdsched przechodzi bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 bo mdsched przechodzi bez problemu. Owszem, ale tylko jak poprawnie się włączy czyli bez coolera i załapie kontakt na ścieżce. Cytuj Link to post Share on other sites
Pepis 1009 Napisano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Okazało sie, że na odwrót założony był backplate od fortisa. Odwróciłem go i działa bez problemu. Dziękuje za pomoc można zamknąć. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Odwróciłem go i działa bez problemu. Czyli jednak wyginało płytę gł. Cytuj Link to post Share on other sites
Pepis 1009 Napisano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Nie bo backplate jest płaski co nie powoduje wygiecia płyty. Jedna strona jest pokryta plastikowym izolatorem a druga nie wiec na 99% to zwarcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts