Z0ld3n 0 Napisano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Zamierzam kupić nowy dysk na M2. W grę wchodzi SM961, Samsung Pro 960, Plextor M8Pe bo chyba nie ma nic innego wartego polecenia. Czy wszystkie z nich wspierają szyfrowanie sprzętowe? (wiem że 960 pro wspiera) Czy warto dopłacić do radiatora w Plextorze? Cytuj Link to post Share on other sites
supervisor 15 Napisano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Z tego co wiem 960 nie grzeje się zbyt mocno więc nie potrzebuje dodatkowego radiatora, nie powinno być różnicy z plextorem pomimo tego że plextor ma radiator. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Czy warto dopłacić do radiatora w Plextorze? a zamierzasz je katować ? wiem że 960 pro wspiera i tylko on... Cytuj Link to post Share on other sites
Z0ld3n 0 Napisano 16 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Z tego co wiem 960 nie grzeje się zbyt mocno więc nie potrzebuje dodatkowego radiatora, nie powinno być różnicy z plextorem pomimo tego że plextor ma radiator. Chodziło mi bardziej o wersje Plextora z i bez radiatora a zamierzasz je katować ? Nie, raczej nic specjalnego. Jeżeli tylko 960 pro wspiera szyfrowanie sprzętowe to sprawa rozwiązana, dzięki wielkie bo w różnych miejscach można skrajnie różne informacje o tym znaleźć. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Z0ld3n Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 a znalazłeś gdzieś że SM961 lub Plextor M8Pe mają ? Bo wiesz, ich kontrolery wspierają szyfrowanie, ale nie było ono zaimplementowane w biosie tych dysków. Cytuj Link to post Share on other sites
Z0ld3n 0 Napisano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Na niektórych forach ludzie piszą, że wspierają ale nigdzie nikt nie pokazał żadnego dowodu. Zresztą z tego co widzę nawet 960 Pro nie wspiera w pełni szyfrowania sprzętowego jako dysk systemowy ( https://us.community.samsung.com/t5/forums/v3_1/forumtopicpage/board-id/memoryandstorage/thread-id/188/page/1 ) Wszystkie natomiast z tego co widzę wspierają szyfrowanie Class 0 (ATA password) ale przy tej opcji chyba przy każdorazowym włączeniu trzeba podawać hasło. Wolałbym wykorzystać Bitlocker + tpm + pendrive jako klucz ale z tego co znalazłem jedyny dysk NVME, który wspiera szyfrowanie sprzętowe pod Windowsem jako dysk systemowy (chociaż też bez żadnych dowodów) to Intel Pro 6000p ale nie powala on wydajnością + jest to TLC Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Z0ld3n Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Znaczy no, będziesz mógł skorzystać z sprzętowego szyfrowania, ale nie możesz tego zrobić na bootowalnym dysku, więc technicznie wspiera szyfrowanie sprzętowe, ale... Jeśli myślisz o szyfrowaniu sprzętowym bootowalnego dysku, to będzie rzeczywiście ciężko. Więc jeśli o bootowalny dysk chodzi, to niestety zostaje programowe szyfrowanie, więc obojętne który kupisz. Wszystkie natomiast z tego co widzę wspierają szyfrowanie Class 0 (ATA password) ale przy tej opcji chyba przy każdorazowym włączeniu trzeba podawać hasło. to jeszcze chyba zależnie od płyty głównej, nie jestem pewien musisz mnie sprawdzić. Sam osobiście w prywatnym PC nie szyfruję danych, bo nie muszę, więc nie jestem obeznany bardzo w temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts