Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzam kupić nowy dysk na M2.

W grę wchodzi SM961, Samsung Pro 960, Plextor M8Pe bo chyba nie ma nic innego wartego polecenia.

Czy wszystkie z nich wspierają szyfrowanie sprzętowe? (wiem że 960 pro wspiera) Czy warto dopłacić do radiatora w Plextorze?

Z tego co wiem 960 nie grzeje się zbyt mocno więc nie potrzebuje dodatkowego radiatora, nie powinno być różnicy z plextorem pomimo tego że plextor ma radiator.

Chodziło mi bardziej o wersje Plextora z i bez radiatora :)

a zamierzasz je katować ?

Nie, raczej nic specjalnego.

Jeżeli tylko 960 pro wspiera szyfrowanie sprzętowe to sprawa rozwiązana, dzięki wielkie bo w różnych miejscach można skrajnie różne informacje o tym znaleźć.

Edytowane przez Z0ld3n

Na niektórych forach ludzie piszą, że wspierają ale nigdzie nikt nie pokazał żadnego dowodu.

Zresztą z tego co widzę nawet 960 Pro nie wspiera w pełni szyfrowania sprzętowego jako dysk systemowy

( https://us.community.samsung.com/t5/forums/v3_1/forumtopicpage/board-id/memoryandstorage/thread-id/188/page/1 )

Wszystkie natomiast z tego co widzę wspierają szyfrowanie Class 0 (ATA password) ale przy tej opcji chyba przy każdorazowym włączeniu trzeba podawać hasło.

Wolałbym wykorzystać Bitlocker + tpm + pendrive jako klucz ale z tego co znalazłem jedyny dysk NVME, który wspiera szyfrowanie sprzętowe pod Windowsem jako dysk systemowy (chociaż też bez żadnych dowodów) to Intel Pro 6000p ale nie powala on wydajnością + jest to TLC

Edytowane przez Z0ld3n

Znaczy no, będziesz mógł skorzystać z sprzętowego szyfrowania, ale nie możesz tego zrobić na bootowalnym dysku, więc technicznie wspiera szyfrowanie sprzętowe, ale... 

Jeśli myślisz o szyfrowaniu sprzętowym bootowalnego dysku, to będzie rzeczywiście ciężko. 
Więc jeśli o bootowalny dysk chodzi, to niestety zostaje programowe szyfrowanie, więc obojętne który kupisz. 

Wszystkie natomiast z tego co widzę wspierają szyfrowanie Class 0 (ATA password) ale przy tej opcji chyba przy każdorazowym włączeniu trzeba podawać hasło.
to jeszcze chyba zależnie od płyty głównej, nie jestem pewien musisz mnie sprawdzić. 

Sam osobiście w prywatnym PC nie szyfruję danych, bo nie muszę, więc nie jestem obeznany bardzo w temacie.