szortab 0 Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Cześć, Po kilku latach stwierdziłem, że pora na wymianę routera WR740N od TP-Linka. Myślałem, że to prosta sprawa, dopiero po przeczytaniu kilku/kilkunastu tematów na forach zorientowałem, że jest to bardziej skomplikowane, przez co zupełnie się w tym pogubiłem. Router ma być do domu jednorodzinnego, zasięg ma docierać też na drugie piętro, jednak tylko do pokoju znajdującego się bezpośrednio nad pokojem z routerem. Internet jest od lokalnego dostawcy, po kablówce, przechodzi przez modem, ma prędkość 60 Mb. Podłączony jest jeden komputer stacjonarny po kablu, oprócz tego 5 urządzeń na Wi-Fi. Bardzo mile widziana byłaby opcja USB, by stworzyć jakąś, chociażby lokalną, "chmurę". Na początku, jako fan zakupów w Chinach, myślałem o routerze od Xiaomi, jednak znalazłem kilka nieciekawych opinii. Aktualnie moją uwagę przyciągnęły Archer C2 oraz Asus RT-AC51U, liczę na jakąś pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
recuchowski 3 Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Asus RT-AC51U to bardzo dobry router. Ma dobry zasięg, nie zacina się i nie gubi sygnału. Cytuj Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Bardzo mile widziana byłaby opcja USB, by stworzyć jakąś, chociażby lokalną, "chmurę". Może z USB 3.0 to działa ale na 2.0 nie, nie i jeszcze raz nie. Przerabiałem z 2 routerami i transfery były po prostu żenujące -> parę, parenaście MB/s. Zdecydowanie lepiej kupić sobie do tego jakiegoś terminala z SATA, wrzucić mu np. Openmediavault i wtedy można używać jako NAS. Ja miałem Dell FX160 i w odczycie po NFS wyciągałem 60MB/s. Do tego miałem jeszcze na nim klienta torrentów i udostępnianie po sambie. Co do Xiaomi to tylko z openfirmware ale ono jeszcze chyba nie jest stabilne. Oryginalny soft z miejsca trzeba wywalić żeby się nie załadować w bambuko jak ci co używali Kasperskyego jako antywirusa. Ten Asus powinien być spoko aczkolwiek niech inni doradzą. Tego tplinka co masz można przełączyć w AP więc jakbyś mógł jakoś poprowadzić kabel na piętro miałbyś spoko sieć. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Na początku, jako fan zakupów w Chinach, myślałem o routerze od Xiaomi z tego co się orientuje on ma 100Mb/s porty, więc... jedyny plus tego routera to AC i 128MB ram w niskiej cenie, nic poza tym. Co do zasięgu, to się cudów nie spodziewaj cokolwiek nie kupisz, licz coś na zysk + 5-10dBm max, zakup lepszych anten i ich ukierunkowanie da podobny lub lepszy efekt. Prędkość po USB jest tak jak kolega mówi, routery co przekraczają 30MB/s to rzadkość. Najlepszy sposób na polepszenie zasięgu to właśnie jak kolega radzi, podpiąć kablem stary router jako AP na 1-szym piętrze, lub gdzieś bliżej. Cytuj Link to post Share on other sites
szortab 0 Napisano 14 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Asus RT-AC51U to bardzo dobry router. Ma dobry zasięg, nie zacina się i nie gubi sygnału. Dopiero zauważyłem, że ma port tylko na 100 Mb, także mógłby być ograniczeniem gdyby w przyszłości prędkość uległa zwiększeniu... Może z USB 3.0 to działa ale na 2.0 nie, nie i jeszcze raz nie. Przerabiałem z 2 routerami i transfery były po prostu żenujące -> parę, parenaście MB/s. Zdecydowanie lepiej kupić sobie do tego jakiegoś terminala z SATA, wrzucić mu np. Openmediavault i wtedy można używać jako NAS. Ja miałem Dell FX160 i w odczycie po NFS wyciągałem 60MB/s. Do tego miałem jeszcze na nim klienta torrentów i udostępnianie po sambie. Prędkość po USB jest tak jak kolega mówi, routery co przekraczają 30MB/s to rzadkość. Szczerze mówiąc taka prędkość nie jest jakąś dużą przeszkodą, jedyne co byłoby udostępniane to zdjęcia. O NASie myślałem, ale to jednak dodatkowy koszt a nie potrzebuje nawet tych 500 GB. Ten Asus powinien być spoko aczkolwiek niech inni doradzą. Tego tplinka co masz można przełączyć w AP więc jakbyś mógł jakoś poprowadzić kabel na piętro miałbyś spoko sieć. Co do zasięgu, to się cudów nie spodziewaj cokolwiek nie kupisz, licz coś na zysk + 5-10dBm max, zakup lepszych anten i ich ukierunkowanie da podobny lub lepszy efekt. Najlepszy sposób na polepszenie zasięgu to właśnie jak kolega radzi, podpiąć kablem stary router jako AP na 1-szym piętrze, lub gdzieś bliżej. Wydaje mi się, że w obecnym routerze nie ma opcji wykręcenia anteny... Z kolei pomysł z postawieniem drugiego na piętrze bardzo ciekawy, muszę się nad tym zastanowić, dzięki za podsunięcie tego! Jeśli zaś chodzi o zasięg to w sumie jest wszędzie tam, gdzie go potrzebuje, router chce wymienic bo po prostu mam wrażenie, że nie wyrabia przy tylu urządzeniach, trzeba go często restartować itd. Cytuj Link to post Share on other sites
recuchowski 3 Napisano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Możesz zerknąć jeszcze na ASUS RT-AC1200G+, ma usb, prędkość większa. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 niestety porty 100 Mb/s w tych tanich routerach AC to jeden z haczyków. Co do samego routera, to musi być koniecznie AC? Wiadomo że wtedy ma 2 radia, więc jest lepiej dla ruchu (bo jak każdy wie Wi-fi łączy się tylko z jednym urządzeniem naraz i szybko się przełącza miedzy nimi), ale zasięg 5GHz jest słaby, pokrycie dobre, ale zasięg słaby, jeśli nie masz urządzeń 5GHz w pokoju co router, to nie wiem po co taki kupujesz. ASUS RT-AC1200G+ pamiętaj że o wersję + chodzi, bo tańsza wersja bez + ma tylko 100Mb/s porty ) Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 N-ka jest martwa, nie ma sensu kupować czegokolwiek poniżej ac. Zasięg 5ghz jest mniejszy od 2.4ghz ale transfer większy. Cytuj Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Szczerze mówiąc taka prędkość nie jest jakąś dużą przeszkodą, jedyne co byłoby udostępniane to zdjęcia. O NASie myślałem, ale to jednak dodatkowy koszt a nie potrzebuje nawet tych 500 GB. Ale te 30MB/s to wielce optymistyczny wariant , ja o takich prędkościach mogłem marzyć zarówno na wdr1043nd v1 jak i o wiele mocniejszym wdr3600. Raczej dobijało do kilkunastu MB/s i to w odczycie. W zapisie jeszcze gorzej. I nie koniecznie musisz wywalać kasę na prawdziwego NASa. Ja na minikomputerze Dell FX160 wyciągałem 60MB/s w odczycie na linuksie. Jak się nie znasz to zostawisz Windowsa XP embeded który jest domyślnie i tylko udostępnisz folder na dysku. I z windowsa na windowsa po sambie powinno być jeszcze lepiej. A maszynka żre zaledwie kilka Watów i z dyskiem 160GB mnie kosztowała ok 170zł. Ale sam zobaczysz jak kupisz router. N-ka jest martwa, nie ma sensu kupować czegokolwiek poniżej ac. Zasięg 5ghz jest mniejszy od 2.4ghz ale transfer większy. Martwa nie jest bo nadal ludzie mają mnóstwo sprzętu w tym standardzie a ponadto w znaczniej większości nieflagowych smartfonów nadal montuje się Nki, więc szybko się to nie zmieni. Ale fakt, jeżeli kupuje się teraz nowy router na parę lat to kupowanie Nki jest bez sensu. Z budżetowych modeli Asusa jest jeszcze RT-AC53 (jeżeli się upieramy na Asusy) https://www.asus.com/pl/Networking/RT-AC53/specifications/ 5GHz jest 1x1 (433Mbps), tylko 2 porty LAN ale za to 1Gbps. Przy 5 sprzętach (1 po kablu) i necie 60Mbps powinien spokojnie wystarczyć. Nawet jak w przyszłości kupi lepszy internet to do 130-150Mbps wifii powinno wystarczyć a jak zechce więcej niż 2 urządzenia puścić po kablu to dokupić tani switch. A osobiście to polecam Netisa WF2780. Mam go kilka miesięcy i złego słowa na niego nie powiem. Żadnego problemu z Wifi AC, żadnych przywieszek czy dziwnych spadków transferu. Tutaj masz testy jego i 2 innych ciekawych modeli. https://www.anteny24.pl/porownanie-routerow-standard-ac1200 Ale USB nie ma. Netis obiecał wypuszczenie firmware z patchem na KRACKa do tego modelu. I na dzień dzisiejszy jeszcze go nie ma. Więc wstrzymuję rekomendację tego modelu. www.netis-systems.com/About/lists/id/82 Edytowane 15 Grudnia 2017 przez doman18 Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 W pracy mam dwie sztuki RT-AC55U.Jeden działa jako bramka dla łącza backupowego na DSL. Powiem tak: plus to łatowa konfiguracja klientów VPN i to na tyle koniec. Niestety potrafi się raz na miesiąc czy dwa miesiące zawiesić. Drugi taki sam działa tylko jako AP. Z tym drugim nie ma problemów, ale jest znacznie mniej obciążony. Ja bym szukał czegoś AC na co się da wgrać Gargoyle lub Lede. Cytuj Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Ja bym szukał czegoś AC na co się da wgrać Gargoyle lub Lede. Tak, tylko że dopóki masz LEDE/Gg to tak naprawdę nie masz gwarancji. Nie wiem jak jest teraz ale kilka lat temu chyba tylko Asus dopuszczał alternatywny soft na swoje routery. Natomiast w przypadku innych (np. tp-link) jak ci coś padło a miałeś openfirmware to serwis pokazywał środkowy palec bez względu na to czy usterka miała jakikolwiek związek z wgraniem alt firmware czy nie. Dlatego ja zawsze przestrzegałem jeżeli ktoś się napalił na wgranie "lepszego gargoyla". Druga sprawa to wifi AC. Nie wiem jak jest teraz ale też były z nim problemy na openfirmware (i pfsense) spowodowane wiekiem dziecięcym otwartego sterownika. Na forum pfsensa otwarcie rekomendowano używanie osobno jakiegoś AP z AC. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez doman18 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts