leftskill 1 Napisano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Witam. Posiadam laptopa Lenovo Ideapad 320s-14 i właśnie dokupiłem do niego dysk SSD ADATA XPG SX8000 256gb M.2 PCIe. I mam taki problem, że windows normalnie wykrywa dysk, mogę coś na niego wrzucić, ale gdy chcę zainstalować na nim windowsa to dysk nie pojawia się na liście. Próbowałem różnie podpinać pendrive, do usb 2.0 i 3.0, wgrywałem rufusem obraz w trybie BIOS i UEFI z marnym skutkiem. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Zrób screeny albo nagraj film z ustawieni bootowania bios. Zwykle chpiset musi obsługiwać dyski NVMe w przeciwnym wypadku nie ma możliwości uruchomienia na nim systemu i wybrania dysku jako startującego. Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk13 13 Napisano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Aktualny masz BIOS ? z dnia 16.10.2017 ? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 , ale gdy chcę zainstalować na nim windowsa to dysk nie pojawia się na liście jakiego windowsa ? tylko 10 ma natywnie stery nvme, do reszty musisz je wgrać podczas instalacji aby widział dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie leftskill 1 Napisano 5 Grudnia 2017 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Bios jest najnowszy, niby go wykrywa, bios jest bardzo okrojony i nie ma dużo opcji, jedyne co mogę zrobić to secure boot i fast boot wyłączyć. A system który chce wgrać to windows 10 świeżo pobrany ze strony microsoftu. EDIT: Zmieniłem w biosie sata controller mode z Intel RSI na AHCI i wreszcie się pokazał i właśnie instaluje na nim system. Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez leftskill Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts