marcinmil 0 Napisano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Witam. Mam problem z systemem Win10 i konfigiem biosu/uefi. Ostatnio robiłem rozbudowę kompa na socket 2066. wybrałem płytę asusa x299 gaming (https://www.asus.com/pl/Motherboards/ROG-STRIX-X299-E-GAMING/). System zainstalowany ale mimo wszystko przy uruchomieniu długo się włącza komputer. Z licznika na płycie to tak jak by szukał właściwego dysku do uruchomienia. Czasem mam tak że muszę o dodatkowo zrestartować żeby załapał. No i ostatnio nie mogę przeprowadzić instalacji aktualizacji ponieważ nie chce mi się ponownie podnieść po restarcie. Muszę go ręcznie zrestartować i wywala mi błąd instalacji aktualizacji po tym zabiegu. Czy ja mam coś źle ustawione w biosie? Jak go przestawić? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Jakie w biosie jest ustawienie kontrolera SATA, SATA Mode Selection. Jeżeli jest Intel RST Premium to przestaw na AHCI. Cytuj Link to post Share on other sites
marcinmil 0 Napisano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Zmieniłem na AHCI. Niestety wciąż podczas uruchamiania szuka dysku z systemem Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Pokaż screena z Zarządzania dyskami. Cytuj Link to post Share on other sites
marcinmil 0 Napisano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Podczas restartu wejść do uefi i zrobić screena? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Nie, w systemie. Prawoklik na Menu start i wybierasz konsolę Zarządzanie dyskami. Cytuj Link to post Share on other sites
marcinmil 0 Napisano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Proszę bardzo https://zapodaj.net/f58452650852f.jpg.html Edytowane 3 Grudnia 2017 przez marcinmil Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Sprawdź zachowanie po przełączeniu dysku systemowego pod pierwszy port Sata. Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Dodatkowo odłącz całkiem dyski numer 1 ze screena. Cytuj Link to post Share on other sites
marcinmil 0 Napisano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Zmiana kolejności podłączenia, czy nawet odłączenie wszystkich dysków nic nie daje. Od początku mam kod na wyświetlaczu płyty A0 co oznacza załączanie się IDE. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Po wciśnięciu przycisku włączenia PC kody na wyświetlaczu nie zmieniają się, czy tylko na A0 wisi najdłużej lub jak piszesz komputer czasami nie uruchamia się. Jeżeli tak jest to problemem jest płyta gł. i powinieneś ją reklamować. Cytuj Link to post Share on other sites
marcinmil 0 Napisano 5 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Zmieniają się. Skacze z A0 na A6 i potem znowu wraca na A0. Płyta była już w naprawie i był zmieniany bios. Zresztą z tego powodu tam trafiła bo po aktualizacji nie podniosła się. Była cała sprawdzana i jest rzekomo wszystko ok. Spróbuję jeszcze dać cały sprzęt do serwisu jakiegoś. Może tam ktoś okaże się sprytniejszy ode mnie bo ja już nie mam sił. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Czy inne kody nie są wyświetlane i jaki jest końcowy kod, jak już włączy się system? Czy płyta była w naprawie w serwisie ASUS czy sklepowym? Nie dawaj do serwisu tylko męcz sprzedawcę o wymianę z powodu nie możliwości korzystania z produktu. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
marcinmil 0 Napisano 5 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Końcowy kod to 40. Była w serwisie Asusa w Czechach bodajże. Co do zamęczania sprzedawcy to nie wiem czy komputronik się ugnie. Z tego co pamiętam jak kiedyś dla nich jeszcze pracowałem to nie odpuszczają i nie wymieniają sprzętu na nowy. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Przeglądam tabelę kodów i nie widzę takiego 40. A te włączanie naprzemienne A0(inicjowanie kanału IDE rozpoczęte) I A6(znaleziono SCSI) nie powinno wrócić da A0 tylko powinno zakończyć inicjowanie portów SATA na A3 i A7. Na Twoim miejscu tak jak wcześniej napisałem sprzęt nie działa to reklamuję do skutku. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts