Ivanov 0 Napisano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Witajcie forumowicze! Jako, że mój dorgi pecet potrafi wstawać aż 10min, jestem wręcz zmuszony zainwestować w nowy dysk o pojemności ok. 256Gb na system Windows 7. Chodzą mi po głowie dwa rozwiązania: GoodRam Iridium Pro 256Gb (jest po prostu świetny za tą kasę) Dysk M.2 na PCIE z odczytem około 3x szybszym niż GoodRam Mam szybciutkie M.2 w laptopie i się zakochałem. Nie mniej, nie moge dojść czy moja leciwa już płyta ASRock z77 Extreme4 będzie kompatybilna z szybkim M.2. PCIE, nawet przy użyciu adaptera . Cenowo za dysk M.2 chciałbym zapłacić niewiele więcej niż za polskiego SSD (np. Intel DC P3100 256Gb, Plextor PX-256M8PeGN, WD x4 Black), jednakże im taniej i bliżej do GoodRama tym lepiej. Specyfikację całego PC znajdziecie w stopce . Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Ivanov Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie kokosnh 4162 Napisano 2 Grudnia 2017 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Nie mniej, nie moge dojść czy moja leciwa już płyta ASRock z77 Extreme4 będzie kompatybilna z szybkim M.2. PCIE, nawet przy użyciu adaptera . jak ci się uda zmodyfikować uefi, to może być kompatybilna, bo fizycznie jest, ale wymaga up'a bios-u, którego nigdy nie dostanie, no bo przecież to nowość tylko dla nowych chipsetów, według producentów. (np. Intel DC P3100 256Gb, Plextor PX-256M8PeGN, WD x4 Black), Plextor PX-256M8PeGN najlepszy, choć radzę wziąć wersję z radiatorem Plextor PX-256M8PeG. Ps. Ale ty wiesz, że jeśli o czas bootowania chodzi, to SSD pod AHCI SATA, są praktycznie równe SSD NVMe M.2 !? Pps. procesor cię ogranicza do ok 1600MB/s max sekwencyjnie gdybyś chciał rozważać jednak m.2. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ivanov 0 Napisano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Ok, to skoro przy bootowaniu różnic nie ma, a będzie to dysk systemowy z miejscem na jedną często odpalaną grę i programy które uruchamiają się ze startem systemu to faktycznie ciśnienie na M.2 jest bez sensu. Tym bardziej, że Plextor z radiatorami kosztuje ponad 500zł a procek też dorzuca swoje 3 grosze. Dziękuję Ci serdecznie za pomoc (oraz wyjaśnienie czy w ogóle się da ) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts