Skocz do zawartości

Zasilacz do oc 2500k/2600k

Recommended Posts

Witam, jako ze ostatnimi czasy mój komputer mimo dobrej specyfikacji się mulił i głośno pracował, postanowiłem go wyczyścić i wymienić niektóre podzespoły takie jak dysk twardy na ssd, fabryczne chłodzenie intela na silentumpc fera 3, komputer mimo to nie przestawał hlosno pracować i się ciąć w niektórych bardziej wymagających momentach. Dużo czytałem i znalazłem ze to najprawdopodobniej wina zasilacza i zauważyłem też ze jak włączę jakąś grę to zaczyna mi huczeć nazwa tego zasilacza to silentumpc deus g1. Mój konfig kompa to

I5 2400

Dysk ssd 128gb

Ram 8gb

Gtx 770

Mobo h61m sp2v

ZasilacZ deus g1 silentum pc. Nie wiem ile ma W

W niedalekiej przyszłości mam zamiar wymienić płytę i procesor na i5 2500k lub i7 2600k taktowanie zegara procesora na minimum 4.5GHz. Jaki zasilacz mi polecicie aby cały ten bajzel ogarnął? I czy wystarczy mi 500w?

najlepiej sprzedać GTX 770 za ~380zł i kupujesz nowego GTX 1050 2GB za 450zł, na wydajności praktycznie nic nie tracisz, a nawet jeśli spadnie kilka % wydajności to odrobisz przez OC karty, ogólnie 1050 kręci się lepiej niż 770, dodatkowo lepsza kultura pracy i dużo niższy pobór mocy więc procesor i kartę można będzie kręcić do oporu bez obaw o zasilacz

Edytowane przez Vemorion

może mieć 1x6 pin i 1x8 pin jak już, są tylko wtyczki 6 pin i 8 pin. 

Najlepsze co kupisz w tej cenie to XFX TS bronze 550W P1-550S-XXB9 237zł (oem seasonic s12II)
jak chcesz na DC-DC to cx450m za ok 220zł się kupi 100W zapasu, osobiście bym brał xfx ts bronze, lub dołożył do czegoś lepszego 
za ponad 300zł kupisz xfx ts gold 550W (oem seasonic s12g), lub g550m,
za 370-400zł kupisz seasonic focus gold 550w lub rm550x 

to są najlepsze jednostki do rozważenia w przedziale 200-400zł, resztę można pominąć. 

Co sądzicie o xfx core 450W? Zależy mi na czymś dobrym i jednocześnie budżetowym. Wiem ze to w parze nie idzie, ale nie jestem jakimś maniakiem komputerowym. Komputer mam tylko i wyłącznie do strzelania headów w csie :P

Lub mógłby ktoś polecić jakiś zasilacz do 150 pln który uciagnie moje podzespoły i nie zepsuje sie po kilku miesiacach? Tez mam opcje kupić używany zasilacz corsaira cx450m za 100 pln. Ale nie mam możliwości sprawdzenia go.

Edytowane przez kozakowy