Skocz do zawartości

pytanie odnośnie zasilacza

Recommended Posts

Witam. Mam takie pytania odnośnie tego sprzętu który obecnie użytkuje(amd athlon X2 6000+, geforce 9600gt 512mb, 4 gb ram, gigabyte ga-ma69vm-s2, zasilacz modecom premium 500w).

1.Czy jeżeli zakupie płytę na am2+, procesor amd athlon II X4 640 i radeona hd 5770 1gb to czy zasilacz wystarczy czy trzeba będzie zmieniać.

2. Co lepiej na początek kupić procesor i płytę główną, czy kartę graficzną(komputer używam głównie do gier).

Ma ktoś jakiś test tej zasiłki? Bo wg mnie może dać radę, ale jednak pomyślałbym nad zmianą na coś bardziej markowego :D. Teoretycznie dla tego zasilacza jest:

OUTPUT OUTPUT # I max

+5V 1 20A

+12V1 2 14A

+12V2 3 13A

+3,3V 4 20A

-12V 5 0.5A

+5Vsb 6 2.5A

(1) Całkowita moc wyjściowa dla napięć +5V oraz +3,3V nie powinna przekraczać 160W

(2) Całkowita moc wyjściowa dla napięć +12V1 oraz +12V2 nie powinna przekraczać 320W

320W na +12V, Zestaw który podałeś ma 95W(proc) + 108W (grafa), czyli 203W. Wg mnie wystarczy.

Współczuję znajomych :)

A tak na serio, wyśmiewane i poniżane od lat zasilacze modecom wcale nie są złymi konstrukcjami! Owszem, w przypadku Premium 500W oznaczenie jest typowo marketingowe, niemniej jednak zasilacz bez najmniejszego problemu jest w stanie podołać średniakom.

Osobiście na zasilacze serii Feel od modecoma nie narzekam. Mam w swoim 300W po przeróbkach a w kompie mojej siostry siedzi 400W. Każdy ma już kilka lat na karku a do tej pory działają i póki co nie zanosi się na zmianę tego stanu rzeczy. Niestety jest tak, że złą opinię można mieć od razu a na dobrą trzeba mocno zapracować. Pierwsze zasilacze o nazwie "Feel" były uproszczonymi Codegenami i napięcia na nich pływały jak chciały. Odkąd jednak ModeCom przejął tą markę, niemal od razu wymienił całe wnętrze. Pierwszą wersję z PFC znajdziecie niemal niezmienioną w Tracerach, TakeME czy I-Box-owych zasilaczach za 60-80zł! I wierzcie mi lub nie, ale biorąc pod uwagę wolumen sprzedaży zasilaczy ModeCom, to awaryjność "fili" jest mniejsza niż innych marek na polskim rynku :)