k0chan 814 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 planuje kupić dysk SSD , mam na oku jak na razie Goodram Iridium Pro 240gb i Crucial MX 300 275gb, są w podobnej cenie, drugi co prawda jest na TLC, ale jakimś poprawionym co ponoć wydajnością kościom MLC nie ustępuje, jedynie mniejsza żywotność a może coś innego jeszcze doradzicie w tej kwocie? Cytuj Link to post Share on other sites
Axolan 7 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 A-data Su900. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 drugi co prawda jest na TLC, ale jakimś poprawionym co ponoć wydajnością kościom MLC nie ustępuje Nie ma czegoś takiego, jest to fizycznie niemożliwe, aby kości tego samego typu nie były znacznie gorsze od swojego odpowiednika MLC. Jedynie przez technologię microna Dynamic Write Acceleration którą ma MX300, czyli przez zapisywanie tylko jednej strony na danej komórce pamięci (symulacja pamięci SLC), przynajmniej tak to w przypadku MX200 wyglądało, jest możliwe zbliżenie się do osiągów MLC, ale to jest jakby taki bufor, to nie jest rzeczywista prędkość na całym SSD, oraz ma poważne wady, jak opóźnienia, zwiększenie ilości zapisów komórek NAND, o prędkości nie wspominając. Do tego pomijamy ważną kwestię, czyli to, że same kostki microna 3D 32l TLC, mają tak na serio gorszą wydajność od zwykłych kostek 2D TLC które znajdzie na rynku, np 15nm TLC toshiby. A żywotność maja podobną do nich. A-data Su900. Drogi, a wydajnością nie zachwyca. @@k0chan, Sam właśnie kupuję SSD na prezent i niestety też muszę goodram iridium pro 240GB kupić (niestety bo dla siebie kupowałem go prawie 100zł taniej), bo jedyny lepszy napęd SSD SATA aktualnie na rynku, to samsung 850 pro 256GB, który jest nieopłacalny. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 (edytowane) hmm, to czemu w testach crucial mx 300 (podsumowanie z wszystkich testów) wypada lepiej od goodrama irydium? http://pclab.pl/art72004-32.html dlatego założyłem ten temat, bo dostałbym 35gb więcej w tej samej cenie i podobnej wydajności (czytałem też test tego dysku mx300 na purepc i też byli na plus co do tego dysku) Edytowane 6 Listopada 2017 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Obrócę to pytanie.Czemu savage, co jest fizycznie identyczny do iridium pro, a różni się tylko oprogramowaniem pisanym przez phison-a, który zresztą pisze też oprogramowanie dla iridium pro, jest tam tak wysoko i czemu nie kupisz najtańszego z SSD na tej liście, skoro tak im sumaryczna wydajność wyszła, lub czemu nikt nie poleca innych SSD z tej listy tylko akurat tego mx300. W najbliższym czasie BX300 wyjdzie czyli konstrukcja bliźniacza do A-data Su900, tylko inaczej rozwiązali bufor pseudo SLC, który oszukuje testy, tak aby oprócz zawyżania osiągów rzeczywiście coś pomagał w wydajności, będzie on statyczny w porównaniu do dynamicznego w SU900 i wypada znacznie lepiej, nie ma problemów opóźnień i zwiększonej ilości zapisów NAND (Samsung stosuje takie rozwiązanie od 840 czyli od 5 lat, trochę im zajęło żeby się skapnąć że to dobre rozwiązanie było i żeby je skopiować ). Brak też spadku prędkości zapisu po przekroczeniu połowy pojemności SSD. Tylko martwi mnie trochę sama wydajność kostek microna 3D MLC, więc raczej tylko wersję 512GB bym polecał jak już wyjdzie. Ale zobaczymy, na tle dysków na TLC nawet 256GB wersja wypada dobrze, tylko cena pewnie będzie 450-500zł za 256GB. Ps. pamiętaj też, że wszystkie testy są tam przeprowadzane po Secure Erase, dlatego Dynamic Write Acceleration działa tak dobrze i SSD ma takie osiągi. Jak już chcesz uparcie iść w TLC, to idź w samsunga, tam przynajmniej masz dobry kontroler i rzeczywiście trochę żywotniejsze kostki niż 2D TLC. Oczywiście problemem jest tylko 3GB statycznego bufora pseudoSLC, rzeczywista prędkość sekwencyjna spada po 7 sekundach do ok 250MB/s, ale o ile to ci nie przeszkadza, w końcu TLC, więc oczywiście że rzeczywista prędkość będzie niższa, to jest to najlepszy z dysków na TLC. ogólnie bym się od 500GB pojemności zastanawiał na 850 evo, gdybym musiał w TLC iść. w 120GB wersji wygląda to tak gdzieś był też pokazany rzeczywisty 250GB wersji, ale mi się szukać nie chce, znajdziesz sobie pewnie. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 to chyba wezmę jednak tego iridium od goodrama, a-data może i lepsza ale prawie 70 zł trzeba dołożyć a i tak 400 to max który chciałem przeznaczyć Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 a-data może i lepsza nie no, gorsza jest, jak co to BX300 256GB jak wyjdzie może być konkurentem, ale zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 a co sądzisz o adata https://www.emag.pl/dysk-adata-premier-pro-sp920-asp920ss3-128gm-c-2-5-128gb-sata-600-pl-977604-asp920ss3-128gm-c/pd/DT0Z9MBBM/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=&utm_campaign=whoop_all_device_desktop&cmpid=69414&gclid=EAIaIQobChMIqIDugK-q1wIVkZQYCh1fAQJVEAQYASABEgKjw_D_BwE tyle, że na 256gb juz mnie byłoby nie stać (koło 500 i lepiej) Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Dobry kontroler, ale wolne kostki 20nm MLC microna, ogólnie dysk fajny, ale bardzo wolny na tle 256GB napędów SSD. mała opłacalność, jeśli mam być szczery, jego kupują ci co na 256GB nie stać. Z 120-128GB SSD obecnie dostępnych sam bym go brał, ale tylko gdybym musiał. Sam na prezent iridium pro 240GB kupuje. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 ok , to już nie mieszam , też szykuje sie na Iridium Pro dzięki za pomoc i uświadomienie w temacie Cytuj Link to post Share on other sites
DarkoZ 0 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Jak by co to w EuroAGD Samsung 850 pro 256GB jest w promocyjnej cenie 399PLN. Kupiłem dzisiaj tego Samsunga na chybił trafił nie czytając żadnej recenzji. Zobaczymy jak się będzie sprawował. To mój pierwszy SSD, wiec tak czy inaczej poczuję różnicę między HDD a SSD Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 (edytowane) Jak by co to w EuroAGD Samsung 850 pro 256GB jest w promocyjnej cenie 399PLN. Kupiłem dzisiaj tego Samsunga na chybił trafił nie czytając żadnej recenzji. Zobaczymy jak się będzie sprawował. To mój pierwszy SSD, wiec tak czy inaczej poczuję różnicę między HDD a SSD w tym teście , co wyżej zamieściłem , ten samsung uzyskał najlepszą wydajność, ale tylko za 399 zeta? aż cieżko uwierzyć , nie pomyliło ci się z EVO? https://www.euro.com.pl/dyski-wewnetrzne-ssd/samsung-mz-75e250b-eu-250-gb.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIwKWj5caq1wIVxsqyCh0yygNLEAQYAiABEgLHVvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CI3rqPzGqtcCFWWM7QodPr4K9g Edytowane 6 Listopada 2017 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
DarkoZ 0 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 No fakt, pomyliło mi się z EVO. Sorry. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 taniej się w internecie kupi, po 395zł chodzą i cena się utrzymuje, więc żadna promocja, bym do 24 listopada poczekał, a może zrobią promocje na SSD, niestety sam kupuję SSD na prezent i do 24 czekać nie mogę. Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 7 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Sorry że się podłączam ale mam pytanie, jaki polecicie ssd na m2 do 400zł? Będę z niego korzystać w Asus gl502vm Cytuj Link to post Share on other sites
ADR15 255 Napisano 8 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 https://www.morele.net/dysk-ssd-intel-535-180gb-sata3-ssdsckjw180h601-766747/ Co myślicie o tym sprzęcie? Chyba nie najgorzej jak na 180 GB MLC i 5 lat gwarancji w cenie 260 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 8 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 O ADR15 super cena właśnie takiego czegoś szukałem coś czuje że to będzie właśnie to Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 8 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Co myślicie o tym sprzęcie? LSI SandForce SF-2281 + 16nm MLC mocrona jeśli wydajność cię nie interesuje to możesz kupić. Oczywiście jeśli wesz że to do czego kupujesz, jest z nim kompatybilne. jaki polecicie ssd na m2 do 400zł? Będę z niego korzystać w Asus gl502vm 80mm AHCI/NVMe, klucz M. Za 400zł kupisz, Kingston SM2280S3G2 (pamiętaj o wersję G2 chodzi) S10 + 15nm MLC toshiby, 5 lat gwaryNo chyba że byś czegoś szybszego pod nvme szukał, około 500zł za 256GB, 320-350zł za 120-128GB. Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 8 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 No właśnie laptop już jest wykorzystywany tylko do neta bo grać na nim nikt nie gra i raczej tego już robić nie będzie, chętnie bym go sprzedał i kupił coś tańszego zwłaszcza że jak gdzieś wyjeżdżam to korzystam z iPada mini, ale póki co wstawię jakiś ssd aby jeszcze rok z niego korzystać bo od 3 dni bez ssd jest tragedia... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts