grzadkar 0 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Witam ma problem ze zmianą obrotów wentylatora w biosie nic się nie zapisuje.Mogę jedynie zmienić maksymalną temperaturę i tyle.A potrzeba mi żeby wentylator chodził według wykresu tego w programie RBE gdzie można sobie poustawiać stosunek temperatury do obrotów.ponieważ mam podkręconą kartę i przy 80 stopniach zwiecha.a jak ustawie w catalystach na sztywno 37% obrotów śmiga bez problemu, ale to ryzykowne.Wstawienie maksymalnej temperatury 70 stopni daje efekt częściowy chodzi na 25% później 30% i obrazu 100% jak dochodzi do 70 stopni nie idzie wytrzymać tego hałasu. Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Jakiej firmy masz to 5850? Cytuj Link to post Share on other sites
grzadkar 0 Napisano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 sapphire Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 W takim razie ustaw wyższe progi "startowe". Przy 40% obrotów zanim karta się poważnie nagrzeje minie dłuższa chwila. Trochę jednak Cię nie rozumiem. Masz oryginalne chłodzenie i do tego karta jest kręcona, więc czemu oczekujesz, żeby jeszcze chłodzenie cicho pracowało? Sam jak podkręcam kartę o w biosie przestawiam progi już na temperatury rzędu 50-60*C, żeby jak najszybciej temperatura była zbijana. Poza tym karta dojdzie Ci do 70*C tylko podczas obciążenia, więc słuchawki albo "podkręcone" głośniki skutecznie powinny szum zagłuszyć. No chyba, że zmieniłeś taktowania 2D i UVD na wyższe, i karta cały czas pracuje na wysokich zegarach, choć nie musi. Cytuj Link to post Share on other sites
grzadkar 0 Napisano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Chce żeby wentylator pracował maksymalnie 60%-70% a mi idzie 28% 30% 34% karta grzeje się i dochodzi do 70 stopni i wskakuje 100%.Pprzy podkręceniu i ustawieniu manulanie wystarcza ze pracuje na 50% i zbija temperaturę bez problemu nie dochodzi do 65 stopni. Pytanie jak ustawić tryb automatyczny żeby pracował np 28% 34% 38% 40% 50% .wtedy to było by ok . pomoże ktoś Cytuj Link to post Share on other sites
grzadkar 0 Napisano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 pomoże ktoś Cytuj Link to post Share on other sites
grzadkar 0 Napisano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 ponawiam temat Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts