gepardmak 697 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 A spróbuj uziemić samą obudowę jakimś przewodem 1,5 mm2 do np. kaloryfera lub rury w mieszkaniu. Połączenia obudowa przewód uziemiający i przewód kaloryfer powinny być gołe nie pomalowane czysty, żywy metal. Wykonaj takie coś na próbę zobacz jak będzie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Nie posiadam niestety takiego kabla żeby to zrobić, ale podłączałem do gniazdek uziemionych w obu mieszkaniach i nie przyniosło to rezultatu. ;-| Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 W sumie to nie masz pewności, ze przewód ochronny masz rozdzielony od neutralnego bo część gniazdek masz zerowanych a część nie. Bolce ochronne w gniazdkach mogą być ale całkiem nie podłączone. Jeśli wszystkie gniazdka w domu są z jednego zabezpieczenia to pewnie tak jest. Uziemienie obudowy w Twoim przypadku, ma na celu sprawdzenie jednej z teorii. Zdarza się, że na urządzeniach podłączonych do sieci 230V z metalową obudową, jest jakieś napięcie, potencjał, przewód ochrony jest podłączony prawidłowo, ale są to zakłócenia wynikające z nieprawidłowej pracy urządzeń. Taki potencjał może powodować zakłócenia w pracy innych urządzeń. Przewody wyrównujące potencjał w zasilaczu miedzy obudową a elektroniką zasilacza mogły ulec uszkodzeniu. Widziałem zasilacze w których to miało miejsce(były stopione). Taki zasilacz działa normalnie ale skoro masz takie problemy warto sprawdzić moją teorię. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 7 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Hmm, jakiś czas temu gdy podłączony miałem komputer do gniazdka bez zerowania na klawiaturze kopał prąd. (Klawiatura z ramą metalową- po podłączeniu do gniazdka zerowanego lub uziemionego problem zniknął) Wtedy ani na obudowie ani nigdzie indziej nie było wyczuwalnego napięcia- tylko na klawiaturze czyli szło przez port usb. Tak czy siak spróbuje wymienić zasilacz bo i tak wentylator rzęzi a obecny wyślę na gwarancję. - Podsumowując; na pewno jest to problem hardware'owy coś z elektrycznością, napięciami. (Jeżeli chodzi o instalacje elektryczną to zmagam się z problemem w drugim mieszkaniu w obu gniazdka zerowane- testowane też gniazda uzieminone- brak rezultatu) Wszystkie peryferia- mysz/klawiatura/monitor testowane czyli źródło problemu jest w jednostce centralnej- jedyne nie testowane rzeczy to zasilacz i pamięć ram. Niestety czytałem temat gdzie osoba wymieniła cały sprzęt i nadal miała problem z lagiem. Dobra dzięki za dotychczasową pomoc postaram się przetestować uziemienie przez kaloryfer i wymienie również zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 - Wymieniłem zasilacz- nie rozwiązało to problemu laga, lecz przynajmniej teraz jest cisza i z nowego nic nie piszczy. W międzyczasie sprawdziłem po raz kolejny płytę główną kolegi- msi m power titanium. Także jedyną częścią która nie została sprawdzona to pamięć RAM. Kości pracowały zarówno na płycie MSI Z170A Mpower titanium jak i gbyte z170 gaming k3. Może to być problem z pamięciami jeżeli wykazują dobre benchmarki oraz problem kompatybilości można pominąc ze względu na testy ich na dwóch w.w płytach? Komputer pracował przez dłuższą chwilę podłączony do gniazdka z uziemieniem co nic nie dało. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 A jak przywrócisz ustawiania fabryczne bios(bez OC) to mysz też ma lagi ? Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Tak. Podkręciłem na chwilę ram na 3000mhz na 1.35v w celu sprawdzenia- działają bez problemu, lag nie zniknął. Wydaje mi się że jak ustawie niskie cpu v core to lag jest mniejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Hitten 0 Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Czy ktokolwiek z podobnym problemem znalazł rozwiązanie? Również się z tym borykam i już brak mi pomysłów co mogę więcej zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts