Skocz do zawartości

Komputer do gier [10-13k]

Recommended Posts

Cześć

Chcę złożyć nowy komputer z monitorem do 10-13 tysięcy złotych.

• Zastosowanie komputera : 70% gry 30% filmy
  • Maksymalna kwota : 13 tys
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : W ciągu następnych 2 tygodni
  • Których części potrzebuję : Buda + Monitor
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Raczej nie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model :
  • Specjalne wymagania : Priorytety: Wydajność -> Cicha praca -> Image. Ponad to chcę monitor na ramieniu zamontować.
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Posiadam nowe HDD toshiby, moje ssd goodramu umiera, więc potrzebuje dokupic 500gb
  • Własna propozycja zestawu : brak
  • Inne : 13 tysięcy to maksimum, nie znaczy ze tanszych zestawow nie rozpatrzę.
  • Nie znam się za bardzo na podzespołach, moja wiedza jest podstawowa.

Taki budżet i zestaw bez OC? W tej kwocie aż prosi się o OC i głupotą w tej kwocie jest zakup bez OC.

Zaproponuje ci zestaw oparty na Ryzenie który ma lutowany IHS dzięki temu się nie przegrzewa. 

https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=203169

Do tego:

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-plus-gold-650-ssr-650fx-80plus-gold-650w-p1106860

https://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=664&g=485081&n=DELL-Single-Monitor-Arm&w=c

Procesor 6C/12T z lutowanym IHSem chłodzony chłodzeniem od Scythe z 2 wentylami obsadzony na płycie głównej od ASUSA na chipsecie X370,16GB RAM w Dualu,GTX 1080Ti z półpasywnym chłodzeniem,SSD 512GB od Plextora,zasilacz z zapasem mocy od Seasonica oraz obudowa od Phanteksa.

Jak już nie będziesz chciał podkręcać to:

Zmień płytę na https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-prime-b350-plus-b350-ddr4-sata3-usb-3-1-atx-90mb0tg0-m0eay0-1137487/

Wywal chłodzenie.

Taki zestaw za 10tyś?? Sorry, ale chyba sobie żartujesz z tym Ryzenem 1600.. 8700k będzie dużo lepszym wyborem, a nawet można pokusić się o coś lepszego.. 16GB ram? Za taką kwotę dawać 16GB to samobójstwo, 32GB 3200mhz Spokojnie da radę wepchać w tą kwotę, ostatnio złożyłem komp koledze za 7200zl z 1080ti , 32GB RAM i ryzen 1700x (nie chce podkręcać) :/

Edytowane przez kladiator

8700k będzie dużo lepszym wyborem

Chcesz pchać grzałkę za prawie 1900zł na morele?! Polecam to poczytać https://ibitroot.pl/top-najgorszych-procesorow/ Chyba jesteś fanboj Intela lub maniak FPS który zakupi i oskalpuje 8700K?!

32GB RAM jest do gier niepotrzebne! 16GB starczy do grania w ultra-hiper detalach.

Nie nie jestem fanem Intela, a wręcz przeciwnie- AMD. Tylko, że jeżeli chodzi o czyjeś pieniądze to myślę racjonalnie.

1. Po co ma kupować 16GB RAM jak w tej cenie może mieć 32GB? 1,5roku temu mówili, że 8GB starczy do wszystkiego, a teraz dla niektórych tytułów to jest minimum. Co będzie za kolejne 1,5 roku?

2. Czemu dajesz mu Ryzena 1600 do kompa za 10k? Toć za to powinieneś dostać od razu po uszach. Nie rozumiem w ogóle twojego toku myślenia :/

i bardzo dobrze. To są goście z forum techlipton. Tam jak podasz jakąkolwiek kwotę od 5k/6k, to tylko ryzen.

Na jednym z forum "Discord" min. ja i niektórzy mieli już dość nie dało się wpisać 8700k / 8600K albo 8400, że w grach/soft jest lepszy. Jak widać, kolor czerwony (amd), tak często kojarzony z komuną, im się udzielił i nie ważne ile niezależnych testów pokazuje przewagę nowych i5 i i7 na Ryzenem, oni i tak dalej swoje tzn. Intel ma gluta, Intel to monopolista, Intel nie szanuje klienta... jakby AMD im dawało procesory za darmo i do każdej kupionej sztuki dołączało list dziękujący za zakup... to jest jak walka z sektą. Najbardziej "chorym psychicznie" gościem uczulonym na intela jest niejaki  Gajeno. To już nawet nie fanatyk.

Edytowane przez serafin1
  • Popieram 3

filmy tzn. grafika, jak tak to co dokłądnie, czy oglądanie? 
Jaka rozdzielczość monitora, odświeżanie, matryca i przekątna w calach?

tak na start mógłbym zaproponować  

i7-8700 ( skoro nie chcesz podkręcać ty tylko 0.1GHz różnicy w boost na stocku)

ASRock Z370 Extreme4 (mocna sekcja + dużo portów sata + m.2)

GTX1080Ti Palit jetstream 3199zł (ewentualnie coś jeszcze cichszego)

Corsair RM650X / EVGA P2 650W 499zł  

Noctua NH-D15s / BQ DR3 

2 x G.Skill 16GB 3200MHz CL15 849zł (no chyba że 16GB starczy)

Fractal R5 

Samsung M.2 SM961 512GB 1050-90zł 

Coś w ten deseń na początek i od tego zacząć zmiany. Grubo szacując coś w okolicach 8500-8700zł wyjdzie z 16GB ram, drobne różnice zależnie gdzie będziesz kupować. 

Ramię masz, czy szukasz jakiegoś, sam mam silverstone-a 

filmy tzn. grafika, jak tak to co dokłądnie, czy oglądanie? 

Jaka rozdzielczość monitora, odświeżanie, matryca i przekątna w calach?

tak na start mógłbym zaproponować  

i7-8700 ( skoro nie chcesz podkręcać ty tylko 0.1GHz różnicy w boost na stocku)

ASRock Z370 Extreme4 (mocna sekcja + dużo portów sata + m.2)

GTX1080Ti Palit jetstream 3199zł (ewentualnie coś jeszcze cichszego)

Corsair RM650X / EVGA P2 650W 499zł  

Noctua NH-D15s / BQ DR3 

2 x G.Skill 16GB 3200MHz CL15 849zł (no chyba że 16GB starczy)

Fractal R5 

Samsung M.2 SM961 512GB 1050-90zł 

Coś w ten deseń na początek i od tego zacząć zmiany. Grubo szacując coś w okolicach 8500-8700zł wyjdzie z 16GB ram, drobne różnice zależnie gdzie będziesz kupować. 

Ramię masz, czy szukasz jakiegoś, sam mam silverstone-a 

Monitor 34 inch 21:9 był by perfekcyjny, chyba że polecacie coś innego. Filmy, tzn oglądanie tylko i wyłącznie. Ramie do kupienia.

Dobrze by było gdyby zestaw wystarczył na 3-5 lat z ew drobną rozbudowa. Nie potrzeba mocniejszej grafiki? Chce rowniez podlaczyc pod komputer kino domowe 7:1.

Jeśli koniecznie chcesz monitor 34 cale 21:9, to trzeba iść na pewien kompromis. Zakładając, że budę zmieścisz poniżej 10k, możesz np. wybrać coś takiego:

https://www.morele.net/monitor-dell-u3415w-3-lata-gwarancji-next-business-day-720212/

Niestety to tylko 60Hz, więc do gier jest taki sobie. Jeśli chcesz coś więcej, przygotuj się na ceny powyżej 4k (bliżej 5k).

Jeśli natomiast wybierzesz "normalny" monitor 16:9, to możesz znaleźć już coś naprawdę fajnego do gier, np. ten 31,5 cala:

https://www.komputronik.pl/product/348430/acer-predator-z321qbmiphzx-144hz-g-sync-.html

Obydwa powyższe monitory mają standardowe mocowanie VESA, więc można je powiesić na ramieniu,

27 cali to jakiś 1000zł więcej w kieszeni. Generalnie szukaj monitora na matrycy IPS albo VA, o odświeżaniu 100Hz lub więcej oraz rozdzielczości 2560x1440.

Mocniejszej grafiki niż GTX 1080 Ti nie ma. Możesz co najwyżej wybrać jakiś bardziej podkręcony model, np. Gigabyte Aorus albo Asus Strix OC.

Kino domowe podłączysz pod każdy komputer, tutaj nie ma żadnych specjalnych wymagań.

Finalny zestaw jaki znalazlem:

500GB Samsung 960 EVO NVME SSD
1 Intel Core i7 8700 Coffee Lake Desktop OEM Processor - Tray
1 650W Corsair RM650X 80+ Gold Cert Modular Power Supply
1 PALIT GeForce GTX 1080 Ti 11GB JetStream + DESTINY 2 GAME!
1 be quiet! Pure Rock BK009 CPU Air Cooler
1 Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) 3000MHz DDR4 Memory
1 Fractal Design Define R5 White Quiet Performance Windowed Gaming PC Case
1 ASUS ROG STRIX Z370-H GAMING - Intel Coffee Lake Motherboard
1 27" Acer Predator VA G-Sync 144Hz Eye Tracking Curved Gaming Widescreen LED Monitor

Wymienilem RAM i MOTHERBOARD ponieważ nie ma ich na stronie z której będę kompletował sprzęt. Obecne zostały mi polecone przez konsultanta, 32 Cale przy moim biurku to za dużo, błądziłbym po ekranie. 27 po pomiarach znacznie lepiej mi odpowiada.

Co do procesora, to zastanawiam się, czy to duzo zmieni jak wezmę wersje do overclockingu - jest duzo drozsza, ale moze w przyszlosci zaoszczedzi mi upgradeow?

500GB Samsung 960 EVO NVME SSD

Na kościach TLC, w tej samej cenie są modele na MLC

Intel Core i7 8700 Coffee Lake Desktop OEM Processor - Tray

Tutaj masz krótszą gwarancją a różnica w cenie pomiędzy OEM a BOX to zazwyczaj garstka drobnych.  

be quiet! Pure Rock BK009 CPU Air Cooler

Można dać coś z 140 mm wentylem pod niższe RPM

Fractal Design Define R5 White Quiet Performance Windowed Gaming PC Case

Hmm. Jak cisza, to można pomyśleć o modelu bez okna. 

ASUS ROG STRIX Z370-H GAMING

Strasznie droga płyta z słabą sekcją zasilania

Co do procesora, to zastanawiam się, czy to duzo zmieni jak wezmę wersje do overclockingu - jest duzo drozsza, ale moze w przyszlosci zaoszczedzi mi upgradeow?

Jak najbardziej warto zostawić sobie taką możliwość na przyszłość, tym bardziej, że masz już Z370 oraz cooler. Mała kosmetyka i będzie cacy. Skąd będziesz to zamawiać ? UK ?

Na kościach TLC, w tej samej cenie są modele na MLC

Tutaj masz krótszą gwarancją a różnica w cenie pomiędzy OEM a BOX to zazwyczaj garstka drobnych.  

Można dać coś z 140 mm wentylem pod niższe RPM

Hmm. Jak cisza, to można pomyśleć o modelu bez okna. 

Strasznie droga płyta z słabą sekcją zasilania

Jak najbardziej warto zostawić sobie taką możliwość na przyszłość, tym bardziej, że masz już Z370 oraz cooler. Mała kosmetyka i będzie cacy. Skąd będziesz to zamawiać ? UK ?

Tak z UK. Mam problem ze znalezieniem solidnego dostawcy ktory ma wszystkie podzespoly.

Jezeli znasz cos godnego polecenia, to chetnie przyjme!

I ja potrzebuję zamienników, gdy poddajesz wątpliwości jakiś produkt - przy osobistym wyborze, to strzał w ciemno.

Edytowane przez kehedyn