Skocz do zawartości

Nowy zestaw QHD, głównie do gier [12000pln]

Recommended Posts

Wydajność po wyjęciu z pudelka bedzie sie minimalnie różnić ze względu na różne zegary, ale bez problemy każdą karte podkręcisz i osiągną one mniej więcej ten sam pułap. Jak daleko zajdziesz zależy od krzemu. I nie ma tu zastosowania zasada droższa karta = lepsze OC. Średni model może sie lepiej kręcić od topowego.

Rozumiem, dzięki za wytłumaczenie.

Czy de facto do Super JetStream tej stówki też nie warto dorzucać, tylko brać JetStream i samemu kręcić?

, jak to wszystko ogarnąć w R5, bo one genialnego przepływu powietrza nie mają, więc grzałka może być...

możesz ogarnąć tak jak ja mam w R5, 7 wentylatorów pod zewnętrznym kontrolerem i jest super obieg powietrza :D 

Nie mam tam pokazanego zabezpieczenia przed kotem, bo stare zdjęcia, ale ma tam teraz cienką białą tekturkę przyklejonej taśmą przeźroczystą z jednej strony. 

Czyli te wszystkie testy i recenzje to pic na wodę, bo i tak wszystko zależy od krzemu?

Podkręcają się wszystkie podobnie, NV ograniczyło do tego stopnia, że niestety tak to wygląda, choć słyszałem że komuś się udało puścić 1.2V na rdzeń. 

różnice to cooler, czyli temperatury + hałas + sekcja zasilania i jej chłodzenie, co się na żywotność też przekłada, z tańszych palit jest OK, brałbym jego zamiast gigabyte OC, ale wiem że były problemy z trybem pasywnym (chodzi o start wentylatorów), ciekawe czy poprawili, nie wydawał bym jakoś dużo więcej nas kartę, bo różnice między palitem a topowymi kartami nie są już tak wielkie, ewentualnie ta MSI gaming X, tam był tryb pasywny i temperatury OK. 

Zotac AmpExtreme core edition

ma dobry cooler, ale beznadziejną sekcję, niby 16 faz, ale są to złe fazy, grzeją się mocno. 

Czy de facto do Super JetStream tej stówki też nie warto dorzucać, tylko brać JetStream i samemu kręcić?

tak :D 

Ps. pamiętajcie że pobór GPU nie jest "średni", GTX 1080Ti po OC może spokojnie chwilami mieć pobór ponad 400W, wiecie jak działa sekcja zasilania prawda ? Dlatego też trzeba uważać z mniejszymi zasilaczami, jak wysoko mają zabezpieczenia ustawione, nie każdy pociągnie, tzn może się zabezpieczenia włączyć. 

• Popieram 1

tak

Poszło zamówienie z Palit JetStream. Dziękuję.

możesz ogarnąć tak jak ja mam w R5, 7 wentylatorów pod zewnętrznym kontrolerem i jest super obieg powietrza :D 

Nie mam tam pokazanego zabezpieczenia przed kotem, bo stare zdjęcia, ale ma tam teraz cienką białą tekturkę przyklejonej taśmą przeźroczystą z jednej strony. 

<3

Podkręcają się wszystkie podobnie, NV ograniczyło do tego stopnia, że niestety tak to wygląda, choć słyszałem że komuś się udało puścić 1.2V na rdzeń. 

różnice to cooler, czyli temperatury + hałas + sekcja zasilania i jej chłodzenie, co się na żywotność też przekłada, z tańszych palit jest OK, brałbym jego zamiast gigabyte OC, ale wiem że były problemy z trybem pasywnym (chodzi o start wentylatorów), ciekawe czy poprawili, nie wydawał bym jakoś dużo więcej nas kartę, bo różnice między palitem a topowymi kartami nie są już tak wielkie, ewentualnie ta MSI gaming X, tam był tryb pasywny i temperatury OK. 

Zaraz będą dzwonić, żeby zweryfikować zamówienie - mam jeszcze kilka minut na decyzję czy Palit czy MSI  :D

Dziękuję za pomoc.

Po płatności wrzucę podsumowanie i temat będzie do zamknięcia.

EDIT: z tańszych Palit? na esc.pl różnica między nimi to 200pln - jak dla mnie to ten sam przedział cenowy, więc rozchodzi się o to, gdzie lepsze chłodzenie...

Edytowane przez bm123

Praktycznie to samo.

W stresie 38dB vs 39dB, temp 72 stopnie vs 73 w stresie. (MSI vs Palit)

https://www.kitguru.net/components/graphic-cards/ryan-martin/msi-gtx-1080-ti-gaming-x-11gb-review/all/1/

A orientujesz się, jak to jest z tym pasywnym? Z tego co widziałem na yt te 3 wiatraki w MSI śpią do 60*C. Do tego są właśnie 3, więc siłą rzeczy mogą pracować wolniej a zatem ciszej?

3? W MSI Gaming X są 2 wentylatory. 3 są m.in. w Aorus'ie, ZOTAC Amp Extreme i MSI Lighting i ASUS. Wszystkie te karty posiadają tryb półpasywny.

Przepraszam, mój błąd. Masz oczywiście rację. Już mi się wszystko zaczyna mieszać ;-)

Z esp.pl dostałem następującą odpowiedź:

Aktualnie niedostępne są: chłodzenie, karta graficzna MSI i obudowa, w zamian możemy zaproponować:

SilentiumPC Grandis 2 XE1436 -179zł

MSI GeForce GTX1080Ti Armor OC 11GB DDR5 256bit -3099zł

Gigabyte GeForce GTX1080Ti Gaming OC 11GB DDR5 -3199zł

Zotac GeForce GTX1080Ti AMP! Extreme Core Edit -3399zł

Obudowa Corsair Carbide Series Clear 600c (black) - 499zł

Po ponowym przejrzeniu forum zdecydowałem się na:

Ustalono zmianę podzespołów na:

Procesor Intel Core i7-8700K /3.7GHz, 12MB/

SilentiumPC Grandis 2 XE1436

Płyta AsRock Z370 Extreme4 /intel Z370, LGA1151/

DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 G.Skill TridentZ

Obudowa Corsair Carbide Series Clear 600c (black)

Podzespoły dostępne, montaż oraz wysyłka po zaksięgowaniu przelewu, kwota do zapłaty: 3876zł

Wobec braku sensownej alternatywy wziąłem z allegro Aorusa za 3.299pln.

W okolicach weekendu okaże się, czy będzie pan zadowolony ;-)

Dziękuję Wszystkim za pomoc!

PS. Grandis 2 dźwignie OC czy przed podkręcaniem zmienić na Noctuę?

Edytowane przez bm123

Dzwignie. A Dark Rock Pro 3 nie brałeś pod uwagę? Powinno być cichsze, solidniej wykonane.

Pewnie gdyby było dostępne, to bym brał ;-)

jest to nadal 2 wieżowe chłodzenie, więc będzie ok, tylko wentylatory gorszej klasy i będzie głośniej, ale z temp powinno być ok. 

do tego ta obudowa faworyzuje chłodzenie CPU :D

Ale specjalnie wziąłeś odwróconą ? 

No właśnie nie... Czyli nie do końca świadomie wybrałem nienajgorzej, przynajmniej tyle  :D

Nie jestem jakimś maniakiem ciszy, więc może pyknie. Jeśli będzie za głośno, to się nawyżej podmieni na Noctuę albo tego Dark Rocka 3, jak już będą dostępne.

Update: Udało mi się w ostatniej chwili wymienić chłodzenie na tego Dark Rocka 3 Pro. Z obudową już nie dało rady - bo ta zasugerowana przez sklep ma wielkie okno a ja wolałbym wyciszoną (600q zamiast 600c). Jak będzie słabo, to obudowa niedługo pojawi się na allegro po taniości ;-)

Monitor wyhaczyłem ostatni w sklepie - z ekspozycji (palił się od marca, sprawdzone w systemie) - za 2297pln (z 3149pln), więc wziąłem jeszcze dodatkowy rok gwarancji (razem 3). Przynajmniej mogłem organoleptycznie ocenić jak świeci...

Jeszcze raz dziękuję za wszelką pomoc w złożeniu zestawu. Temat do zamknięcia.