dimension123 0 Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) Witajcie, Chciałbym zakupić dysk twardy, który służyłby mi do przechowywania danych (muzyka, filmy itp.). Niestety nie potrafię dokonać wyboru, a gdy idę do sklepu otrzymuję informację, że dysków twardych nie sprzedają (trzeba zamówić przez Internet), a na stronie sklepu nie ma takowych, o których rozmawiam ze sprzedawcą. Także tutaj prośba, jeśli ktoś mógłby mi polecić jakiś (cichy, o ile to możliwe) szybki DT o pojemności 1TB (SATAIII oczywiście) i podrzucić link do ewentualnego kupna, byłbym bardzo wdzięczny. Dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 19 Października 2017 przez dimension123 Cytuj Link to post Share on other sites
adijedi 32 Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 wpisz w google wd blackEdit : kokosnh // brak argumentacji, do tego fizycznie WD black 1TB to praktycznie to samo co WD blue 1TB 7200rpm, różnice są dopiero od 2TB. dłuższa gwarancja za 100zł ? Cytuj Link to post Share on other sites
maly_wrobelek 44 Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Wg testów które ja widziałem Toshiba P300 jest cicha iporównywalnie wydajna co wd blue czy seagate, a na dane typu mp3 czy filmy dysk moim zdaniem nie musi być ultra szybki, ważniejsza jest cisza/niezawodność. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 szukasz czegoś szybszego klasy 7xxx rpm, czy może cichego klasy 5000 rpm ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dimension123 0 Napisano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Chodzi mi głownie o nośnik na dane (głównie muzyka w formacie .mp3, .flac czy .wav, filmy itp.), nie wiem czy takowy powinien być szybki czy nie, dlatego szukam porad. Oczywiście, dobrze, żeby był cichy, nie chciałbym, żeby przy drzemce coś mi buczało w pokoju. Znalazłem taki, o którym mówił kolega wyżej: https://www.euro.com.pl/dyski-twarde-wewnetrzne/toshiba-p300-performance-3-5-1tb.bhtml kokosnh, masz może coś do zaproponowania? Widziałem testy T P300, najgorzej się chyba nie prezentują? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 jeśli to tylko muzyka i filmy to można zejść trochę z wydajności i pójść w klasę 5xxx rpm na jednym talerzu (ciszej, chłodniej, a przy tym użytku różnica wydajności nie jest tak zauważalna )Np WD blue 5400rpm 1TB da się wyrwać poniżej 200zł (zresztą tak jak wersję 7200rpm ale ona już jest zauważalnie głośniejsza, choć szybsza)Nie jest to absolutna cisza, ale zdecydowanie ciszej niż dyski klasy 7200 rpm. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dimension123 0 Napisano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Więc z tego co mówisz wybrać taki: https://m.euro.com.pl/dyski-twarde-wewnetrzne/wd-wd10ezrz-blue-1tb.bhtml ? Czy mniejsze obroty talerza wpłyną np. na odtwarzanie filmów, powiedzmy, w Full HD? Wiadomo, z muzyką chyba nie ma być prawa problemów? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie kokosnh 4162 Napisano 20 Października 2017 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 mimo że to jest 5400rpm, to i tak ma transfery na poziomie 120-130MB/s przy początku talerza, więc nie ma najmniejszych obaw o odtwarzanie, filmy FULL HD dobrej jakości mają zwykle bitrate coś w okolicach 2.5MB/s, jak masz super jakości "bez kompresji" to może sięgać 5-7.5MB/s (moja kamerka FullHD 60FPS ma ledwo 3.5MB/s), większość jednak nie ma nawet 1MB/s zobacz sobie na bitrate twoich filmów (pamiętaj że będą podane w kbps, lub Mbps, nie MBps ) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dimension123 0 Napisano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2017 W takim razie dziękuję bardzo za pomoc, pozostanę przy WD Blue. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts