KolasDW 0 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Witam. Jak w temacie, chce kupic karte radeon rx580. Zastanawiam sie nad producentem, czy ktos mial stycznosc z ktorakolwiek? Inna nie wchodzi w gre, posiadam monitor z freesync wiec chce kupic kompatybilna karte. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Miałem: * Rx 480 4GB od Szafira (Nitro+ OC) - sprzedana w szczycie, flaszowany bios do 580, głośna ale zero problemów * MSI Gaming X oraz X+ (obie rx 580 8 GB), "X" nie trzymała u mnie taktów (nawet po UV/ %pwr boost) zwrot do sklepu (poza tym strasznie głośna), "X+" od nowości wywalała błędy, poszła do naprawy (3 miesiące), fantastyczne chłodzenie (wentyli na 50% nie było słychać, temp <70C), ponieważ dostawca mojego sklepu wycofał z oferty X+, dostałem... * Aorus Xtr. Najlepiej wykonana imho, porównywalne chłodzenie do X+ (min wyższe temp o 1-2C), karta w W3 trzymała zegary 1480/2200 i po UV z podbiciem %pwr, z wentylami na 45% było 73C. Niestety, po miesiącu padła (brak sygnału) w... Wordzie xD Ponieważ nowego Xtr'a nie ma na stanie skłaniam się ku Sapphire Nitro (powinienem być glosniejszy jednak zauważalnie od Aorusa), jeżeli jednak tego nie będzie to zastanawiam się na Vegą V56. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Po sprawdzeniu g-sync, free sync i fast sync stwierdzam, że różnica między free sync a fast sync jest dla mnie właściwie niezauważalna a mówię tutaj o grach typu quake champions. Jeśli masz możliwość sprawdź czy widzisz różnicę bo może gra nie warta świeczki i za te same pieniądze miał byś coś lepszego. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 No właśnie kurde trochę se pluje w brodę, bo u mnie te rx'y są właśnie stricte pod csa i FreeSync, a miałem przez kilka dni tranzytowo 1070 i nie sprawdziłem fastsync'a Za te same pieniądze coś lepszego to masz na myśli 1060 6GB? Bo nowego rx 580 8G (Gigabyte) dostaniesz za ~1300PLN, który wcale nie jest gorszy od Pascala (testy na BM /PPC) - no chyba że masz na myśli pobór prądu... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 różnica między free sync a fast sync jest dla mnie właściwie niezauważalna Doprowadź do sytuacji gdzie wydajność spadnie poniżej odświeżania Twojego monitora to zobaczysz różnicę. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 A to właśnie miałem pytać. Wrzucić w csie max FPS na 60 i zobaczyć czy wtedy fast też będzie łapał (mam 144 Hz ekran), bo wszędzie wspomina się o wymaganym "wysokim FPS" przy fastsynku, ale nikt nie podaje liczb... Czy może tu też mówimy o subiektywnej wartości? Cytuj Link to post Share on other sites
supervisor 15 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Miałem: * Rx 480 4GB od Szafira (Nitro+ OC) - sprzedana w szczycie, flaszowany bios do 580, głośna ale zero problemów * MSI Gaming X oraz X+ (obie rx 580 8 GB), "X" nie trzymała u mnie taktów (nawet po UV/ %pwr boost) zwrot do sklepu (poza tym strasznie głośna), "X+" od nowości wywalała błędy, poszła do naprawy (3 miesiące), fantastyczne chłodzenie (wentyli na 50% nie było słychać, temp <70C), ponieważ dostawca mojego sklepu wycofał z oferty X+, dostałem... * Aorus Xtr. Najlepiej wykonana imho, porównywalne chłodzenie do X+ (min wyższe temp o 1-2C), karta w W3 trzymała zegary 1480/2200 i po UV z podbiciem %pwr, z wentylami na 45% było 73C. Niestety, po miesiącu padła (brak sygnału) w... Wordzie xD Ponieważ nowego Xtr'a nie ma na stanie skłaniam się ku Sapphire Nitro (powinienem być glosniejszy jednak zauważalnie od Aorusa), jeżeli jednak tego nie będzie to zastanawiam się na Vegą V56. Co do Sapphire, 480 i 580 mają bardzo różne chłodzenie., pod spodem w 580 jest o wiele, wiele, wiele wiekszy radiator (link). Jeśli zdecyduje się @op na kupno sapphire, niech kupi 580, i w żadnym wypadku 480. Cytuj Link to post Share on other sites
KolasDW 0 Napisano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Dodam ze posiadam monitor samsung curved 27" fc396, 60Hz. Karte kupuje w sklepie Alternate.nl bo jestem w Holandii, wiec interesuja mnie te z ich oferty, tu link: https://www.alternate.nl/AMD/Grafische-kaarten/RX-580 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 @Supervisor Wiem, widziałem porównanie ze zdjętymi osłonami. 580 jest sporo chłodniejsza od 480 (Nitro), ale niekoniecznie bardziej cichsza (bo wentyle są identyczne więc różnica bierze się właśnie z radiatora). @Op Gaming X+ tańszy od Nitro 8G, szok! Szkoda że oba niedostępne. Z tych które są na stanie to jeszcze dobrze Asus Strix wygląda, szczególnie w takiej cenie ( https://www.alternate.nl/ASUS/ROG-STRIX-RX580-O8G-GAMING-Grafische-kaart/html/product/1345074?lk=22716 ) Cytuj Link to post Share on other sites
supervisor 15 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 @Supervisor Wiem, widziałem porównanie ze zdjętymi osłonami. 580 jest sporo chłodniejsza od 480 (Nitro), ale niekoniecznie bardziej cichsza (bo wentyle są identyczne więc różnica bierze się właśnie z radiatora). @Op Gaming X+ tańszy od Nitro 8G, szok! Szkoda że oba niedostępne. Z tych które są na stanie to jeszcze dobrze Asus Strix wygląda, szczególnie w takiej cenie ( https://www.alternate.nl/ASUS/ROG-STRIX-RX580-O8G-GAMING-Grafische-kaart/html/product/1345074?lk=22716 ) Im większy radiator, tym mniej obrotów na wentylatorze potrzeba aby utrzymać akceptowalną temperaturę, przez co wentylatory pracują ciszej. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Jeżeli zostawisz stockowe zegary albo zrobisz UV to faktycznie da się utrzymać odpowiednie temperatury przy niskim rpm wentyli. Ale taki Limited Edition już taki cichy nie jest. Cytuj Link to post Share on other sites
KolasDW 0 Napisano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Ja nie jestem ekspertem, nie bede nic podkrecal, na 90% wezme asus rog strix 8gb Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 No, ponad 50€ różnicy ma tutaj zasadnicze znaczenie, bo te karty praktycznie są identyczne pod względem wydajności Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Nie będziesz żałował, po UV karta nie słyszalna i do tego jeszcze podkręcona, tyle że rx480,chłodzenie daje radę i ten wygląd rekompensuje cenę. Cytuj Link to post Share on other sites
KolasDW 0 Napisano 14 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Drodzy forumowicze, mam jeszcze jedno pytanko: wstepnie juz zdecydowalem o Asus Rog Strix, lecz są jej 3 rodzaje rozniące się cenowo, "O8G" "D5" "T8G". Co to za oznaczenia i jakie są roznice oprocz tych cenowych? Cytuj Link to post Share on other sites
Herushingu 1 Napisano 14 Października 2017 Udostępnij Napisano 14 Października 2017 (edytowane) O8G - O: overclocking - 8: 8GB pamięci - G: Gaming T8G - T: Turbo - 8: 8GB pamięci - G: Gaming <-- ogólnie ma wyższe częstotliwości taktowania. D5 - Nie jestem pewien, ale chyba od typu pamieć GDDR5. I jest ona raczej opcją standardową. Zatem ogólnie: T8G > 08G > D5 Chociaż może wydać się to dziwne, bo D5 jest droższe od 08G, ale prawdopodobnie wynika to z faktu, że nikt nie zaktualizował jej ceny, aniżeli, że jest lepsza, z tym, że informacje na jej karcie są bardzo lakoniczne względem pozostałych, zatem ciężko to ocenić. Ale jednocześnie może to świadczyć o tym, że nikt nie przyłożył się do uzupełniania jej podstrony, bo nikt jej nie kupuje. I wisi jedynie w ramach formalności I jeszcze O8G ma: 1360 MHz, max: 1380 MHz A T8G ma: 1411 MHz max:1431 MHz Edytowane 14 Października 2017 przez Herushingu Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 14 Października 2017 Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Te karty różnią się tylko taktowaniami: * D5 (na stronie asusa opisana jako 8G) 1360 / 1340 MHz (OC Mode / Gaming Mode) * T8G 1380 / 1360 MHz (OC Mode / Gaming Mode) * O8G 1431 / 1411 MHz (OC Mode / Gaming Mode) https://www.asus.com/pl/Graphics-Cards/ROG-STRIX-RX580-8G-GAMING/specifications/ https://www.asus.com/pl/Graphics-Cards/ROG-STRIX-RX580-T8G-GAMING/specifications/ https://www.asus.com/pl/Graphics-Cards/ROG-STRIX-RX580-O8G-GAMING/specifications/ Żeby przestawić z jednego trybu na drugi musisz wgrać oprogramowanie ze strony Asusa ("GPU Tweak II"). Możliwe również, że karta po wyjęciu z pudełka i instalacji sterowników będzie pracowała z innymi, niższymi zegarami - dopiero po instalacji i odpaleniu konkertnego profilu zobaczysz takie taktowania jak powyżej. To samo da się ustawić przy pomocy Wattmana, tyle że wymaga to ręsznej zmian zegarów i napięć. Z mojego doświadczenia jednak zarówno w przypadku MSI jak i Aorusa (nie miałem Asusa) aplikacja do zmiany profili często się wywalała więc ja ustawiłem wszystko ręcznie. Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 14 Października 2017 Udostępnij Napisano 14 Października 2017 możesz brać najtańszą z tych a OC zrobisz wattmanem, apka asusa pozostawia wiele do życzenia i przynajmniej mi profile nie działały tak jak powinny. Jedyny minus tej karty że jest długa i trzeba to brać pod uwagę przy wyborze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts