Paweł Maziarz 132 Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam Odkopałem sobie taki oto "wykresik" na stronie AMD. Przedstawione jest na nim jakie karty są ze sobą kompatybilne w technologii CrossFire (X). http://sites.amd.com/PublishingImages/Public/Graphic_Illustrations/WebBannerJPEG/AMD_CrossfireX_Chart_1618W.jpg PS. Może by tak przykleić ten temat PS2. Zauważyłem, że nie ma takich kart jak (może zaktualizują w kolejnej wersji): - HD 4730 - HD 5830 - HD 6990 (jeszcze nie było premiery, ale na 99% można łączyć z HD 6950 i HD 6970) Przez chwilę szukałem takiego wykresu dla SLI, ale się skapnąłem, że ta technologia (SLI) jest taka "fajna", że można w niej łączyć tylko te same karty graficzne . 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Zauważyłem, że nie ma takich kart jakWszystkie są mało popularne i już na 99% nie znajdą nabywców (jedynie HD6990 narobi trochę szumu bo będzie miał szansę być najwydajniejszą kartą na rynku, ale za jego cenę można by cały komputer złożyć - no ale oczywiście kilkaset osób w Polsce go kupi). Przez chwilę szukałem takiego wykresu dla SLI, ale się skapnąłem, że ta technologia (SLI) jest taka "fajna", że można w niej łączyć tylko te same karty graficzne . Niekoniecznie: 8800GT -> 9800GT 8800GTS 512MB -> 9800GTX 9800GTX+ -> GTS250 Jest jeszcze kilka starszych i słabszych. Nie wiem jak z GTXami 260 oraz GTX280/285. Są jeszcze karty 8800 GTS 320 MB i 8800 GTS 640 ale tu też nie mam pewności. A jeśli ktoś szuka dodatkowych wrażeń to zawsze można kupić płytę główną "z hydrą" na pokładzie Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Ad 1. Problem w tym, że HD 4770 to bardzo ciekawa i udana karta i jak ktoś popatrzy na wykresik to dojdzie do wniosku, że jest trochę do du*y bo może łączyć się tylko z taką samą kartą. Ad 2. A to nie wiedziałem No ale człowiek uczy się całe życie. Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 @Lightning - owszem, ale nie połączysz 9800GTX z 9800GT, a 5850 i 5870 owszem. A jak w przypadku radeonów tak owe GeForce są cięte z jednego wafla Poza tym często w SLI są problemy jeśli nie są te same modele kart (bo np. 8800 a 9800 obsługują różne technologie dzięki innemu biosowi, tak samo 8800gts 512, 9800gtx+, gts250) Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Problem w tym, że HD 4770 to bardzo ciekawa i udana karta i jak ktoś popatrzy na wykresik to dojdzie do wniosku, że jest trochę do du*y bo może łączyć się tylko z taką samą kartą. Tu się zgadzam w 100% mimo, że zawsze zostanę zwolennikiem Nvidii (chociaż mój Radeon 5730M coś "pozmieniał ). A to nie wiedziałem No ale człowiek uczy się całe życie. Te karty niczym się nie różnią - ewentualnie biosem, systemem chłodzenia i zegarami @Lightning - owszem, ale nie połączysz 9800GTX z 9800GT, a 5850 i 5870 owszem.Nic takiego nie napisałem. Poza tym te karty są bardzo popularne, a wydajność jest na bardzo podobnym poziomie. Bios jest po to żeby go zaktualizować A teraz z niezwykłą dumą powiem, że to Nvidia pierwsza wpadła na łączenie kart (no ale AMD to udoskonaliło). EDYCJA Na 100% można połączyć wszystkie 3 karty GTX460 Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 A teraz z niezwykłą dumą powiem, że to Nvidia pierwsza wpadła na łączenie kartA ja tak powiem, że tak realnie to wpadło pierwsze na łączenie kart 3dfx Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Na 100% można połączyć wszystkie 3 karty GTX460Masz jakieś potwierdzone info na ten temat? Bo ja jakoś nic takiego nie mogę znaleźć. Te karty różnią się nie tylko ilością pamięci, ale także ilością CUDuf i ROPów, więc nie wydaje mi się, aby te karty dało się połączyć. Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Łączenie innych kart jest bez sensu, gdyż szybsza karta będzie spowolniona do poziomu tej wolniejszej. Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 FAIL. Poczytaj sobie na wikipedii zanim coś palniesz.Taki cwaniak z Ciebie? "CrossFire, CrossFireX - Jest to odpowiedź na technologię SLI wprowadzoną przez firmę nVIDIA." http://pl.wikipedia.org/wiki/CrossFire Mam poszukać gdzie indziej? Masz jakieś potwierdzone info na ten temat? Bo ja jakoś nic takiego nie mogę znaleźć. Te karty różnią się nie tylko ilością pamięci, ale także ilością CUDuf i ROPów, więc nie wydaje mi się, aby te karty dało się połączyć.Te karty są niemal identyczne - na 100% można połączyć GTX 768MB z 1GB no ale to nie będzie rozsądne. Nie wiem jeszcze czy GTX480 można połączyć z GTX570 lub GTX580 - Nvidia mogłaby się też w tej sprawie wypowiedzieć. Łączenie innych kart jest bez sensu, gdyż szybsza karta będzie spowolniona do poziomu tej wolniejszej.W każdym przypadku. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Te karty są niemal identyczne - na 100% można połączyć GTX 768MB z 1GB no ale to nie będzie rozsądne. Nie wiem jeszcze czy GTX480 można połączyć z GTX570 lub GTX580 - Nvidia mogłaby się też w tej sprawie wypowiedzieć.Niemal - prawie, a jak wiadomo prawie czyni wielką różnicę. Karty w SLI można łączyć jeżeli ich procesory są identyczne, także odmian GTX 460 nie można łączyć ze sobą w celu przyspieszenia przetwarzania grafiki. Pamięć może być już różnej wielkości (kiedyś było inaczej), ale GPU musi być takie samo w obu kartach. Nie wprowadzaj innych w błąd poprzez swoją niewiedzę. A teraz z niezwykłą dumą powiem, że to Nvidia pierwsza wpadła na łączenie kart Pierwsze było 3dfx, które zostało wchłonięte przez nV. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 GTX 460 768MB i GTX460 1GB to to samo - różnią się tylko ilością pamięci o 256MB. http://tinypic.pl/i/00074/0hqyts3fveb6_t.jpg Dla ułatwienia Lightningowi dodam, że różnice są w czerwonych ramkach... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 8 Marca 2011 Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 HD4850+4870 jest szybsze niż 4850*4850, a wolniejsze niż 4870*4870, zatem Johny twój argument jest ciutkę nietrafiony. Co do GTX460 SLI z 768 i 1G to się nie da. SLI działa z kartami o tym samym rozmiarze pamięci i tym samym GPU (dokładnie tym samym tj. tej samej specyfikacji), kiedyś można było połączyć wersję 256 z 512MB (co skutkowało odcięciem 256mb z drugiej karty przy pomocy coolbits) ale teraz to rozwiązanie już nie działa. Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 A więc sprawa się wyjaśniła "Błyskawiczny" trochę niepotrzebnie szumu narobił, a moja wiedza się niestety nie powiększyła. Jak wyjdzie kolejna tabelka to dam znać modowi żeby podczepił, ale coś mi się wydaje, że nastąpi to dopiero za rok Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 8 Marca 2011 Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 SLI działa z kartami o tym samym rozmiarze pamięci i tym samym GPU (dokładnie tym samym tj. tej samej specyfikacji), kiedyś można było połączyć wersję 256 z 512MB (co skutkowało odcięciem 256mb z drugiej karty przy pomocy coolbits) ale teraz to rozwiązanie już nie działa.Co do GPU to się zgodzę, natomiast co do pamięci muszę zaprzeczyć. Czy mogę łączyć ze sobą karty graficzne z różnymi układami GPU? Nie. W konfiguracji SLI nie może być łączony, przykładowo, układ XXX GT z układem XXX GTX. Czy mogę łączyć ze sobą karty graficzne pochodzące od różnych producentów? W przypadku korzystania ze sterowników graficznych z serii 180 (Release 180) lub późniejszych, w konfiguracji SLI mogą pracować karty graficzne NVIDIA pochodzące od różnych producentów. Przykładowo, karta graficzna z układem GPU GeForce XXX GT wyprodukowana przez firmę ABC może współpracować z odpowiadającą jej kartą z układem GPU GeForce XXX GT od producenta XYZ. Czy mogę łączyć ze sobą karty graficzne, jeśli jedna z nich została fabrycznie podkręcona przez producenta? Tak. Podkręcona karta GeForce XXXX GTX może współpracować z kartą GeForce XXXX GTX taktowaną standardowymi częstotliwościami. Czy mogę łączyć ze sobą karty graficzne wyposażone w różną ilość pamięci? Kupując drugą kartę graficzną powinieneś starać się zaopatrzyć w rozwiązanie wyposażone w tę samą ilość pamięci, bo dzięki temu Twój nabytek zapewni Ci pełną wydajność i pełen zakres korzyści związanych z zakupem. Nie jest to wprawdzie zalecane, ale firma NVIDIA oferuje za pomocą funkcji CoolBits możliwość elastycznego korzystania z kart graficznych z różną ilością pamięci. Za pomocą funkcji Coolbits (należy ustawić wartość na 18) można zmusić obie karty graficzne do wykorzystywania takiej ilości pamięci, jaka znajduje się na tej z nich, która ma jej mniej, co umożliwi im działanie w trybie SLI. Po użyciu wspomnianej funkcji CoolBits efektywna pojemność pamięci każdej ze współpracujących ze sobą kart graficznych równa jest pojemności tej z nich, która miała tej pamięci oryginalnie mniej. Instrukcje odnośnie stosowania tej funkcji znajdują się tutaj. http://www.nvidia.pl/object/sli-technol ... l.html#c16 Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 kubbak - ten opis się nie zmienił od czasów GF7xxx gdzie był prawidłowy, ze sterownikami 2xx.xx się nie da co możesz sam zobaczyć na forach NV http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=190349 http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=192390 http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=117020 Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Nie chciało mi się czytać całych wątków podanych przez Ciebie ale dwa pierwsze są o łączeniu GTX460 768MB z 1GB a trzeci jest sprzed ponad 3 lat. Nie wiem jak jest z najnowszymi Fermi ale GTX 260 896MB działał w SLI z wersją 1792MB. Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Ok to ja mogę potwierdzić działanie HD 6990 z HD 6970 w CrossFire - przykładowy test HD 6990 (między innymi porównanie do HD 6990 + HD 6970): http://www.hardware.fr/articles/822-6/d ... cords.html Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 @Kubbak - i sterownikami nowszymi niż 180.x czyli 2xx.xx? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Z pewnością tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 11 Marca 2011 Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 No to jest w takim razie bardzo ciekawa sytuacja. Mógłby ktoś z nv zrobić aktualną listę kompatybilnych kombinacji SLI. Cytuj Link to post Share on other sites
Yamaha 0 Napisano 14 Marca 2011 Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Najlepsza to bylaby mozliwosc polaczenia GTX580 z HD5870 .Moje pytanko: Co bedzie lepszym rozwiazaniem?.Zakup jeszcze jednego HD5870 Gigabyte SOC czy jednak kupno GTX580 pojedynczego.Tak otrzymam 2x HD lub 1x GTX i gdzie bedzie wieksza wydajnosc, bo tak za 900 zl mam juz 2 HD, a za 1800 jednego GTX. PS:Alez ten HD5870 Gigabyte SOC strasznie stanial .Jeszcze nie cale pol roku temu kupowalem go za prawie 2 tysiace, a teraz jedyne 900 zl musze za niego dac Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 14 Marca 2011 Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 2xHD5870>5970>=GTX580 Cytuj Link to post Share on other sites
Pitrek7 79 Napisano 19 Marca 2011 Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 http://www.overclock.net/graphics-cards ... 870-a.html Ale i tak wydaje mi się, że CF z 5870 powinno być lepsze Cytuj Link to post Share on other sites
Michur 76 Napisano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Panowie orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z crossfire amd 6950? skalowanie, pobór prądu, optymalny procek??? Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Wygląda to tak: http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS ... CrossFire/ A procek najlepiej to jakiś i5 760 / i7 lub Phenom II X4 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts