Moriar 1 Napisano 5 Października 2017 Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Hej,Mam problem z połączeniem dwóch routerów. Opiszę wszystko najlepiej jak tylko potrafię:1. Router1 (do niego podłaczony jest kabel telefoniczny) TP-LINK TD-W8960N - stoi na górze2. Router2 (pod jego port WAN połączony kablem ethernet z portu LAN1 Router1) TPLINK Archer C5 1200 - stoi na doleO ile umiem je po prostu połączyć, w sumie wczepiam kabel i po zawodach, to ja bym chciał ustawić je tak, by SSID wifi było to samo. W sumie to też jest do zrobienia. Ustawiłem to samo SSID, to samo hasło, różne kanały, ale urządzenia na dole, które są podłączone pod Router2 często tracą połączenie.Czytałem, żeby wyłączyć serwer DHCP w Router2, ponieważ powoduje to konflikt - ale jak to zrobię to w ogóle nie mam Internetu na dole. Jak to skonfigurować? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 5 Października 2017 Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Możesz użyć routera 'drugiego' jako AP. Co do SSID to ustawienie tego samego i tak nic nie daje, roaming i tak nie zadziała, przy przełączeniu się połączenie zostaje zerwane. Jeśli masz ustawione łączenie się automatyczne do sieci i znajdujesz się w miejscu w którym raz jeden router a raz drugi router zapewnia mocniejszy sygnał to będzie następowało automatyczne przełączanie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Moriar 1 Napisano 5 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Możesz użyć routera 'drugiego' jako AP. Co do SSID to ustawienie tego samego i tak nic nie daje, roaming i tak nie zadziała, przy przełączeniu się połączenie zostaje zerwane. Jeśli masz ustawione łączenie się automatyczne do sieci i znajdujesz się w miejscu w którym raz jeden router a raz drugi router zapewnia mocniejszy sygnał to będzie następowało automatyczne przełączanie. Ok, to teraz pytanie jak ustawić to AP? Nie widziałem w opcjach konfiguracynych nigdzie takiej opcji jak to ma w przypadku Routera1? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 5 Października 2017 Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Przełącz kabel sieciowy do portu LAN i wyłącz DHCP na Tp-linku Archer. Zmian w routerze nr 1 nie musisz wykonywać. Oba urządzenia muszą mieć inne adresy IP. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie cooger 2074 Napisano 5 Października 2017 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Jest poradnik przyklejony. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Moriar 1 Napisano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Dziękuję wszystkim ślicznie, zastosowałem się do zaleceń z poradnika i wszystko się udało i śmiga jak należy, właśnie o to mi chodziło. Nawet rozwiązał się problem z drukowaniem z dołu. Dziękuję. Miłego dnia wszystkim Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 10 Października 2017 Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Nawet rozwiązał się problem z drukowaniem z dołu. Skasowałeś NAT to się rozwiązał Cytuj Link to post Share on other sites
pepe123 0 Napisano 14 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Hej, Przepraszam, ale jestem w podbonej sytuacji co autor posta, jednak nie mogę znaleźć wcześniej wspomnianego poradnika, czy ktoś mógłby poratować linikiem do niego albo powiedzieć gdzie go szukać? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 14 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 jednak nie mogę znaleźć wcześniej wspomnianego poradnika Pierwszy wątek w dziale http://forum.benchmark.pl/topic/229991-poradnik-jak-użyć-routera-jako-access-point 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pepe123 0 Napisano 14 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Pierwszy wątek w dziale http://forum.benchmark.pl/topic/229991-poradnik-jak-użyć-routera-jako-access-point Serdecznie dziękuję Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts