nosidles15 0 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Dzień dobry Złożyłem dzisiaj komputer i po wciśnięciu przycisku odpowiedzialnego za uruchomienie komputera nic się nie dzieje. Sprawdzałem wiele razy czy wszystko jest dobrze podpięte, przewertowałem fora w poszukiwaniu pomocy, ale nic nie pomaga. Po włączeniu zasilacza na płycie główniej zaświeca się na chwilę niebieska dioda, tak samo przy wyłączeniu. Kiedy zasilacz jest włączony, na płycie mogę wcisnąć coś takiego jak OC Genie, i to się świeci. Czyli zasilacz chyba poprawnie działa? Sprawdzałem czy mam dobrze włożone wtyczki power sw i restart sw i już próbowałem na różne sposoby. Zresztą nie wiem czy to ma jakieś znaczenie bo mam również te przyciski (power i restart) na płycie głównej po których włączeniu również nic się nie dzieje. Chciałbym zaznaczyć, że nawet na sekundę się komputer nie uruchamia, ani wentylatorek nie ruszy o milimetr. Moja specyfikacja: Płyta główna: MSI X99A Sli Plus Karta graficzna: MSI Geforce gtx 1080 X Gaming 8GB Procesor: Intel i7 6850k Zasilacz: Evga Supernova 650W Dysk SSD: Samsung Pro 850 Chłodzenie: Dark Rock Pro 3 Ram: Corsair Vengeance LPX DDR4 3333 MHz, Obudowa: Fractal Design Define R5 Liczę na was bo już nie wiem co mam zrobić, dziękuje. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Odłącz co się da . Nawet dodatkowe zasilanie od karty graficznej . Albo w ogóle ja wyjmij i podepnij się pod płytę jak masz taka opcje Czyli jedna kość ramu (można przełożyć w różne gniazda) procesor i płyta , i próbuj odpalić . Edytowane 20 Września 2017 przez jakub1t 1 Cytuj Link to post Share on other sites
KuroGa 5 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 - Wyjmij proca sprawdzić czy nóżki w LGA nie są pogięte, - wyjmij ram, sprawdź czy w ogóle próbuje wstać bez Ramu, - Odłącz wszystkie kable i zacznij podpinać w kolejności tak jak masz w manualu do Mobo - Pamiętaj że CPU ma własne zasilanie - Jeśli masz miernik sprawdź jakie masz napięcia na sekcji 12V i 5V może się okazać że PSU szlak trafił, albo MOBO zostało uwalone przez skok z PSU. Bez bycia na miejscu ciężko wróżyć z fusów, tym bardziej że nie napisałeś czy to niewstawanie polega na całkowitym braku reakcji PC czy być może Uefi nie radzi sobie z czymś dlatego komp nie wstaje. Zawsze możesz porobić foty i podrzucić to popatrzymy być może trafił ci się uwalony CPU i musisz wysłać go na wymianę, albo któryż z kabli we wtyczce 20+4 do mobo nie daje prądu. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Do obsługi Twojego CPU konieczny jest bios 1.D z 2016-07-18. Zorientuj się jaką masz wersję bios. Jeżeli wcześniejszy musisz z aktualizować do wersji jak wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
nosidles15 0 Napisano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Komputer po załączeniu w ogóle nie reaguje, nie mam dostępu do biosu bo nic nie rusza. Kable podpinałem z instruckją do mobo, wszystko po kolei. Próbowałem także wszystko poodpinać jeszcze raz, ale bez skutku. Ehh chyba będę musiał zajrzeć pod procesor i na nowo zdejmować i zakładać to wielkie chłodzenie, ale najpierw wypróbuje to co napisaliście. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Sprawdź jeszcze raz podłączenie wtyczki 24 pin przy zasilaczu, czy poprawnie siedzi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
nosidles15 0 Napisano 21 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Sprawdzałem, 3 razy wpinałem to ustrojstwo Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 21 Września 2017 Udostępnij Napisano 21 Września 2017 (edytowane) Pozostaje sprawdzenie zasilacza. Najlepiej jakbyś miał multimetr masz wtedy możliwość pomiaru poszczególnych napięć. Mostkujesz dwa piny we wtyczce 24 Pin, zielony z czarnym i po włączeniu zasilacza mierzysz wartości napięć http://forum.benchmark.pl/topic/78009-pomiar-napi%C4%99%C4%87-na-zasilaczu/ Jeżeli masz dostęp do innego zasilacza to przetestuj. Jak też będzie bez zmian to prawdopodobnie płyta do wymiany. Edytowane 21 Września 2017 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts