Skocz do zawartości

Xiaomi Redmi 4 PRO - co się stało z modelem?

Recommended Posts

Cześć, mam szybkie pytanko - co się stało z modelem Xiaomi Redmi 4 PRO? Kiedyś pół allegro było tego, dzisiaj nie potrafię znaleźć sensownej aukcji...

Chodzi o ten model: ALIEXPRESS LINK

Na ali dalej sporo tego. Został on wyparty innym modelem czy jak? Chyba, że inna równie dobra alternatywa za ~200 dolców.

Raz, że nie ma wersji global tego telefonu, dwa, że nigdy żaden oficjalny dystrybutor go nie sprowadzał. Ten model nie ma oznaczenia CE.

A handlarzom pewnie za wolno schodziły, więc opuścili. Lepiej kupić z jakiegoś zaufanego zagranicznego sklepu.

Raz, że nie ma wersji global tego telefonu, dwa, że nigdy żaden oficjalny dystrybutor go nie sprowadzał. Ten model nie ma oznaczenia CE.

Także tutaj jest wszystko wyjaśnione. W Polsce najlepiej szukaj 4X jak chcesz się zamknąć w 5". Nie odczujesz przy 1280x720 zdecydowanej różnicy pomiędzy SD435 a SD625, no chyba, że jesteś mobilnym graczem.

Może zostać na odprawie celnej chyba. "Jeśli dany wyrób podlega przepisom chociaż jednej dyrektywy nowego podejścia, to bez oznakowania CE nie może być wprowadzany do obrotu ani użytkowania na terenie Unii Europejskiej."

Jeżeli się nie mylę, to global od international różni się tym, że global ma soft międzynarodowy i obsługuje pasmo B20, a international ma tylko ten soft. Wersja chińska ma chiński soft, ale patrz na zakres sieci obsługiwany, soft wygrasz z miuipolska najwyzej

Edytowane przez dawid13

Trochę się namieszało przez to nazewnictwo, czasem sam się w nim gubię - trochę inne na rynek europejski i chiński, bardziej biegle operuję w tym chińskim :-> .

@@Ten_Wredny

To co wrzuciłeś, to Redmi Note 4 z SD625 z certyfikatami na rynek europejski. To taki Redmi Note 4X bez 'X' dla Europy. No i pytanie czy szukasz wersji Note, czy zwykłej 5", bo teraz wkleiłeś link do Note'a.

Tudzież zwykłe 4X(Nie Note) ma wersję global w Europie. Stąd takie zamieszanie :rotfl: .

A czym różni się z grubsza zwykła 5" od wersji Note?

Rozmiarem wyświetlacza, rozmiarem urządzenia, aparatem (note ma minimalnie lepszy), i z jakiegoś powodu note trzyma dłużej na baterii od Redmi 4, przynajmniej według gsmarena.

http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=8531&idPhone2=8263&idPhone3=8608

Edytowane przez Rica1
note ma minimalnie lepszy

Bebechy te same, możliwe, że ma na to wpływ oprogramowanie(rozwiązanie - xiaomi.eu), albo sam SD435 vs SD625. Czasami tak się dzieje, że procesor ma notabene wpływ na jakość zdjęć. Niby 435 był przedstawiany jako nieco słabszy 625, lecz przy tym drugim były nowe wzmianki o mobilnej fotografii ;). Mimo wszystko 625 to 16nm, a 435 to 28nm, tu mogą płynąć różnice w poborze energii, z drugiej strony barykady 435 ma do obsłużenia HD, zaś 625 FHD.

Do zakupu w Polsce skłania dłuższa pełna gwarancja na terenie Polski, krótszy czas oczekiwania, możliwość FV.

Niestety w Chinach gwarancja w większości przypadków jest roczna i nie obejmuje wielu defektów. Osobiście sam wolę zakupić urządzenie w Chinach. Przy n-tym telefonie jakoś można to przeboleć, że trzeba będzie kupić nowy jeśli poprzedni uległ uszkodzeniu, które nie obejmuje chiński gwarant.

Do zakupu w Polsce skłania dłuższa pełna gwarancja na terenie Polski, krótszy czas oczekiwania, możliwość FV.

Niestety w Chinach gwarancja w większości przypadków jest roczna i nie obejmuje wielu defektów. Osobiście sam wolę zakupić urządzenie w Chinach. Przy n-tym telefonie jakoś można to przeboleć, że trzeba będzie kupić nowy jeśli poprzedni uległ uszkodzeniu, które nie obejmuje chiński gwarant.

Wejdę w dyskusje :) Rok temu kupiłem Redmi 3 pro i kilku moich znajomych z polecenia także telefony z chin(sklep Banggood). Do dziś żadnen z nas nie miał problemów i na 6 osób tylko jedna osoba miała cło...w Słowenii :D Każdy jest zadowolony.

Jedyne na co trzeba zwracać uwagę to sklep(tu polecam np. w.w BG), czy wrazie czego bedzię się w stanie zmienić soft i to w zasadzie tyle+cierpliwość :)

Apropo realizacji gwarancji... daaawno temu kupiłem sobie Galaxy S2 świetny telefon tylko akurat miałem problemy z gniazdem usb. Praktycznie od 2miesiąca użytkowania. Na gwarancji telefon wylądował 3 razy(w tym raz zmienili mi soft z niebrandowanego na tego z PLAYA :roll: ), za czwartym sam zmienilem gniazdo(używka z allegro) i działał do zeszłego roku jak go sprzedałem. Więc nie zawsze gwarancja jest atutem(w telefonach) jak pokazał mój przykład :D