Skocz do zawartości

nie można zainstalować windows 7

Recommended Posts

Sprawdz w biosie czy Twoja plyta glowna obsluguje tryb UEFI - jesli tak to wlacz ją.

Kurde wole nie wchodzić do biosu, bez tego nie da rady?

Komputer to HP Compaq 8200 , jeśli to coś pomoże.

Ciekawa rzecz bo men. dysków jest opcja "zmień na GPT" jak to rozumieć?

Edytowane przez nick01

Kurde wole nie wchodzić do biosu, bez tego nie da rady?

Komputer to HP Compaq 8200 , jeśli to coś pomoże.

Ciekawa rzecz bo men. dysków jest opcja "zmień na GPT" jak to rozumieć?

GPT i MBR to dwie różne struktury partycji, MBR to partycje starego typu które już wychodzą z użytku a GPT jest nowszym rozwiązaniem (pozwala np. na tworzenie partycji większych niż 2gb). Problemem jest to, że nie wszystkie płyty główne są kompatybilne z GPT.

Jeśli masz nowa płytę główną w bios może być opcja, która pozwala na instalacje Windows 7 (Windows 7 Support). Zmień też sposób bootowania na Legacy bez UEFI.  Bez aktywacji wyżej wymienionych funkcji nie można zainstalować WIndows 7. Druga sprawa to taka, że Windows 7 nie obsługuje domyślnie UEFI. Konieczna jest modyfikacja obrazu systemu by w tym trybie można było zainstalować Windows 7. 

Jeśli masz nowa płytę główną w bios może być opcja, która pozwala na instalacje Windows 7 (Windows 7 Support). Zmień też sposób bootowania na Legacy bez UEFI.  Bez aktywacji wyżej wymienionych funkcji nie można zainstalować WIndows 7. Druga sprawa to taka, że Windows 7 nie obsługuje domyślnie UEFI. Konieczna jest modyfikacja obrazu systemu by w tym trybie można było zainstalować Windows 7. 

niestety nie ma żadnej opcji włączającej uefi

Przypadkiem nie instalowałeś wcześniej Win10?

nie

Nie chce byś włączał UEFI ale wyłączył bo nie zainstalujesz systemu. Nie wiem jaką masz płytę główną i nie znam ustawień Twojego biosu, bo wskazałbym Ci jak to zrobić by Windows 7 ruszył. 

a jakim programem to sprawdzić?

Edytowane przez nick01

Wejdź do BIOS i sprawdź czy masz opcje Boot Mode. Jeśli jest ustaw na UEFI lub UEFI+Legacy. Ewentualnie może być opcja EFI Boot lub podobna, wtedy ustawiasz Enabled. Przy UEFI z tablicą partycji GPT nie będzie problemu, o ile system to edycja 64bit.

Gdy płyta nie obsługuje UEFI zostaje konwersja dysku na MBR. Możesz to zrobić z poziomu wiersza poleceń lub po usunięciu wszystkich partycji, tak aby zostało tylko nieprzydzielone miejsce klikasz Dalej. Partycje w MBR powinny być utworzone automatycznie.

Konwersje na MBR wykonasz następująco. Klikasz skrót Shift+F10 aby wywołać okno konsoli.

1. Wpisujesz diskpart

2. Poleceniem list disk listujesz wszystkie dostępne dyski, a select disk [tutaj numer] wybierasz właściwy, najpewniej dysk 0

3. Wpisujesz clean aby oczyścić dysk

4. Polecenie właściwe konwersji: convert mbr.

Teraz instalacja na pewno się powiedzie. Choć z tego co sprawdziłem twój model płyty obsługuje UEFI, więc te kroki są zbędne. Wystarczy wykonać, to co pisałem wcześniej. W trybie UEFI można spodziewać się szybszego startu komputera niż w tradycyjnym trybie BIOS.

Wejdź do BIOS i sprawdź czy masz opcje Boot Mode. Jeśli jest ustaw na UEFI lub UEFI+Legacy. Ewentualnie może być opcja EFI Boot lub podobna, wtedy ustawiasz Enabled. Przy UEFI z tablicą partycji GPT nie będzie problemu, o ile system to edycja 64bit.

Gdy płyta nie obsługuje UEFI zostaje konwersja dysku na MBR. Możesz to zrobić z poziomu wiersza poleceń lub po usunięciu wszystkich partycji, tak aby zostało tylko nieprzydzielone miejsce klikasz Dalej. Partycje w MBR powinny być utworzone automatycznie.

Konwersje na MBR wykonasz następująco. Klikasz skrót Shift+F10 aby wywołać okno konsoli.

1. Wpisujesz diskpart

2. Poleceniem list disk listujesz wszystkie dostępne dyski, a select disk [tutaj numer] wybierasz właściwy, najpewniej dysk 0

3. Wpisujesz clean aby oczyścić dysk

4. Polecenie właściwe konwersji: convert mbr.

Teraz instalacja na pewno się powiedzie. Choć z tego co sprawdziłem twój model płyty obsługuje UEFI, więc te kroki są zbędne. Wystarczy wykonać, to co pisałem wcześniej. W trybie UEFI można spodziewać się szybszego startu komputera niż w tradycyjnym trybie BIOS.

Niestety nie żadnej opcji dotyczącej Uefi, przeleciałem cały bios i nic. Pruboowałem usunąć wszystkie dyski ale co dziwne dysk z systemem się nie usunoł

Więc wykonaj polecenia związane z diskpart, o których pisałem. Polecenie clean zrobi porządek ze wszystkimi partycjami. Przed wykonaniem tego polecenia zachowaj kopię kluczowych danych z dysku, jeśli dotąd tego nie zrobiłeś.

i usunie dysk z uruchomionym systemem?

Jeszcze pytanie, ściągnołem ten system z basewin.pl i nie wiem czy to jest wersja oem i wogóle czy to jest wersja Home Premium i czy nikt nie grzebał nic w nim, chciałem dokonać naprawy systemu ale wywala komunikat o niezgodności systemów

Edytowane przez nick01

To jaki system pobrałeś nie mam najmniejszego pojęcia, wróżką nie jestem czy jasnowidzem. Najprościej po prostu przeczytać opis, tego co się pobiera... Jeśli podejrzewasz zły obraz możesz pobrać edycję Home Premium SP1 PL programem Windows ISO Downloader.

Jeśli system masz aktualnie uruchomiony to nie zostanie on usunięty z dysku, to logiczne. W pierwszym poście piszesz, że system chcesz zainstalować. Teraz pojawia się wątek naprawy. Może opisz jaśniej co chcesz zrobić.

To jaki system pobrałeś nie mam najmniejszego pojęcia, wróżką nie jestem czy jasnowidzem. Najprościej po prostu przeczytać opis, tego co się pobiera... Jeśli podejrzewasz zły obraz możesz pobrać edycję Home Premium SP1 PL programem Windows ISO Downloader.

Jeśli system masz aktualnie uruchomiony to nie zostanie on usunięty z dysku, to logiczne. W pierwszym poście piszesz, że system chcesz zainstalować. Teraz pojawia się wątek naprawy. Może opisz jaśniej co chcesz zrobić.

Z ciekawośći wybrałem "naprawe", pobralem z drugiego niżej linka, jak wejdziesz na ta strone to się dowiesz.

jakiś link do tego programu? a to nie bedzie przypadkiem wersja trial?

Edytowane przez nick01

Jeśli masz edycję Home Premium x64 to powinieneś pobrać obraz pl_windows_7_home_premium_with_sp1_x64_dvd_u_676540.iso.

Taki sam możesz pobrać programem, o którym wspominam https://www.dobreprogramy.pl/Windows-ISO-Downloader,Program,Windows,78497.html Usuwając plik ei.cfg z obrazu masz możliwość wyboru dowolnej wersji systemu podczas instalacji. Tyle, że jeśli wgrasz złą wersję klucz licencyjny nie będzie pasował, lepiej więc trzymaj się Home Premium.

Jeśli masz edycję Home Premium x64 to powinieneś pobrać obraz pl_windows_7_home_premium_with_sp1_x64_dvd_u_676540.iso.

Taki sam możesz pobrać programem, o którym wspominam https://www.dobreprogramy.pl/Windows-ISO-Downloader,Program,Windows,78497.html Usuwając plik ei.cfg z obrazu masz możliwość wyboru dowolnej wersji systemu podczas instalacji. Tyle, że jeśli wgrasz złą wersję klucz licencyjny nie będzie pasował, lepiej więc trzymaj się Home Premium.

Licencje mam tylko na wersje Home Premium Oem (mam tylko naklejke z kluczem) więc jak mam wybrać inną wersje, legalne to też nie było by

Edytowane przez nick01