americanway2g 0 Napisano 8 Września 2017 Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Witajcie, cześć z góry powiem, że nie jestem znawcą sprzętu komputerowego, określiłbym siebie raczej jako ciut ogarniętego laika. Dziś po powrocie z pracy klasycznie odpaliłem komputer i wziąłem się za naukę programowania. Po chwili komputer zaczął zachowywać się jak nigdy, masakrycznie ścinało, monitor raz po raz się wyłączał i pokazywał informację "no signal". Nie dałem rady wejść w CTRL + ALT + DEL by sprawdzić jaki proces może powodować takie obciążenie i kończyło się restartem. Miałem nadzieję, że to jednorazowa przygoda ale po chwili znów było to samo, do tego wyskoczył mi BSOD. Wpierw jednak podam specyfikację komputera co by było wszystko jasne : MoBo : GigaByte Z87X-D3H-CF CPU : i5 4690K ( nigdy nie podkręcany ) PSU : EVGA 600W W1, 80+ 100-W1-0600-KR GPU : NVIDIA GTX 780 3GB ( Hall of Fame Edition ) RAM : 8GB DDR3 HDD : WD 1TB Black ( WD1003FZEX ) BSOD jaki mi wyskoczył nosił wdzięczną nazwę : STOP CODE VIDEO SCHEDULER INTERNAL ERROR Raz nawet przy ładowaniu Windowsa po restarcie wyskoczyła informacja, że nie dał rady się załadować i mogłem albo spróbować ponownie albo wyświetlić opcje zaawansowane. Spróbowałem ponownie i się uruchomił i do tej pory tak działa bez zacięcia. Mój dysk twardy posiada jakieś 5 bad sectorów dlatego nie sądzę, że to on może być problemem. Boję się, że to może być coś z zasilaczem. Jakiś rok temu wymieniałem stary dysk na ten który mam teraz właśnie z powodu błędnych sektorów. Nie minęło 7 czy 8 miesięcy i pojawił się pierwszy nowy błąd na nowym twardzielu. Czy to może być kwestia zasilacza czy raczej czysty przypadek? A może coś innego? Narazie komputer działa bez zarzutów, tak jak działał przez ostatni właściwie rok. Cztery czy pięć razy mi się już dziś zaciął i wymagany był restart ale obawiam się, że będzie potrzebna wymiana któregoś z podzespołów. Co może być przyczyną i jak temu zaradzić? Z góry dziękuję, Oktawian Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 bez podmiany czegokolwiek może być ciężko, jeśli masz miernik sprawdź napięcia na zasilaczu, do tego zobacz czy w trybie awaryjnym też występują takie cudawianki, ewentualnie popracuj na integrze i zobacz czy problem występuje. Z własnego doświadczenia Ci powiem że miałem przygodę z zasilaczem CM 550M trzymał napięcia a był jeden kondensator trafiony i powodował restarty raz na jakiś czas. Ewentualnie pamięć przejedź memtestem. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Wrzuć chociaż screena z HWiNFO, zakładka Sensors. Sprawdzi się parametry pracy karty graficznej i zasilacza. Sprawdź czy masz zapisany plik MiniDump w folderze C:\Windows\MiniDump. Jeżeli jest to wrzuć na jakiś hosting. Cytuj Link to post Share on other sites
americanway2g 0 Napisano 9 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Hej, wrzucam fotkę ( upload ) bo nie wiedziałem jak dać załącznik https://zapodaj.net/4ff2338d2751c.jpg.html dodatkowo odpaliłem sobie FurMark i komputer się zawiesił po 4 sekundach, to chyba źle świadczy o karcie? Włączyłem grę na chwilę, komputer zaciął się po 5 sekundach. Po resecie przy wczytywaniu Windowsa pojawiają się artefakty, podczas przeglądania stron też... Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Jeżeli artefakty są przy animacji uruchomienia systemu to można wykluczyć sterownik graficzny. Wymontuj kartę przeczyść styki np. spirytusem i zamontuj ponownie. Cytuj Link to post Share on other sites
americanway2g 0 Napisano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Jeżeli artefakty są przy animacji uruchomienia systemu to można wykluczyć sterownik graficzny. Wymontuj kartę przeczyść styki np. spirytusem i zamontuj ponownie. Wyjąłem kartę, przeczyściłem i problem dalej występuję. Teraz ją całkowicie odlączyłem i spróbuję odpalić cokolwiek na zintegrowanej HD 4600. Jeśli komputer dalej będzie wariować, to mniemam, że winna jest GPU. Po odłączeniu GPU komputer zachowuje się chyba normalnie więc pewnie karta jest do wymiany. Pomyślałem, że z racji tego że na płycie mam dwa sloty, podłączę ją pod drugi? Może to coś zmieni... może format coś pomoże? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 10 Września 2017 Udostępnij Napisano 10 Września 2017 (edytowane) Przy uszkodzonej karcie format nic nie pomoże. Artefakty są przy animacji uruchomienia systemu i brak poprawy po czyszczeniu karty wskazują, że karta kończy swój żywot. Możesz jeszcze do sprawdzenie podłączyć inny zasilacz oraz sprawdzić kartę na innym PC. Edytowane 10 Września 2017 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts