Tomasz_lc 103 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Witam wszystkich zainteresowanych, Piszę w imieniu brata, któremu "zmarł" komputer Na początek krótki konfig: płyta asus p9x79 + i7 3820, 4x4 GB RAMu kingstona, zasilacz chieftec 700W (80+ bronze), kilka dysków itp ale to już mniej istotne. O co chodzi: po powrocie do domu z kilkudniowego urlopu, nie idzie uruchomić komputera, a na płycie głównej pali się na czerwono dioda boot_device_led. Komputer rusza, wiatraki kręcą, pokazuje się logo asusa i że "press f2 to eneter setup" ale w tym momencie komputer już nie odpowiada i do biosu nie idzie wejść. Wcześniej słychać jeden "beep". Co było już robione: - na dzień dobry odpięte zostały wszystkie dyski, stacje i peryferia - bez efektu - po wyjęciu wszystkich kości RAMu, jest "beep", że brak RAMu i komputer się włącza nawet do tego loga asusa - testowane kości pojedynczo w różnych slotach - bez efektu - reset BIOSu, na wszystkie możliwe sposoby - bez efektu - karta grafiki była podmieniana na 2 inne, zasilacz tak samo - bez efektu Czy idzie coś jeszcze sprawdzić czy to już ewidentnie uwalona płyta główna? Cytuj Link to post Share on other sites
maly_wrobelek 44 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Moze wymiana baterii bo nie trzyma ustawień biosu? Cytuj Link to post Share on other sites
Tomasz_lc 103 Napisano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Moze wymiana baterii bo nie trzyma ustawień biosu? Zapomniałem dodać, że bateria była wyjmowana na kilkanaście minut i włożona nowa. To nie to. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 6 Września 2017 Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Wymontuj wszystko z obudowy i podłącz płytę z niezbędnymi podzespołami na tzw. pająka. Jak będziesz miał płytę na wierzchu oglądnij okolice chipsetu, ten odpowiada za kontroler portów SATA. Czy PC w czasie urlopu był odłączony od gniazda zasilania? Cytuj Link to post Share on other sites
Tomasz_lc 103 Napisano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2017 A co mają porty SATA do tego? Nic nie jest do nich podłączone. Nie, nie był odłączony, ale tak jak pisałem zasilacz jest ok i nie było burz w tym czasie. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 6 Września 2017 Udostępnij Napisano 6 Września 2017 (edytowane) A co mają porty SATA do tego? Ano tyle, że wygląda to na błąd lub uszkodzenie chipsetu: nie widzi dysków (boot device na czerwono) i zwieszający się bios. Tu poglądowo jak co z czym się łączy, a do sprawdzenia podłącz jakiś live system na USB http://static.frazpc.pl/cms/2011/11/x79_blockdiagram.jpg Edytowane 6 Września 2017 przez lonialomax 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tomasz_lc 103 Napisano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Ale komputer powinien ruszyć bez jakiegokolwiek dysku, czy systemu. Problem jest na 90% sprzętowy. Cytuj Link to post Share on other sites
SparQz 4 Napisano 6 Września 2017 Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że jeśli chipset nie jest do końca sprawny to intel może mieć problemy z uruchomieniem biosu. Z drugiej strony nie wiedziałem, że można odpalić komputer bez dysku Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Problem jest na 90% sprzętowy. O tym też mówię, chipset płyty gł. jest niczym innym jak drugim CPU. Jeżeli jest z nim problem to będzie problem z portami SATA (płyta nie widzi portów a tym samym dysków). Ogólnie będzie problem z wszystkimi elementami w dolnej części diagramu. Nie koniecznie burza, może być problemem. Jest jeszcze przepięcie w sieci i miałem kiedyś przypadek przebicia na obudowie spowodowane tym, że sąsiad w klatce zakładając gniazdko z bolcem pomieszał przewody i coś nie tak zacisnął na bolec. Dlatego zalecane jest złożenie zestawu poza obudową. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomasz_lc 103 Napisano 8 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Złożony na biurku poza obudową, ale niestety bez żadnych rezultatów. Czyli jednak uwalona płyta, czy ktoś jeszcze ma jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
exe981 2 Napisano 8 Września 2017 Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Flash biosu do starszego? Testowales procesor odddzielnie ? To tylko inne mozliwosci. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomasz_lc 103 Napisano 8 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Nie mam takiej możliwości, nie mam dostępu do innej płyty. nie idzie zflashować biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 9 Września 2017 Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Jeżeli poza obudową nie ma żadnej poprawy to jak wyżej, na 90% jest to uszkodzenie chipsetu. Pozostaje serwis i negocjacje nad wysokością kosztów naprawy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts