Ladros 70 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Powitać. Mam 6gb ram ddr3. Płyta główna to ASRock 960gc-gs fx. Procek FX-6300. Na tej płycie są 4 sloty pamięci - 2x ddr2 i 2x ddr3 (są na przemian). Pierwszy slot od procka mam 2gb, 3 slot od procka mam 4gb. Jeśli zostawię pamięć (obojętnie którą) tylko w tym dalszym slocie, to system w ogóle się nie uruchamia. Jeśli pamięć jest tylko w pierwszym slocie, to śmiga dobrze, tylko system rezerwuje 17mb pamięci (sprzętowa zarezerwowana). Jak mam obie kostki, to ta którą mam w tym dalszym slocie "dochodzi" do tej zarezerwowanej, czyli że do użytku mam tylko tą z pierwszego slotu. Robiłem Diagnostykę pamięci, grzebałem w Biosie ile się dało i nic, aczkolwiek rok temu zdarzyło mi się wyrwać procka razem z chłodzeniem xD, piny się pogięły, ale naprostowane i procek działa. Od tamtego czasu komp chodził kiepsko (gry to już wgl) i dopiero jakiś czas temu zauważyłem, że czyta tylko 2gb ramu. Poprzemieniałem kostki i czyta 4gb (bo jest na pierwszym slocie), a te pozostałe 2gb jest zarezerwowane sprzętowo. Komp powiedzmy "odżył". Wynik procka w CPU-Z jak porównuję z tym samym modelem jest delikatnie mniejszy, ale to jakieś 5-10% (100-200 pkt). Wszystko wskazywało by na to, że to wina tego "incydentu" , ale czy wtedy czytało by wgl kość z drugiego slotu? Jeśli istnieje jakaś opcja inna niż wymiana, to byłbym wdzięczny za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4847 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Znając budżetowe płyty główne jak ta i jej słaby chipset. To masz po prostu problem kompatybilności pamięci (dwie różne pojemności). Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Września 2017 Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Pierwsze pytanie czy system 64 bit, drugie pytanie czy masz opcję ramapowanie pamięci włączoną w BIOS/UEFI, a później to już poradniki jak się pozbyć pamięci zarezerwowanej w konkretnym systemie. Pamięci działają w single channel ? Cytuj Link to post Share on other sites
Ladros 70 Napisano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2017 (edytowane) Win 7 64-bit, inaczej bym tu nie pisał Single channel (obie kostki od Kingston, ale inne taktowanie chyba). W BIOSie nic takiego nie widzę, typu Memory Remap czy cuś. Grzebałem w zarezerwowanej pamięci dla integry, ale to też nic nie pomagało (zabierało pamięć z tej która została). Edytowane 6 Września 2017 przez Ladros Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Września 2017 Udostępnij Napisano 6 Września 2017 o jezu właśnie zobaczyłem co to za płyta jest, ty tam masz tylko 2 sloty DDR3, pozostałe 2 to DDR2.W tej konkretnej płycie chyba niezgodność rank-ów lub baków będzie niestety chyba dość kłopotliwa. Odpal jakieś bootowalne narzędzie do testowania RAM-u np memtest i zobacz ile ci tam tej pamięci będzie testować, tzn czy tylko 4GB, czy 6GB, wtedy zobaczymy czy to problem windowsa, czy sprzętowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts