Skocz do zawartości

5 letni chieftec - należy go zmienić składając nowy zestaw?

Recommended Posts

1. Budżet:

Edit: 300-700

2. Procesor:

i7 7700k

3. Karta Graficzna:

gtx 1080

4. Czy podkręcasz (CPU i GPU):

w przyszłości

5. Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire):

w przyszłości

6. Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp):

brak

7. Własna propozycja:

aktualny zasilacz: chieftec ctg-550-80p

Mam w planach zakup komputera, opierającego się na powyższych podzespołach, zastanawiam się, czy mogę zostawić stary zasilacz, gdy nadejdą czasy, w których jeden gtx 1080 nie wystarczy planuje dokupić drugiego i wtedy myślałem o wymianie zasilacza, jednak jeśli są jakieś przeciwwskazania do takiej kolei rzeczy, zasilacz zostanie dodany do listy zakupów.

Edytowane przez Far3ll

Radzę wymienić a chociaż by ze względu na gwarancję nowych podzespołów,którą możesz stracić używając starego zużytego psu,osobiście polecam jakiś w granicach 800w półpasywne które aktualnie mam to RM750x od corsair,mój zestaw to  ryzen 1600 podkrecony do 3.8Ghz + rx 480 ,wentylator chłodzący zasilacz nawet się nie odpala podczas grania,tak więc tobie bym polecił RM850x  gdyż Gtx 1080 troszkę więcej ciągnie a w sli to będzie idealne połączenie.

Edytowane przez yahyo
  • Popieram 1

Jeśli to SLI tylko GTX1080 to tragedii nie ma, spokojnie z zapasem starczy taki RM750x (489zł), no chyba że wersja mocniejsza nie byłaby mocno droższa  (wtedy to zawsze lepsza filtracja i większy tryb pasywny, ale na dziś jest sporo droższa). 

Oczywiście jest kilka inny jednostek, najtańszą byłby FOCUS plus gold 750W(449zł)/850W(499zł), ale ta jednostka nie ma dobrego tłumienia na tle konkurencji, ale jest najtańsza, radziłbym jednak dołożyć do G2, lub RMx. 
Później taki EVGA G2 750W (524zł) (są 2 wersje X2 i XR, z tego co się doszukałem różnią się kablem molex, jeden ma z 3 złączami, drugi z 4) / SF leadex gold 750W  

• Popieram 1

Jesteś pewny co do SLI ?  Jaki masz monitor ? Nie długo nowe procesory Intela więc może warto się wstrzymać z zakupem i7 7700k ?

Nie jestem pewny co do SLI. Monitor FullHD 60 Hz. Myślałem o tym - jeśli się nie mylę następca i7 7700k ma mieć 6 rdzeni i 12 wątków - co jest lepszą opcją jeśli chodzi o przyszłość choć gry raczej nie będą wykorzystywały większej ilości rdzeni.

Mysler ze jeśli to ma odpowiednie okablowanie czy 6 i 8 pin to będzie to chodzić .Natomiast lepiej sobie sprzedac tego gtx 1080 i kupić volte w 2018 roku

No właśnie nie ma wtyczki 6 pin, ale zawsze można skorzystać z przejściówki 2x Molex --> 8 pin. SLI jest planem dość odległym i niepewnym, chociażby ze względu na możliwy duży przeskok wydajności pascal --> volta.

Jeśli to SLI tylko GTX1080 to tragedii nie ma, spokojnie z zapasem starczy taki RM750x (489zł), no chyba że wersja mocniejsza nie byłaby mocno droższa  (wtedy to zawsze lepsza filtracja i większy tryb pasywny, ale na dziś jest sporo droższa).  Oczywiście jest kilka inny jednostek, najtańszą byłby FOCUS plus gold 750W(449zł)/850W(499zł), ale ta jednostka nie ma dobrego tłumienia na tle konkurencji, ale jest najtańsza, radziłbym jednak dołożyć do G2, lub RMx.  Później taki EVGA G2 750W (524zł) (są 2 wersje X2 i XR, z tego co się doszukałem różnią się kablem molex, jeden ma z 3 złączami, drugi z 4) / SF leadex gold 750W  

Dzięki z kilka propozycji, przejrzę, ocenię i porównam.

Nie jestem pewny co do SLI. Monitor FullHD 60 Hz. Myślałem o tym - jeśli się nie mylę następca i7 7700k ma mieć 6 rdzeni i 12 wątków - co jest lepszą opcją jeśli chodzi o przyszłość choć gry raczej nie będą wykorzystywały większej ilości rdzeni.

Gry juz od dawna wykorzystują większą ilość rdzeni niz 4  ;)

Róznica na 8600 czy 8700 będzie bardzo duża względem 7700K

Co do monitora to po co ci aż 2 x 1080 ? Chyba ze zamierzasz grac w dsr

tak naprawdę, obecnie bardziej się liczy zegar, 6 rdzeni robi różnicę, jak robimy coś w tle poza graniem. 
Jakoś przy skylake-x nadal 7700K jest najlepszy do grania, przez wysoki zegar. 

Oczywiście jak zrobisz podobne zegary na 6 jajowcu, co na 4 jajowcu, to zobaczysz wzrost, ale nie jakiś duży, głównie mniejsze spadki. 

mowa oczywiście o procesorach z HT 

Na obecnym i7 w grach  jest mała róznica względem i5  bo posiada 4 dodatkowe watki a nie rdzenie , które maja duzo mniejsza wydajność (ok 28%)

A teraz sie to zmieni i w takim miejscu na 8600K bedzie dużo powyzej 200 fps .Warto poczekac .

Różnica na takiej piatce bedzie wieksza niz  daje ht

Co do monitora to po co ci aż 2 x 1080 ? Chyba ze zamierzasz grac w dsr

Gdzieś wspomniałem o tym, że SLI miałoby pojawić się w przypadku, gdy jeden gtx 1080 okaże się nie wystarczający a w przyszłości nie wykluczam zakup nowego monitora

Testy sprecyzują jak to będzie wyglądało w grach 7700k vs 8700k. Choćby tylko dla tego, warto poczekać.

Na pewno poczekam(i7 7700k miał być wskazaniem na jaką półkę ze sprzętem celuję), ciekawi mnie jak będą wyglądały kwestie temperatur nowego procesora - z tego co czytałem i7 7700k ma dziwne skoki temperatur, ze względu na gluta. 

masz monitor z 60hz odświeżaniem matrycy o rozdzielczości zaledwie 1080p i chcesz dwie karty, które razem potrafią wykręcić tam 250 klatek / sekundę? (których nigdy nie zobaczysz na tym monitorze)

Lepiej kup jedną 1080, pograj sobie w tych 60fpsach bez ani jednego dropu, a za cenę drugiej karty kup dobry monitor, na którym nadal pograsz w gry z ponad 60fpsami w rozdzielczości 1440p lub więcej.

Wtedy możesz myśleć o dokupieniu kolejnej karty jak ci się jedna 1080 znudzi.

Edytowane przez Bichits

masz monitor z 60hz odświeżaniem matrycy o rozdzielczości zaledwie 1080p i chcesz dwie karty, które razem potrafią wykręcić tam 250 klatek / sekundę? (których nigdy nie zobaczysz na tym monitorze)   Lepiej kup jedną 1080, pograj sobie w tych 60fpsach bez ani jednego dropu, a za cenę drugiej karty kup dobry monitor, na którym nadal pograsz w gry z ponad 60fpsami w rozdzielczości 1440p lub więcej. Wtedy możesz myśleć o dokupieniu kolejnej karty jak ci się jedna 1080 znudzi.

Gdybym zrobił tak jak zrozumiałeś (czyli dokupienie drugiego gtx 1080 tylko po to aby sobie chodził) to co napisałem musiałbym być amebą umysłową - zakup drugiej karty miałby nastąpić w przypadku sytuacji, gdzie ten gtx 1080 nie generowałby minimum 30 fps na maksymalnych detalach innymi słowy odległa przyszłość. A co do monitora nie zamierzam całe życie być przy jednym a tym bardziej dokładnie tym. 

Jego test graf pod wzgledem głosnosci sa rzetelne . Na pewno wole sobie przejrzeć youtube   juz nawet niekoniecznie z nim niż ogladać wykresy z pointa na których może sie znależć wszystko np pomiar GTX 1080ti z 1 minuty z cs-a albo dooma 3  albo w fhd jakiejsc innej gierki z przed 5-1- lat jak to bywało na pclabie

Edytowane przez HAKELBERY