patryk414 3 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Po zmianie procesora w Bios/UEFI coś chyba się pozmieniało ,ponieważ w programie Samsung Magician zaczęły pokazywać mi się komunikaty związane z AHCI (poniżej daje linki do zdjęć ) Dodam że mam dysk SSD oraz dysk HDD . link: http://imgur.com/g9Iagsp http://imgur.com/VeHvYLb O co chodzi tak ma być? Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk13 13 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Wymiana procesora wiąże się z tym że są inne instrukcje w konstrukcji procesora i system instalowany na starym nie ma sterownika do nowych instrukcji ( duże uproszczenie- ba, bardzo duże uproszczenie) nawiasem mówiąc zainstaluj na nowo system !!! Ja przerabiałem to jak zmieniłem "dysk"-potocznie (SSD) i mam czasami problem z "WMI Service is disabled, or, enable?" [Yes] [No] tak więc najlepiej na nowo postawić system a zakładki i inne ustawienia programów Save-y zachować-przenieść na pen-a. Zmiana procesora mózgu płyty głównej to nie zmian GPU-kary graficznej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2017 (edytowane) http://imgur.com/cpBn2w0 w biosie zakładce OnChip Sata Port4/5 była włączona opcja IDE zmieniłem ją na opcje Ass Sata Type teraz Samsung Magician pokazuje że wszystko jest ok ,ale nie wiem czy to dobrze to tak ustawiłem żeby niczego nie zepsuł . Ta opcja może być włączona ? Dodam że teraz nie mogę już wrócić do opcji IDE komputer nie się się wogólę włączyć Edytowane 3 Września 2017 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
exe981 2 Napisano 6 Września 2017 Udostępnij Napisano 6 Września 2017 System nie startuje ? Bo raczej nie plyta. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Września 2017 Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Co do magican-a to tam jest trochę porąbane, bo on ci wyświetla opcję jaką można zrobić, nie jak jest aktywna, więc jak masz np indeksowanie, a obok przycisk ACTIVE, to oznacza że indeksowanie jest wyłączone (tak jak powinno być prawidłowo) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2017 (edytowane) ok a czy według zdjęcia które dałem powyżej ustawienia biosu są dobrze ułożone chodzi mi o te OnChip SATA itp Edytowane 11 Września 2017 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Września 2017 Udostępnij Napisano 11 Września 2017 daj wszystko na AHCI, Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2017 w tym jednym OnChip SATA gdzie jest IDE mogę dać na AS SATA type . Ustawić na tak ? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 12 Września 2017 Udostępnij Napisano 12 Września 2017 no, to chyba po prostu ustawia na taki tryb, jaki jest wyżej ustawiony, czyli powinno być AHCI Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts