Numik 400 Napisano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Budżet: do nieprzekraczalnych 700€ (oczywiście im taniej, tym lepiej). Czego potrzebujesz? : Głośniki w systemie 2.0 plus wzmacniacz. Przeznaczenie: Przede wszystkim do muzyki, potem filmy, a na końcu gry. Źródło: Obecnie posiadam Aune X1s do moich słuchawek, którego planowałem użyć jako DAC'a, do którego podłączyłbym dodatkowy wzmacniacz (o ile wiem powinno to być wykonalne). Oczekiwania: Nie zależy mi na głośnikach od których wypadają szyby. Nie mieszkam sam, więc nie zamierzam używać ich głośno. Dobrze by było, żeby miały "kopa" nawet przy niezbyt wysokiej głośności. Muzyka: Głównie metal (różne podgatunki, oprócz Black Metalu), czasami soundtracki z gier. Metraż pokoju: Około 3,2m x 3,2m. Nie mam miarki żeby dokładnie wymierzyć. Głośniki stałyby na stojakach zaraz obok biurka (przy 2 monitorach nie mam więcej miejsca na biurku). Zakupy chce zrobić przez amazon.de (albo inny sklep na terytorium Niemiec, http://geizhals.de/ ). Moje typy to (w nawiasach obecne ceny na amazonie): - Elac Debut B6 (289 €) - Monitor Audio Bronze 2 (401€) - Dali Zensor 3 (418€) Do tego wzmacniacz smsl SA-98E (110€). Jedyny mankament to nie wiem jak można by podłączyć do tego subwoofer jeżeli zdecydowałbym się kiedyś jakiś kupić (zakładając, że będę go w ogóle potrzebował). Jakby ktoś mógł przy okazji polecić jakieś porządne kable audio, byłbym wdzięczny. Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez Numik Cytuj Link to post Share on other sites
webmaster 3 Napisano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Jako wzmacniacz proponuję: Yamaha A-S501 https://www.amazon.de/Yamaha-S501-Stereo-Vollverstärker-Wandler-schwarz/dp/B00MYDLJ1K/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1503856536&sr=8-1&keywords=yamaha+a-s501 To dobrej jakości wzmacniacz stereo a dodatkowo masz wyjście pod subwoofer. Co do kolumn to postawiłbym na MONITOR AUDIO MR2. Mają bass reflex z przodu dzięki czemu można je dosunąć do ściany. https://www.amazon.de/Audio-Monitor-kompakte-MR2-Schwarz/dp/B005OU5OEI/ref=sr_1_1?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1503856899&sr=1-1&keywords=MONITOR+AUDIO+MR2 Taki zestaw na początku twojej przygody powinien wystarczyć. Z czasem można pomyśleć o podłogówkach i będzie już całkiem przyzwoicie. Do tego zostaje Ci jeszcze troszkę kasy na kable. Ja polecam Melodica Purple Rain jako głośnikowe i RCA, ale ich na Amazonie nie dostaniesz, więc można czegoś innego szukać. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Kwadratowy pokój, możesz się nie miło rozczarować Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 27 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Idealnie kwadratowy nie jest. Mniej więcej w połowie jest spadek sufitu. http://i.imgur.com/q9Bhj8c.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Będzie bardzo ciężko w takim pomieszczeniu o dobrą akustykę. Nie dość, że mały metraż to jeszcze skosy i praktycznie brak przedmiotów tłumiących na dużych powierzchniach.Jedyne co, to tylko monitory bliskiego pola. Do tego pułapki akustyczne, żeby nie było pogłosu i fal stojących. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Będzie walka jak u mnie a i tak idealnie nie będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Przywiercanie bądź przyklejanie czegokolwiek do ścian odpada, właścicielka mieszkania na coś takiego się nie zgodzi. Pomału rozglądam się za jakimś innym mieszkaniem, ale na razie ceny są zaporowe (plus musiałbym znaleźć jakiegoś normalnego współlokatora, a z tym obecnie jest jeszcze gorzej). Poza tym, że pokój wygląda jak wygląda i nie jest jakoś specjalnie umeblowany to żadnego pogłosu ani echa w nim nie ma. W tej chwili najbardziej rozważam Monitor Audio Bronze 2. Z tego co udało się mi wyczytać (w tylko kilku recenzjach konsumenckich) to głośniki te nadają się akurat do małego pokoju. Do tego, za poradą kolegi @webmaster'a wziąłbym wzmacniacz od Yamaha, ale nie A-S501, tylko A-S301. Z tego co wyczytałem wnętrzności mają takie same, jedynie różnią się mocą wyjściową. Co mi pasuje, ponieważ i tak nigdy nie byłem wielbicielem słuchania muzyki tak, żeby okna drżały (tak wiem, że jak na osobę słuchającą Metalu, brzmi to jak herezja). Na chwilę obecną wyniosło by mnie to 704€ (jakoś będę musiał te 4€ przeżyć ). No chyba, że ktoś ma jakieś inne, konkretne propozycje. Z chęcią wysłucham. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 To klaśnij głośno w tym pokoju Ja bym uderzył w aktywne bliskiego pola nie wiem jak ceny w angli ale za to już coś na wstedze powinno się dostać a7 np. Jak dobrze kojarzę Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 29 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 W Niemczech, nie Anglii A ceny są albo takie same albo niższe przy obecnym kursie €. Natomiast, wybacz, ale samo "a7" nic mi nie mówi. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Adam a7x jedne z lepszy monitorów cena też jest jedną z lepszych jednak przekroczą twój burzet zle mi się rano liczy. Może focal Alpaha 80 powinny być w budżecie są krowy ale 8" robi robotę nawet przy niższej głośności. Tylko podstawa trzeba to dobrze rozstawic Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Obawiam się, że w takim pomieszczeniu będą olbrzymie problemy z basem (jego brakiem) i z kłującą górą. Według mnie nie ma sensu wydawania nawet takich pieniędzy. Obym się mylił. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Zawsze może je skierować bardziej na siebie ucierpi scena ale dołu będzie ok wszystko zależy jak to rozmieści niestety małe pomieszczenia są strasznie problematyczne Cytuj Link to post Share on other sites
webmaster 3 Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Koledzy wszystko spoko, ale jak się kolega @Numik kiedyś przeprowadzi (bo wnioskuję że to tymczasowe lokum) to co on z tymi monitorami zrobi? Lepiej zainwestować od razu w jakąś solidną podstawę którą w przyszłości można modyfikować. Teraz trochę straci na ogólnym odbiorze i scenie, ale będzie miał solidny sprzęt. Przy monitorach teraz może będzie lepiej, ale w większym pomieszczeniu gorzej niż w mniejszym z Yamahą i B2. Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Pylon Pearl Monitor lepiej się sprawdzą w takiej muzyce niż te Bronze w mojej opinii, będzie bardziej żywo, energicznie. Cytuj Link to post Share on other sites
webmaster 3 Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 To prawda, aczkolwiek w Niemczech ciężko je dostać np przez Amazona. Pozostaje import z Polski, przez co koszta rosną. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts