patryk1011 4 Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Witam, niedawno składałem sobie pc i i niestety z powodu sterowników obecnie musiałem siedzieć na "cudownym" windowsie 10... problem pojawił się w trakcie aktualizacji gdy nagle zabrakło prądu, otóż miałem zainstalowany dysk SSD plextor m6s 128gb który miał może przepracowane z 500h i po tym jak wywaliło prąd na początku bios nie wykrywał mi dysku, później jak już jakimś cudem udało mi się zainstalować windowsa na hdd postanowiłem sprawdzić czy po podpięciu SSD wykryje i odkryłem że po podpięciu dysku komputer zwalnia, bios odpala się w jakieś 30 sekund po czym odpalenie systemu trwa ponad 4 minuty(bez dysku SSD wszystko działa szybko), próbowałem wejść w zarządzanie dyskami windows-a i niestety z podpiętym SSD nie wczytuje mi nic w programie(tak jakby się zawieszał na wczytywaniu dysków) natomiast po wejściu w menedżer urządzeń dysk widniał na liście, więc prawdopodobnie wykrywa go teraz problem polega na tym że nie wiem co zrobić i od czego zaczynać, czy przez aktualizacje mogło mi zniszczyć dysk? czy istnieje opcja formatowania dysku bez podpinania do komputera? jak mogę sprawdzić czy dysk działa dobrze? Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Sprawdz czy SSD jest widoczny w HDTune albo CrystalDiskInfo - jesli tak to daj screena z parametrami SMART. Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 W BIOSie ustawione AHCI? Możesz sformatować SSD? Testowałeś w innych portach i innym kablem? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Jeśli na ssd nie ma żadnych danych które chciałbyś odzyskać, to żaden format, tylko secure erase puść. Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Masz na myśli całkowite nadpisanie SSD? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 całkowite usunięcie ładunków elektrycznych z wszystkich bramek pamięci nand w cały ssd, nie myl z zerowaniem hdd, ale idea podobna, czyli usunięcie dosłownie wszystkiego bez możliwości odzyskania. format nie usuwa wszystkich danych z ssd, tylko zapisuje niektóre komórki pamięci ( oczywiście musi usunąć ich zawartość (całego bloku ) przed tym, ale ty nie masz dostępu do fizycznej macierzy komórek, to kontroler ssd je wybiera jak mu się podoba ) to nie pomoże, jak jest jakaś anomalia od tego nagłego wyłączenia ( w co wątpię, ale nigdy nie rób samego formatu na ssd, zawsze secure erase + utworzenie tablicy partycji i samych partycji )Ja bym się przyjrzał smart dysku najpierw, w m6s padały kostki ( z niewiadomej przyczyny ) więc skan sektorów też trzeba puścić ( ten w hd tune wystarczy ) Cytuj Link to post Share on other sites
patryk1011 4 Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 (edytowane) Sprawdz czy SSD jest widoczny w HDTune albo CrystalDiskInfo - jesli tak to daj screena z parametrami SMART. hd tune nie testowałem natomiast crystaldiskinfo miał problem i nie chciał się odpalić W BIOSie ustawione AHCI? Możesz sformatować SSD? Testowałeś w innych portach i innym kablem? ustawione jest a z formatem mam problem, ponieważ nie chciało wczytać dysku, testowałem na tym samym kablu i porcie od mojego hdd(więc na przykładzie hdd wiem że działa) ważniejsze pliki zawsze trzymam na pendrivach więc dużej straty nie było, dodatkowo system nie był od dawna więc kolejny plus EDIT: jestem po paru nieudanych próbach odpalenia komputera z SSD o ile w bios dam radę wejść to już z odpaleniem systemu jest problem, po wielu minutach czekania wolałem jednak wyłączyć i odpiąć SSD bios dalej nic nie wykrywa a po odpięciu SSD i odpaleniu systemu na HDD pisze coś o przygotowaniu do naprawy czy coś i później ekran i pisze restart lub advance po czym po kliknięciu restart system już wstaje, więc podejrzewam że raczej padł dysk przez aktualizacje... pozostaje mi dokupić SSD i kartę graficzną żeby wrócić do windows 8.1(tam nigdy nie miałem problemów, wyłączyłem aktualizacje żeby co jakiś czas ręcznie po 1 aktualizacji się instalowało bez problemu) Edytowane 20 Sierpnia 2017 przez patryk1011 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 puść bootowalny program "parted magic" zrób z niego secure erase SSD-ka ( są instrukcje krok po kroku na YT ), po tym powinno się uspokoić i dać odpalić programy diagnostyczne. Stawiam że komórki poszły bo w m6s często padały, Jak ci się uda zrobić secure erase to odpal win z hdd i odpal "hd tune", tam puść skan powierzchni, nie pamiętam czy trzeba sformatować ssd-k przed nim czy nie ( koniecznie z odznaczoną opcją quick scan ) jak i zrób screen-y całej tabelki smart i wyniku skanu powierzchni ( do pierwszego bada starczy jak nie masz czasu )Podejrzewam że kostki padły i win stara się to naprawić, niestety bezskutecznie. Cytuj Link to post Share on other sites
patryk1011 4 Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 jutro się z tym pobawię na spokojnie i napiszę co i jak, dodatkowo wbiję do kuzyna i sprawdzę czy u niego da się coś zrobić, jak padły kostki to jednak po dysku rozumiem? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Jeśli wykryje padnięte to tak, bo ssd podobnie jak hdd realokują sektory/"kostki pamięci", tylko tam nie ma to dużego wpływu na prędkość jak w hdd, ale pojemność zaczyna spadać. Problem jest jak tego nie robi i wykryje bady na skanie, bo wtedy albo padło więcej niż było w zapasie do podmiany ( overprovisioning ), albo kontroler ich nie podmienia z jakiegoś powodu, w obu przypadkach ssd nie nadaje się do użycia. Ja strzelam w kostki ze względu że ten konkretny model miał z nimi problemy i padało dużo dysków, ale to tylko strzał, więcej powiemy jak zobaczymy tabelkę smart i skan sektorów. szczerze mówiąc ten dysk jest na rynku od 2014 więc większość powinna być jeszcze na gwarancji, sprawdź czy twój też. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts