PiotrBorkowski89PB 0 Napisano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Witam Wszystkich bardzo serdecznie, drodzy forumowicze, bardzo chciałbym Was prosić o rekomendacje i pomoc w doborze odpowiedniej karty graficznej do mojej stacji roboczej. Firma w której pracuje zajmuje się głównie bardzo szczegółową wizualizacją 3D wnętrz pod wirtualną rzeczywistość oraz podobnymi rzeczami związanymi stricte z VR, firma dała swoim pracownikom wolną rękę co do personalizacji ich stacji roboczych. Rok temu spersonalizowałem pod siebie taką konfigurację: • Intel Core i7 5820k • MSI X99A SLI Plus • 4 kanałowe Kingston Predator DDR4 32GB 3333MHz • MSI GTX 970 Gaming 4GB • 1x SSD Patriot Hellfire 240GB M.2 • 3x SSD ADATA Ultimate SU800 512GB • 1x HDD Seagate BarraCuda PRO 10TB • be quiet! Dark Power PRO P11 850W Niestety niedawno uszkodziła mi się karta graficzna, a, że pracy jest bardzo dużo firma uznała, że mniejszą stratę pieniężną będą mieli gdy przeznaczą mi odpowiednią sumę pieniędzy na zakup nowej, aniżeli trzeba by było czekać na powrót starej z serwisu. Na zakup nowej karty graficznej firma może przeznaczyć maksymalnie 1100$ (dajmy max.4000zł) i zakup musi być udokumentowany fakturą - nie ważne z jakiego źródła będzie karta, ma mieć fakturę. Jako, iż sprzęt służy do zastosowań profesjonalnych proszę o pomoc w dobrze najwydajniejszej karty graficznej, tak aby proces tworzenia przebiegał płynnie i bezproblemowo. Z góry bardzo dziękuję Wszystkim osobom, które będą skłonne do pomocy, Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 A jakieś konkretne programy, których używasz? Cytuj Link to post Share on other sites
PiotrBorkowski89PB 0 Napisano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Oj, bardzo przepraszam zapomniałem umieścić w głównym poście. Tak więc na produkcji używam głównie: • 3ds max 2017 + Vray 3.6 • AutoCAD 2017 • Photoshop CS6 • Illustrator CC • Cinema 4D • Unreal Engine 4 Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Radeon Pro WX 7100 (< 3000 pln brutto) zapowiedź: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/amd-radeon-pro-wx-4100-5100-7100-oraz-radeon-pro-ssg-profesjonaln.html sklep: https://www.morele.net/karta-graficzna-amd-radeon-pro-wx-7100-8gb-gddr5-256-bit-4x-dp-100-505826-1084237/ recenzja: http://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-pro-wx-7100,4896.html strona producenta: https://www.amd.com/en-us/products/graphics/workstation/firepro-3d/wx7100 Cytuj Link to post Share on other sites
jureba 497 Napisano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Czy ja wiem, wolałbym jednak Nvidię do powyższych aplikacji. Quadro p4000 powinno podołać idealnie wydajnościowo i zmieścić się w wyznaczonych pieniążkach. Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 bez sensu się pchać w te karty; Pro WX 7100 jest dobrą kartą ale nie do renderowania - chyba że chcesz w słuchawkach ciągle pracować bo ta karta jest nieziemsko głośna, to samo p4000. Omijaj jednoslotowe konstrukcje. W tej cenie najlepszym wyborem będzie 1080 Ti. Najwięcej pamięci ma, co w UE4 ma duże znaczenie, oraz jest o wiele mocniejsza od tamtych dwóch. Ewentualnie jeżeli pamięć jest problemem można rozważyć nowe radki - VEGA 64 lub 56 już omija ograniczenia związane z VRAMem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GPHero 5 Napisano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 a czemu nei najzwyczajniej 1080/1080ti ? takiej i wcale nie zawsze gorzej. On 23.03.2017 at 10:16 PM, matrix07012 said: Get the 1080ti, unless you need ECC VRAM. Or double precision FLOPs or 32 bit color depth. On 24.03.2017 at 5:17 PM, silent_sight said: The quadro p4000 is about $160 more than the gtx 1080 ti; if it performs better in maya If reliability will effect the overall render times I would go for the quadro as it will likely last longer than the 1080 ti. Cytuj Link to post Share on other sites
jureba 497 Napisano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Radzicie karty bez np między innymi sprzętowych Viewportów, to tylko pogratulować. Cytuj Link to post Share on other sites
PiotrBorkowski89PB 0 Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i ciekawą konwersacje. Również przeglądałem się takim kartom jakie zaproponowaliście, ciężki wybór bo trzeba spojrzeć w szczegóły Dodam jeszcze, może to pomoże w doborze, że gdy gwarancja danego podzespołu się kończy to go zdajemy i zapatrzamy się w nowe. Tak więc, mam duże szanse, że jak sprzętu któremu skończy się gwarancja to mogę się dogadać z osobami posadzonymi wyżej i wziąć ten sprzęt na użytek prywatny. Podsumowując fajnie by było aby, karta dobrze spisywała się w pracy oraz, jeżeli dożyje to również na użytku domowym. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Radzicie karty bez np między innymi sprzętowych Viewportów, to tylko pogratulować. jaki sprzętowy viewport, o czym ty mówisz? gdzie takich bajek się naczytałeś? miałeś kiedyś te karty w ręce? testowałeś? Do pracy w wymienionych przez autora tematu programach nie są one w ogóle potrzebne 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jureba 497 Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Pracowałem cad/cam jeszcze w czasach, gdzie królowały karty pokroju hp fx1x, karty sgi (vpro, czy wcześniejsze typu Impact w różnych konfiguracjach). O czym wy w ogóle piszecie - do cada, maxa radzicie zwykłe gtxy (ja proszę o interwencję moda - znającego się na temacie). Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Ale zobacz że on wcześniej pracował na gtx970 więc też karta typowo gamingiwa, dodatkowo po jakimś czasie może ją przytulić dla siebie więc gtx180ti jest dobrym wyborem Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Pracowałem cad/cam jeszcze w czasach, gdzie królowały karty pokroju hp fx1x, karty sgi (vpro, czy wcześniejsze typu Impact w różnych konfiguracjach). O czym wy w ogóle piszecie - do cada, maxa radzicie zwykłe gtxy (ja proszę o interwencję moda - znającego się na temacie). Stary, inne czasy. Popatrz na to co napisał autor - karta stricte pod VR. Photoshop/Ilustrator/UE4 = 0 korzyści z używania profesjonalnych GPU, jeżeli chodzi o moc obliczeniową to Quadro jest tak na oko o połowę wolniejsza od 1080 Ti. 3ds/C4D - znowu, nie opłaca się dopłacać do Quadro. Nie odczujesz tutaj różnicy w wydajności, to nie Maya. AutoCad - odpalałem na zwykłych Radeonach I GFach całą mapę miasta Zielona Góra ze wszystkimi instalacjami i infrastrukturą. Wydajność była mniejsza niż na profesjonalnych GPU ale wątpię żeby pracowali nad tak dużymi plikami AC. i to co wspomniałem wcześniej - kultura pracy. Odpal jakieś zdanie związane z liczeniem przy pomocy GPU i masz suszarkę w pokoju na tych jednoslotowych kartach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jureba 497 Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Może się pozmieniało. fakt od dawna nie uruchamiałem już tych aplikacji na pc, ale idąc tym tokiem rozumowania co piszesz - w takim razie po co komu quadro (czy odpowiedniki czerwonych) za np 20K zł. Przecież są to gpu (i sterowniki) dedykowane właśnie takim aplikacjom (zresztą sam wielokrotnie obserwowałem jaka jest różnica przy zwykłym skalowaniu, rotacji obiektu z kilku mln wielokątów)? Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) Są programy dla których są pisane dedykowane sterowniki pod te właśnie karty dzięki czemu masz pewność że wszystko będzie działać. W Solidworks, dla przykładu, na zwykłych kartach nie są dostępne wszystkie tryby wyświetlania; dodatkowo, właśnie przez zoptymalizowane sterowniki, wydajność na Quadro czy FirePro jest wielokrotnie wyższa. Ale to są specjalne programy, w grafice 3D raczej się ich nie spotyka. Jeżeli ktoś pracuje z liniami wtedy też lepiej nabyć Quadro ale nie ma sensu porywać się na najdroższe modele tylko w tym celu. Pomijając wsparcie i sterowniki - jeden z największych argumentów - VRAM. Karty konsumenckie mają co najwyżej 12GB, podczas gdy FirePro od AMD mają nawet 32GB na pokładzie (najnowszy Vega Pro SSG nawet 2TB), natomiast Quadro mają po 24GB max. Jeżeli ciągle jest to mało - tylko Quadro mają łącza NVLink dzięki któremu można połączyć VRAM z kilku kart w jeden bufer. Ale są to cholernie drogie rozwiązania i AMD idzie tutaj lepszą drogą i nawet na kartach konsumenckich usuwają ograniczenia związane z pamięcią. Są też inne plusy - dokładniejsze wyświetlanie, wsparcie dla 10 bitowych ekranów, podwójna precyzja, pamięci ECC, większa niezawodność (czipy do tych kart to selekty) - jednak mało komu jest to potrzebne, na pewno nie do VR. Jeżeli chodzi o czystą moc obliczeniową - karty konsumenckie oferują jej zazwyczaj więcej za ułamek ceny i w przypadku renderowania Quadro są po prostu mało opłacalne. Na zwykłych kartach można bez problemu pracować nawet z bardzo skomplikowanymi modelami. U mnie w robocie jest kilkadziesiąt stanowisk - w żadnym nie ma Quadro czy FirePro. I w tej branży praktycznie nigdzie ich nie znajdziesz Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez vandam 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) do cada, maxa radzicie zwykłe gtxy Yup. • 3ds max 2017 + Vray 3.6 • AutoCAD 2017 • Photoshop CS6 • Illustrator CC • Cinema 4D • Unreal Engine 4 W obecnych wersjach tych softów jedynie w CADzie mógłby uzyskać jakiś wymierny efekt z korzystania z pro GPU(ew przy zaawansowanej pracy z kolorem w Adobie). Więcej, za tysiąc dolców pro karta w Unrealu mogłaby się w pewnym momencie popłakać. Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez Xarix 2 Cytuj Link to post Share on other sites
jureba 497 Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) OK, dzięki. Coś się dzięki uprzejmości autora też dziś nauczyłem. Kiedyś jak pracowałem w cad/cam (choć nie było to główne zajęcie, a właściwie tylko narzędzie do wyższych celów), to po pierwsze większość prac miałem na obiektach złożonych(nawet bardzo jak na owe czasy), ale liniowych,mieliśmy do dyspozycji głównie maszyny HP Visualize z serii przeważnie C3600 (uzbrojonymi w grafikę fx4+ lub fx10), oraz przewinęło się kilkanaście stacji SGI od indigo2 (jeszcze 32bit, po najpotężniejszy r10k 64bit i najlepszą dostępną wówczas grafiką - co ciekawe świetnie też działał na tym quake3 ), a na O2 i jednym Octane, później Octane2 uzbrojonym w najmocniejszy gpu jakie stacje mips sgi miały dostępne (aaa, tu to dopiero Q3 działał, oj działał .. eh te meczyki po godzinach - nie ważne). Dodatkowo nad wszystkim czuwał Onyx za ścianą (ale to było już ładne naście lat temu). Na pecetach co najwyżej wysyłało się bbsy, później maile - takie czasy, ale teraz pcty urosły w siłę i chyba dobrze, bo jest sporo taniej. podwójna precyzja Tego mi ciągle brakowało do obecnych zajęć, ale udało mi się całkiem niewielkim nakładem kosztów nabyć dwie stare tesle, które akurat bardzo ładnie dają radę (ale o tym może przy innej okazji). Cóż, pozdrawiam i thx. Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez jureba 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PiotrBorkowski89PB 0 Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 (edytowane) Bardzo dziękuję Wszystkim za tak ogromny odzew w tym temacie. Jest mi naprawdę miło za tak ciekawą konwersacje, czyli analizując wszystkie Wasze posty dochodzę do wniosku, że do programów z których korzystam nie ma sensu ładować się w profesjonalną kartę, ale lepiej wybrać GTX'a 1080TI. W firmie z tego co pamiętam mamy parę stanowisk wyposażonych w jakieś Quadro z 2016r. - niestety nie wiem jakie bo nie miałem okazji jeszcze na nich pracować. Ale z tym nie byłoby większego problemu bo są to stanowiska ogólnodostępne, nie przypisane do konkretnego pracownika. Tak więc, jaką wersję i od jakiego producenta polecacie wybrać najwydajniejszą 1080TI? Pozdrawiam Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez PiotrBorkowski89PB Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Tak więc, jaką wersję i od jakiego producenta polecacie wybrać najwydajniejszą 1080TI? Jeśli chodzi o 1080Ti to zdecydowanie Aorus lub ASUS. EVGA poleciłbym ze względu na gwarancję, jednakże tutaj pojawia się kwestia tego co napisałeś: Tak więc, mam duże szanse, że jak sprzętu któremu skończy się gwarancja to mogę się dogadać z osobami posadzonymi wyżej i wziąć ten sprzęt na użytek prywatny. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts