Testa 2 Napisano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Od prawie 5 lat siedzę na samsungu 830 128GB, do tej pory zapisane 17TB. Potrzebuje jednak większego ssd 240-256GB ma kolejne kilka dobrych lat, cena okolice 400 zł. Nie ukrywam, ze priorytetem jest żywotność/gwarancja. No i tu mam dylemat. Goodram Iridium Pro 240GB czy może Samsung 850 EVO na tlc. Oba mają po 5 lat gwarancji, co prawda samsung jest na tlc ale jest pojemniejszy. Jestem niedzielnym graczem, komputera używam głownie do internetu, a dane przechowuje na zewnętrznych nośnikach. Nie operuje na dużych/małych plikach. Na dysku system +2-3 gry. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 weź pod uwagę, że w samsungu musisz jeszcze sam ustawić OP, gdzie w innych jest to już "zjedzone", pewnie zauważyłeś to z samsungiem 830 128GB, tak jak ja. Jak dla mnie, jak masz SSD na MLC i TLC w tej samej cenie, to odpowiedź jest prosta, a dysk posłuży ci spokojnie kilkanaście lat. Cytuj Link to post Share on other sites
Testa 2 Napisano 12 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 weź pod uwagę, że w samsungu musisz jeszcze sam ustawić OP, gdzie w innych jest to już "zjedzone", pewnie zauważyłeś to z samsungiem 830 128GB, tak jak ja. Jak dla mnie, jak masz SSD na MLC i TLC w tej samej cenie, to odpowiedź jest prosta, a dysk posłuży ci spokojnie kilkanaście lat. No tak w samsungu z tego co pamiętam op zjadło około 10GB. Goodram ma na "czysto" z OP 223GB a Samsung 233Gb + ustawienie jeszcze OP ? Gdzieś mi się obiło o uszy, że odsetek awaryjnych goodramów jest dość duży. Cytuj Link to post Share on other sites
Agent220 7 Napisano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Mój głos oddaję na Goodram Iridium Pro 240GB. Też przesiadłem się z Samsunga 830 128 GB i polecam;) Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Ja tam swojego Samsunga 830 128 GB nadal używam ale iridium pro 240GB też mam, tyle że w lapku. co do awaryjności, to chodzi głównie o budżetowe jednostki goodram c50, cx100, cx200, cx300 itp. z iridium pro zdarzają się co najwyżej niewykrywalne sztuki zwłaszcza na laptopach, ale nie ma z nimi jako takich problemów ( jeśli przyjdzie działający to wszystko będzie ok ) W iridium pro 240GB masz 223.5GB dostępnych po formacie, w samsungu będzie to zależeć jakie OP sobie ustawisz, bo tam możesz mieć większe lub mniejsze, więc nie widzę sensu porównywania tych dysków pod względem pojemności. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts