p4ranoid 0 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Witam, Mam problem z kartą graficzną Radeon HD 7950. Dokładnie taka: https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-hd7950-boost-3gb-ddr5-384bit-2dvi-hdmi-11196-19-40g-568576/ W różnych grach pojawiają się "krzaki" z braku lepszego określenia. Przykład z GTA 5: Czy to czas na nową kartę graficzną?Czy da się coś z tym zrobić? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Przed pojawieniem się tych "krzaków",wszystko było ok. na tym samym dokładnie sprzęcie ? Jaki system i czy są wszystkie aktualizacje ? Problem pojawił się nagle ? Cytuj Link to post Share on other sites
tomkusi1 34 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Posprawdzaj to co jarrino mówi natomiast na 90% jeżeli to występuję we wszystkich grach to padnięte pamięci na karcie. Cytuj Link to post Share on other sites
p4ranoid 0 Napisano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Krzaki występowały na tej samej karcie graficznej ale innym sprzęcie. System Windows 10.Sterowniki aktualizowane na bieżąco. Problem występuje od dłuższego czasu. Ogólnie wszystko chodzi w miarę płynnie itd. Np. W grze Dota 2 pomaga zmiana trybu wyświetlania z okna na pełny ekran ale nie zawsze.Tak naprawdę problem występuje odkąd kupiłem kartę jakieś 2 lata temu chyba.Była używana niestety sprzedawca umył ręce.Wysyłałem do serwisu powiedzieli, że u nich nie ma problemu... Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez p4ranoid Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 a jak z temperaturą karty ? Cytuj Link to post Share on other sites
p4ranoid 0 Napisano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Temperatura pod obciążeniem 70-80 stopni.Wtedy wentylator chodzi na poziomie 65 % Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez p4ranoid Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) A sprawdź na jakichś programach testowych do grafiki. Wątpię,żeby w serwisie sprawdzali kartę na grach. Próbowałeś na starszych sterownikach ? Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
p4ranoid 0 Napisano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Sprawdzałem różnymi benchmarkami tam nie ma problemów.Starsze sterowniki były w przeszłości , jak pisałem problem występował od zakupu karty przy okazji premiery Wiedźmina 3. Chyba muszę się pogodzić z tym, że ktoś opchnął mi uszkodzoną kartę. Nauczka na przyszłość nie kupować używanych. Może polecicie następce tego Radeona? Moja konfiguracja: *Typ procesora QuadCore Intel Core i5-4690K, 3900 MHz (39 x 100) *Mikroukład płyty głównej Intel Lynx Point B85, Intel Haswell *Nazwa płyty głównej ASRock B85 Killer (3 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN) *RAM 8 GB 2x Crucial CT51264BA160BJ.C8 Cena raczej nie gra roli, ale chyba bez sensu jest kupować do tego zestawu super najlepszą kartę na rynku bo reszta tego nie pociągnie? Nie jestem ekspertem. Jakieś sugestie? Cytuj Link to post Share on other sites
grzechotnik.d` 32 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Zmniejszaj stopniowo częstotliwość pamięci i sprawdzaj czy problem występuje nadal. Ale jak już napisano wcześniej, pamięci raczej już się "kończą". Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts