Skocz do zawartości

Po skalpie i wymianie chłodzenia.

Recommended Posts

Elo, chciałbym zapytać o radę.

Nie mogłem już patrzeć jak na moim i7 4770k mam po 85 stopni, a w czasie trwania testu Prime95 dochodzi do 100. Kupiłem SPC Grandis 2, pasty CLU i Thermal Grizzly. Po skalpie, nałożeniu na rdzeń CLU a na ihs Grizzly, założeniu chłodzenia, temp mam max 72 stopnie na 3,9 Ghz, po długotrwałym testowaniu, napięcie 1.200. Wynik dość słaby. Próbowałem OC na 4,1 Ghz (na 4,2 Ghz, 90 stopni max, 1,320 napięcie, po 15 min błąd) i było max 85 stopni na napięciu 1.240, blue screen po 35 min. Teraz pytanie, męczyć się z próbami nałożenia lepiej pasty, czy też w ogóle jest możliwość zrobienia czegoś lepiej, żeby spadły temp. Czy też lepiej zostawić jak jest i przejść w ciągu powiedzmy roku na najnowszą podstawkę i wtedy liczyć na lepszą partię? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Męcz się i nakładaj do skutku.Szkoda byłoby twojej pracy i  obaw  przed uszkodzeniem procka:).Nie koniecznie muszą być źle nałożone pasty.Może za słabo lub nie równo dokręciłeś chłodzenie.Podstawa chłodzenia może być nie równa (wypukła).Kleiłeś IHS do płytki?Jeżeli tak to zrezygnuj z tego lub jeżeli chcesz jednak przykleić to mocno dociśnij IHS do płytki,tak żeby klej nie powodował że IHS źle dolega do rdzenia.W moim przypadku tak było.

• Popieram 1

IHS kleiłem silikonem wysokotemperaturowym, starałem się to zrobić najdokładniej z przerwą na dolot powietrza. No ale może faktycznie gdzieś nie równo przyległo. Chłodzenie jest dokręcone dość mocno, więc jedyna nierówność jaka może być to między IHS, a rdzeniem, lub faktycznie wypukła podstawa chłodzenia. Jeżeli już zrobiłbym to ponownie. To jakiego rezultatu mam oczekiwać?

Jeżeli już zrobiłbym to ponownie. To jakiego rezultatu mam oczekiwać?

Tego nikt nie wie, ale jestem pewien że jeżeli wszystko będzie odpowiednio dolegać,ilość past będzie odpowiednia,czyli nie za duża i nie za mała to temperatury będą dużo niższe niż podajesz w pierwszym poście.U mnie w OCCT przy napięciu jak w sygnaturce mam średnio na rdzeniach 71 stopni,czyli nie jest najgorzej,ale myślę że mogło by być lepiej.U ciebie temperatury są dużo za wysokie.

Wyczyściłeś dokładnie ihs i pcb procka dokładnie ze starego kleju ?

Jak nałożyłeś nowy klej (ile i w jakim miejscu)?

Jak nałożyłeś CLU na rdzeń, posmarowałeś delikatnie ihs w miejscu styku z rdzeniem CLU?

FIVR zabezpieczyłeś ? czym?

Wyczyściłeś dokładnie ihs i pcb procka dokładnie ze starego kleju ?

Jak nałożyłeś nowy klej (ile i w jakim miejscu)?

Jak nałożyłeś CLU na rdzeń, posmarowałeś delikatnie ihs w miejscu styku z rdzeniem CLU?

FIVR zabezpieczyłeś ? czym?

Ihs i pcb wyczyściłem dokładnie alkoholem izopropylowym, klej plastikową kartą.

Silikon nałożyłem w takim kształcie jak był oryginalnie, dość cienką linię.

Zrobiłem niewielkie ziarenko CLU a następnie rozsmarowałem delikatnie drugą stroną pędzla. Jest okrągły więc jeździłem w pionie i poziomie aż rozsmarowałem. Czytałem, że sam pędzelek robi pęcherzyki. Tą metodą też idealnej powierzchni nie udało mi się uzyskać. CLU powinno mieć konsystencję jak lustro czy bardziej zmatowioną, taką z porami jakby? Moja nie była właśnie idealnie lustrzana. Ogólnie pierwszy raz miałem styczność z tą pastą.

FIVR, czyli te rezystorki czy co to tam jest obok rdzenia, tak? Jeżeli o to chodzi to lakier do paznokci bezbarwny.