Throwaway25 2 Napisano 21 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Witam, natknąłem się na pewien sposób wyczyszczenia powietrza w pokoju, który jak dla mnie wygląda dosyć przekonująco, ale niestety mam pewien problem. Rzecz w tym, że nigdzie w Polsce nie mogę znaleźć dwóch rzeczy. Wiatraka ze zdjęcia (nie znam polskiej nazwy, pytałem się wielu osób bez efektu, po angielsku "box fan") i filtra (również ze zdjęcia). Czy wie ktoś może, jak się nazywa taki wentylator, albo chociaż gdzie mogę go kupić? To samo tyczy się filtra. Według metody jest to "merv 4"/"merv 8". Czy dostanę coś takiego w tym kraju? Z góry dziękuję za pomoc. Zdjęcia: Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 21 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Nie wiem gdzie mieszkasz,jakie warunki są wokół ale myślę,że to nie jest dobry sposób. Gdzie będziesz montował te wentylatory i siatki ? Cytuj Link to post Share on other sites
Throwaway25 2 Napisano 21 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Chciałbym coś takiego zrobić: Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 21 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Może to by i dało coś ale jak nie będziesz otwierał okna. Moim zdaniem nie warto.... Cytuj Link to post Share on other sites
Throwaway25 2 Napisano 21 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 (edytowane) I tak prawie go nie otwieram, a ilość kurzu jest u mnie przytłaczająca - od bardzo długiego czasu szukam sposobu, który pomógłby rozwiązać problem. Sprzątanie nic nie daje, okno już miałem przez wiele tygodni zamknięte, żeby go ograniczyć, ale to też niewiele dało (więc jestem jak najbardziej do tego skłonny). Edytowane 21 Lipca 2017 przez borowcy Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Szukaj w wentylatorach warsztatowych do wentylacji pomieszczeń. Amatorsko zazwyczaj buduje się je ze sklejki pod konkretnej wielkości wkład filtra. Nie mniej on by musiał chodzić non stop żeby w pomieszczeniu tworzyć nadciśnienie. Na wejściu do pokoju musiałbyś mieć śluzę dodatkowo bo taki wentylator nie wytworzy takiego nadciśnienia żeby przez drzwi do pokoju nie dostało się powietrze z pyłem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts