DjTechnics 12 Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Witam. Na żadnym z for nie spotkałem się z taką debatą na ten temat, mam na myśli zestawy stereo za kilka tysięcy, a nie żadne komputerowki, powiedzmy kolumny w cenie 3-5tys a słuchawki 500-1500zl. Co daje lepsze wrażenia podczas grania. Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 No ja się nie dziwię, że się nie spotkałeś Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfen 134 Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Mam kolumny za niecałe 2000 zł i słuchawki za jakieś 600 zł i wolę grać na kolumnach. Raz że komfort lepszy, żadnych kabelków, ucisków na uszy itp, a dźwięk też lepszy na kolumnach. Słuchawki zakładam tylko w nocy. Gram na ps4. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Zależy w co się gra jak grasz w wyścigi strategie czy jakieś h&s czy inne tego pokroju to i owszem można grać na głośnikach ale jak grasz w FPS i potrzebujesz pozycjonowania i dokładnie wiedzieć gdzie jest przeciwnik to tylko słuchawki Cytuj Link to post Share on other sites
DjTechnics 12 Napisano 20 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Mam kolumny za niecałe 2000 zł i słuchawki za jakieś 600 zł i wolę grać na kolumnach. Raz że komfort lepszy, żadnych kabelków, ucisków na uszy itp, a dźwięk też lepszy na kolumnach. Słuchawki zakładam tylko w nocy. Gram na ps4. Dzięki za odpowiedź, możesz napisać co to za sprzęcik? Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 21 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 @DjTechnics Na żadnym z for powiadasz? Widocznie przeglądasz tylko komputerowe Co daje lepsze wrażenia? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż słuchawki i głośniki to dla mnie bardziej dobra komplementarne niż substytucyjne. Tak samo, jak motocykl nie może zastąpić samochodu. Zależy w co grasz, na jakim poziomie, jakie są Twoje oczekiwania itd. itp. Jeśli ktoś gra np. w BF 1 i chciałby poczuć się jak na wojnie, gdzie penetrujące przestrzeń fale dźwiękowe wybuchów mieszają we flakach, to wybierze głośniki, a do tego jeszcze konkretnego suba. Jeśli ktoś gra bardziej zawodowo, czy też ostro skilluje (taki "try hard") podczas gry to słuchawki dadzą nieco lepsze pozycjonowanie, będziesz mógł lepiej wsłuchać się w szczegóły. Kolejna sprawa to taka, że głośniki i słuchawki same nie grają, potrzeba im źródła dźwięku, a to też ma niebagatelny wpływ na całość. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 21 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 @fex ja by powiedział że słuchawki jednak dużo lepiej wypozycjonują niż głośniki a nie nieco lepiej o ile rozmawiamy o stereo Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 21 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 @bleck55 - poprawione Jeśli chodzi o dwie kolumny to zgoda, stereo ma zwyczajnie pewne ograniczenia. Jeśli mowa o większych zestawach to można już się nieco bawić, ale to zazwyczaj kosztuje sporo zachodu i kombinowania, a słuchawki pach na łeb i już optymalne ustawienie Gram często w CS 1.6 na mapie fy_pool_day, taka klaustrofobiczna trochę, bardzo wymagająca jeśli chodzi o pozycjonowanie i słuch, a słyszę wszystkich praktycznie z każdego miejsca na tej małej mapce, zazwyczaj K/D jest powyżej 5. Gram na SOMiCach V2 za 40$... i tutaj głośniki cenowo nie podołają Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 21 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Grając przeszedłem przez wszystkie możliwe systemy czyli stereo, 4.0, 4.1, 5.1, 6/7.1 i na żadnym nie grało mi się lepiej niż na słuchawkach... no może z wyłączeniem grania w DiRT'a czy też inne wyścigówki w stanowisku, gdzie głośniki są rozstawione dookoła. Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfen 134 Napisano 25 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, możesz napisać co to za sprzęcik?kolumny monitor audio bronze 2, a słuchawki akg k550, DAC na TDA 1543. Jeszcze jedno, gram głównie na singla i tutaj wolę grać na kolumnach. Muzykę też slucham prawie tylko na kolumnach. Natomiast w multipayer i nasłuchiwanie kroków się nie bawię, wiec tutaj nie wiem co lepsze. Znalazłem też jakiś artykuł na ten temathttp://www.audiofanatyk.pl/kolumny-kontra-sluchawki/ Edytowane 25 Lipca 2017 przez Wulfen Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts