Rafal_8 0 Napisano 13 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 (edytowane) Witammoja dziewczyna ma problem z komputerem. Na codzień pracuje z programem Adobe Photoshop. Poniżej specyfikacja komputera:CPU: AMD FX 8350 X8, 4 GHzMOBO: Gigabyte 6A - 990XA - UD3RAM: Unknown 1600 CL9 Series 2x 4GB (userBenchmark)GPU: AMD GD 7850HDD: Seageate Barraccuda 72000.14 1TBSSD: Kingston SSDNow V300 60GBPSU: Corsair CX600OS: Windows 10 64 bitOd pewnego czasu zaczęły pojawiać się bluescreeny, mniej więcej co 10 minut. Wezwaliśmy informatyka, wcześniej podgladając co nie co w Event Viewerze i stwierdziliśmy, że po prostu może to być zasilacz. Sprawdziliśmy również temperaturę procesora i była ona trochę zbyt duża. Informatyk przeczyścił procesor, który się przegrzewał, pokrywał go gruby kurz, wymienił pastę. Zupdateował sterowniki karty dźwiękowej i również zasugerował wymianę zasilacza, który mógł się po prostu zużyć i być już niewystarczający oraz wymianę chłodzenia.Po jego interwencji bluescreeny przestały się pojawiać, lecz raz na kilka godzin komputer samoistnie się wyłączał. Zdecydowaliśmy sie wymienić zasilacz, na - bequiet! Pure Power 9 600W. Niestety to nic nie pomogło i myślę, że to jednak wina chłodzenia procesora.Po wymianie PSU przeprowadziliśmy render 3D Photoshopie i temperatura procesora nie przekroczyła 64 stopni. Jednak co dziwne, zaistniała sytuacja gdzie po wybudzeniu komputera, Photoshop był tylko uruchomiony w tle, nic się tam nie działo, przeglądając przeglądarkę temperatura skoczyła nagle do 77 stopni i po chwili komputer się wyłączył, zapewne poprze zabezpieczeniaa. Próbwałem równiez uruchomić WhoCrashed, ale nie znalazł on na komputerze żadnych plików dumpowych.Sam mając starszego laptopa, jakieś pół roku temu, i wgrywając Win10 z Win7 musiałem ponownie wgrać Win7, bo odpalajac cokolwiek procesor się przegrzewał. Zapewne ze względu na niedostosowanie procesora. Jednak tutaj dziewczyna korzystała z Win10 już z 7 miesięcy i nic się nie działo. Co może być zatem problemem?Dołaczam screen z eventViewera, godzina 7:05 to przykładowe wyłączenie się komputera:http://oi68.tinypic.com/316n875.jpg Edytowane 13 Lipca 2017 przez Rafal_8 Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 13 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Wyłącznie wszelkie hibernacje itp. ustawić plan zasilania na wysoką wydajność i przede wszystkim zmienić chłodzenie ze stockowego wyjca na coś normalnego np. Fortis (na ile miejsce w obudowie pozwala) ew. coś typu top-flow 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rafal_8 0 Napisano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Temperatura po wymienieniu chłodzenia na Fera3 HE1244 V2 podczas renderowaniu w Adobe spadła z 64 do 46 stopni. Na razie komputer się nie wyłącza, mam nadzieję, żę to to. Dzięki póki co! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts