Skocz do zawartości

Kernel-Power event id-41 (63)

Recommended Posts

Witam

moja dziewczyna ma problem z komputerem. Na codzień pracuje z programem Adobe Photoshop. Poniżej specyfikacja komputera:

CPU: AMD FX 8350 X8, 4 GHz
MOBO: Gigabyte 6A - 990XA - UD3
RAM: Unknown 1600 CL9 Series 2x 4GB (userBenchmark)
GPU: AMD GD 7850
HDD: Seageate Barraccuda 72000.14 1TB
SSD: Kingston SSDNow V300 60GB
PSU: Corsair CX600

Od pewnego czasu zaczęły pojawiać się bluescreeny, mniej więcej co 10 minut. Wezwaliśmy informatyka, wcześniej podgladając co nie co w Event Viewerze i stwierdziliśmy, że po prostu może to być zasilacz. Sprawdziliśmy również temperaturę procesora i była ona trochę zbyt duża. Informatyk przeczyścił procesor, który się przegrzewał, pokrywał go gruby kurz, wymienił pastę. Zupdateował sterowniki karty dźwiękowej i również zasugerował wymianę zasilacza, który mógł się po prostu zużyć i być już niewystarczający oraz wymianę chłodzenia.

Po jego interwencji bluescreeny przestały się pojawiać, lecz raz na kilka godzin komputer samoistnie się wyłączał. Zdecydowaliśmy sie wymienić zasilacz, na - bequiet! Pure Power 9 600W. Niestety to nic nie pomogło i myślę, że to jednak wina chłodzenia procesora.

Po wymianie PSU przeprowadziliśmy render 3D Photoshopie i temperatura procesora nie przekroczyła 64 stopni. Jednak co dziwne, zaistniała sytuacja gdzie po wybudzeniu komputera, Photoshop był tylko uruchomiony w tle, nic się tam nie działo, przeglądając przeglądarkę temperatura skoczyła nagle do 77 stopni i po chwili komputer się wyłączył, zapewne poprze zabezpieczeniaa. Próbwałem równiez uruchomić WhoCrashed, ale nie znalazł on na komputerze żadnych plików dumpowych.

Sam mając starszego laptopa, jakieś pół roku temu, i wgrywając Win10 z Win7 musiałem ponownie wgrać Win7, bo odpalajac cokolwiek procesor się przegrzewał. Zapewne ze względu na niedostosowanie procesora. Jednak tutaj dziewczyna korzystała z Win10 już z 7 miesięcy i nic się nie działo. Co może być zatem problemem?

Dołaczam screen z eventViewera, godzina 7:05 to przykładowe wyłączenie się komputera:
http://oi68.tinypic.com/316n875.jpg

Edytowane przez Rafal_8