Skocz do zawartości

Problem z Radeon r9 290

Recommended Posts

Przeszukałem trochę forum i nie znalazłem czegoś co dałoby mi odpowiedź więc poproszę o pomoc.

Mam kartę Asus Radeon r9 290 OC i problem, którego nie potrafię rozwiązać.

Wszystko działa jak należy, karta trzyma temperatury takie jak powinna, bez problemu ciągnie gierki na najwyższych ale co jakiś czas wywala jej sterownik. Nigdy przy graniu, zawsze kiedy nie nie jest obciążona, np na pulpicie czy podczas przeglądania neta. Gdzieś pojawia się artefakt albo coś mrugnie i bum, ekran robi się czarny. Czasami wraca i pokazuję komunikat, że sterownik odzyskał sprawność i działa dalej, a czasami po powrocie użycie karty skacze na 100%, wenty wypruwają siebie i trzeba zresetować komputer. Dodam, że czasem wyskakuje bluescreen podczas włączania komputera z kodem 0X00000116. (data bs jest stara bo od tamtego momentu cisne na integrze)

Próbowałem wielu wersji sterownika, nawet bardzo starych catalystów i nic nie pomaga. 

Myślałem, że może za mały zasilacz, wymieniłem na aż 620, zdecydowanie za dużo na mój sprzęt i nic to nie dało.

Ceny kart nagle poszły w górę i nie oszukujmy się, nie stać mnie na nową. Mam nadzieję, że coś poradzicie ;_;

Więc tak, zainstaluj inne sterowniki starsze, ale najpierw wyczyść rejestr jak już odinstalujesz obecne.Jeżeli to nie pomoże to raczej karta padnie za niedługo.

Zawsze czysciłem rejestr przed upgradem i downgradem. 2 razy nawet formatowałem. Czyli rip moja karta?

I tak już pół komputera wymieniłem. Jak tak dalej pójdzie to zmienie wszystko oprócz karty. W zasadzie tylko procesor jest od początku razem z kartą, nawet płytę główną zmieniałem. W sumie memtestu nie robiłem. Ale na integrze z i5 4460 wszystko dziala bez zastrzezen nawet jak komputera 2 tygodnie nie wylaczylem.

Jak rysuje w SAIu i zawale swoje 8gb ramu to i tak dziala wiec ram chyba nie robi problemu

Edytowane przez Zbysio12