Vemorion 293 Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Cześć, posiadam te dwa chłodzenia podane w temacie i nie wiem który z nich jest wydajniejszy. Na jednym i drugim mam fabryczne wentylatory czyli 2 przy Grandisie i 1 przy Mugenie. Konkretnie chodzi o podkręconego 2500k także każdy stopień jest ważny, obecnie mam zainstalowanego Grandisa i teoretycznie mógłbym zmienić na Mugena i przetestować ale nie chcę tego robić bo mam dobrze ułożoną dosyć drogą pastę więc szkoda tego psuć gdyby wymiana okazała się na darmo. W internecie nie mogę znaleźć bezpośredniego porównania bo to chłodzenia z zupełnie innych okresów, Mugen miał premierę kilka lat wcześniej, ale to kawał bydlaka i jestem ciekawy czy da radę. Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
bumbel123 3110 Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Wydajność tych coolerów jest bardzo zbliżona. Myślę, że różnica temperatur nie będzie wynosiła więcej niż 2-3 stopnie. Ciężko powiedzieć, który będzie lepszy. Musisz sam przetestować. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 5 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Na niekorzyść Mugena może może przemawiać jego rozmiar, przez co niektórzy mają problem z montażem no i w zależności od mobo potrafi zablokować jeden slot RAM. Ciekawostką co do Mugena jest to, że w zależności od posiadanego miejsca można na nim zamontować aż 4 wentylatory. Od siebie dodam, że mimo upływu lat doskonale radzi sobie z gorącym FX. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts