soda 387 Napisano 1 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Witam, posiadam laptopa DELL Inspiron 5537 i chciałbym w nim wymienić dysk na SSD. HDD który w nim jest teraz mam zamiar wsadzić w obudowę i zrobić z niego zewnętrzny. Z tego co się zorientowałem to musi mieć kości MLC oraz złącze SATA. Pojemność 120 GB wystarczy, komp służy głównie do internetu, więc większy jest zbędny. Co byście polecili w cenie 200-300 zł? Myślałem nad Sandiskiem PLUS nadaje się? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 1 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Sandiskiem PLUS To TLC. Ceny nowych SSD są obecnie chore. http://allegro.pl/dysk-ssd-samsung-840-pro-128gb-pamieci-mlc-i6875042631.html Rok gwary, zapisane 6TB, czyli tyle co nic. Miałem, mogę z czystym sumieniem polecić. Najlepszy w swojej klasie. Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 1 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Wiem, że ceny są chore, ale co zrobić Dysk ma być nowy, bo w sumie jest to prezent W dwóch miejscach wyczytałem, że ten sandisk jest na kościach MLC, ale na oficjalnej stronie nie ma o tym ani słowa, no ale skoro twierdzisz, że jest na TLC to już nic nie wiem Co w takim razie innego dobrego w tej cenie? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 1 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Na 1000% procent jest na TLC. Stary model, z tą samą nazwą, był na MLC. http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/sandisk-ssd-plus-120-gb-test/strona/26318.html Szczerze mówiąc to niczego naprawdę sensownego do 3 stów nie mogę polecić - zakup nowego SSD o tak małej pojemności, zwłaszcza przy dzisiejszych cenach, nie jest zbyt rozsądny. Dokładając niecałą stówę można dostać Iridium Pro 240 GB, który jest jednym z lepszych nośników na rynku. Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 1 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 (edytowane) Stary model, z tą samą nazwą, był na MLC. No to teraz wszystko jasne, nie zwróciłem na to uwagi. Czytałem gdzieś, że faktycznie 120 GB odchodzi powoli do lamusa, bo jest nieopłacalny, jednak mi nie potrzeba więcej. Z drugiej strony z tego co piszesz, to chyba nie będę miał wyboru i będę zmuszony kupić 240 GB. Poczytałem trochę forum i zauważyłem, że ludzie mają jednak problemy z tymi Goodramami, może to tylko pojedyncze przypadki? Hmmm, ciężka sprawa A ADATA SX930? Edytowane 1 Lipca 2017 przez Sova30 Cytuj Link to post Share on other sites
Kwiecio 1 Napisano 2 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Z w każdej serii może trafić się wadliwa sztuka. Mam GoodRam Iridium Pro 240GB właśnie w laptopie i mogę polecić. Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Z w każdej serii może trafić się wadliwa sztuka. Mam GoodRam Iridium Pro 240GB właśnie w laptopie i mogę polecić. Jeśli nie znajdę nic tańszego i o mniejszej pojemności, to kupię tego Goodrama, jednak ja na prawdę nie potrzebuję do tego laptopa więcej miejsca niż 120 GB a i to jest nawet za dużo Ile miejsca potrzeba na system i kilka prostych programów? A może jednak zastanowić się nad TLC, skoro ten dysk ma służyć głównie do internetu, czy nie ma sensu w ogóle się w to pakować? Panowie na prawdę nie ma nic godnego polecenia 120 GB? Ja wiem, że to się za bardzo nie opłaca no ale za 300 zł to chyba coś można już kupić? Po co mam wydawać 400 zł na dysk 240 GB jak wykorzystam tylko 30% jego pojemności. Może jakiś Kingston? Doradźcie coś, bo bym chciał dzisiaj zamówić. Cytuj Link to post Share on other sites
marcin34424 29 Napisano 3 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Kingstona to sobie odpuść. Jeżeli chcesz wydać niewiele i dysk nie będzie mielił danych jak w serwerze, a napisałeś, że ma służyć do internetu to nie ma sensu wydawać nie wiadomo jakich pieniędzy by mieć dysk na pamięciach mlc. Moja skromna propozycja: https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-su700-120gb-sata3-asu700ss-120gt-c-1214498/ Dysk na pamięciach VNAND 3D TLC z żywotnością TBW 70TB Mój dysk w sumie zapisał 6,5TB danych ( Samsung 850evo 500GB) po roku intensywnego użytkowania (Dysk systemowy, instalowałem na niego wszystkie gry, programy, pobierałem filmy i inne dane) Myślę, że to dla Ciebie najlepszy wybór, biorąc pod uwagę małą pojemność (120GB) i fakt, że na komputerze nie będziesz mógł pograć w wymagające, a co za tym idzie zajmujące dużo miejsca gry. W Twoim przypadku, dysk powinien wytrzymać grubo ponad 10lat. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 jak wydajność nie ma aż takiego znaczenia, to ja radzę kupić budżetowy dysk SSD na MLC, ale ze słabszym kontrolerem. np intenso 120GB za 229zł ( S8 + toshiba A19nm MLC ) Jeśli to laptop to na serio radzę jednak MLC, ze względu na retencję danych. jedyny minus to standardowa gwarancja 24 miesiące, lecz same kostki MLC przeżyją każde TLC na rynku. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts