Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

mam problem z moim komputerem, mianowicie jak go włączam to monitor przeważnie się nie uruchamia. Tzn komputer normalnie chodzi, dyski pracują a na monitorze jest czarny ekran i dioda mruga jak w trybie stand by. Pomaga przepięcie do innego portu i przełożenie z powrotem do tego pierwszego, przy czym wtedy zmienia się rozdzielczość na dużo mniejszą i trzeba ją ręcznie przywrócić w ustawieniach. Czasem uruchamia się normalnie, a czasem po przepięciu kabla rozdzielczość sama ustawia się na poprawną.

Do tej pory jakoś specjalnie mi to nie przeszkadzało bo nie działo się tak za każdym razem, ale teraz kupiłem nowy dysk i chciałbym zainstalować na nim system, a nie mam jak gdyż przez owy problem nie jestem w stanie wejść do biosu lub uruchomić bootowania z płyty bo jeśli monitor w ogóle się uruchomi to tuż przed wejściem do pulpitu. Jeśli wywołam bios "na ślepo" to monitor się nie włączy. 

Dodam jeszcze że zaczęło się to po burzy, bo po uderzeniu komputer się wyłączył, ale potem normalnie go włączyłem. 

Ma ktoś jakiś pomysł?

Monitor podpięty poprzez DVI.

Płyta P67A-GD53 (B3)

Intel Core i7 2600 4x3,4GHz

grafika EVGA GTX 960

zasilacz Thermaltake 530W SMART SE Modular BOX

Pamięć DDR3 Crucial 2x8GB 1600MHz Ballistix Sport CL9

bo po uderzeniu komputer się wyłączył,
Tu pewnie leży przyczyna i na forum raczej trudno będzie rozwiązać ten problem. Po wyładowaniu elektromagnetycznym raczej przyda się specjalista z aparaturą pomiarową do elektroniki. Wystarczy, że któryś z kondensatorów utracił poprawną rezystancję i do tego znaleźć, który czy na płycie czy karcie graficznej.
  • 2 tygodnie później...

Udało się jakoś zainstalować system i już miałem pisać tu że wszystko ok, bo faktycznie przez pierwsze 2-3 dni nic się nie działo. Niestety wszystkie objawy wróciły ze zdwojoną siłą. Zauważyłem również że po podpięciu monitora nie jest on wyświetlany po swojej nazwie tylko po prostu jako "monitor", przechodzi w tryb non plug-and-play i ustawia sie na stałe rozdzielczość 1024x768. Jak podpinam telewizor to normalnie wykrywa nazwę. Dzisiaj nawet zaczęły pojawiać się artefakty i przebarwienia obrazu podczas oglądania YT. 

Wina zatem leży po stronie monitora bo zabrałem komputer do pracy i na innych wszystko śmiga. Trzeba poszukać czegoś nowego...

Piszę to jakby ktoś był ciekawy czy problem został rozwiązany. Temat uważam za zamknięty.