Per3rekQ 0 Napisano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Dzień Dobry, od dawna zmagam się z bardzo słabym internetem stacjonarnym http://www.speedtest.pl/wynik/151777284 od firmy orange usługa Neostrada (do10mb/s) jak widać na testach jest to okropnie słaby internet chciałem się przerzucić na mobilny, jako iż mam Komputer stacjonarny i laptop. Chciałbym zapytać czy internet mobilny do gier i do pobierania ich będzie dobry lepszy od obecnego internetu zależy mi na małym pingu i szybkim pobieraniu jak tak to jaki mi Możecie polecić woj. Podkarpackie, Cygany. Do komputera musiałbym dokupić kartę wifi, która mi będzie lapała neta poprzez wifi jaka też moglibyście mi doradzić? Chcę sie przerzucic na mobilny internet dlatego że w moim miejscu zamieszkania dochodzi tylko internet od orange neostrada :-) poprzez kabel. Cytuj Link to post Share on other sites
login1969 218 Napisano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Jeżeli jest to usługa do 10Mb/s to najniższą prędkością w tej opcji 1Mb/s.Ze Speedtestu wynika że maż dużo poniżej 1 Mb/s.Wychodzi na to że są to przeciążenia na centrali.Może być tak że modem masz zsynchronizowany na 10Mb a prędkość jest taka jak widać.Może to też być problem na linii (jakiś słaby styk).Zgłaszałeś to?Jak daleko mieszkasz od centrali? Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Komp nie ma syfu w sobie? Cytuj Link to post Share on other sites
Per3rekQ 0 Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Komp nie ma syfu w sobie? Komp jest prawie nowy miesiąc temu kupiony i mało co było na nim pobierane. Jeżeli jest to usługa do 10Mb/s to najniższą prędkością w tej opcji 1Mb/s.Ze Speedtestu wynika że maż dużo poniżej 1 Mb/s.Wychodzi na to że są to przeciążenia na centrali.Może być tak że modem masz zsynchronizowany na 10Mb a prędkość jest taka jak widać.Może to też być problem na linii (jakiś słaby styk).Zgłaszałeś to?Jak daleko mieszkasz od centrali? Było zgłaszane przyjeżdżał technik niby coś poprawił, a zaraz na następny dzień to samo i coś tam mówią, że poprawia, a tu i tak nic. Cytuj Link to post Share on other sites
login1969 218 Napisano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Było zgłaszane przyjeżdżał technik niby coś poprawił, a zaraz na następny dzień to samo i coś tam mówią, że poprawia, a tu i tak nic. Czyli jest jakieś uszkodzenie tylko albo olewają albo nie mogą sobie poradzić.Czy wiesz ile kilometrów mieszkasz od centrali? Cytuj Link to post Share on other sites
Per3rekQ 0 Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Czyli jest jakieś uszkodzenie tylko albo olewają albo nie mogą sobie poradzić.Czy wiesz ile kilometrów mieszkasz od centrali? Z tego, co się orientuje centrale mają w Warszawie do nie mam 236 km, a o innych nie wiem nic w tym temacie jestem zielony nie wiem, gdzie mogę nawet sprawdzić do jakiej centrali jestem przyłączony może coś zmienić w ustawieniach rutera od nich fun box 2.0 albo 3.0 nie orientuj się z tym z tego, co mi wiadomo kolega z Koprzywnicy 20km dalej od mojego miejsca zamieszkania też ma neostrada do 10 mb/s i chodzi mu bardzo dobrze 20 km to nie jest duża różnica, a jakoś jaka wynika u niego, a u mnie jest ogromna. Na każdym komputerze czy laptopie mam taką samą prędkość internetu i jestem podłączony kablowo. Edytowane 26 Czerwca 2017 przez Per3rekQ Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Może jednak wybierzesz najłatwiejszą drogę i zadzwonisz do nich ? Oni cię u siebie widzą i może jakoś pomogą ? Cytuj Link to post Share on other sites
Per3rekQ 0 Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Może jednak wybierzesz najłatwiejszą drogę i zadzwonisz do nich ? Oni cię u siebie widzą i może jakoś pomogą ? Dzwoniłem do nich dużo razy i za każdym razem robią z człowieka wała mówią że coś poprawią a w efekcie końcowym nic się nie zmieni będą chcieli wysłać technika zrobi coś będzie dobrze przez parę godzin i znowu to samo Cytuj Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Może jednak wybierzesz najłatwiejszą drogę i zadzwonisz do nich ? Oni cię u siebie widzą i może jakoś pomogą ? Przecież to Orange (TPSA), więc nie ma szans. Nawet z klientem firmowym lecą w kulki co przerabiałem w poprzedniej robocie. Przez pół roku nie mogli naprawić, zmieniali w węźle, zmieniali okablowanie a gdy się im mówiło żeby sprawdzili modem to nie. A jak się dzwoniło to "hmm, naprawdę dziwne" - tyle zazwyczaj mają do powiedzenia panie na infolinii. Do tego świetne warunki reklamacji - możesz to zrobić jak usługa nie działa powyżej 20 dni w miesiącu. Jak nie działa 19 to musisz się męczyć. W domu mam net 40mbs z UPC i w bloku założyli światłowód 120mbs z Orange ale w życiu nie zaryzykuję przygody nimi. W aktualnej firmie mamy mobilny od Netii, hula od 3 miesięcy i nie mam (tfu tfu) żadnych zastrzeżeń. https://www.netia.pl/zamowienie_dom,2420.html Polecam sprawdzić czy mają zasięg. https://www.netia.pl/ Edytowane 26 Czerwca 2017 przez doman18 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Zadałem pytanie,bo nie przekazałeś tych informacji. Doman18 - co człowiek,to inne doświadczenie i nie bardzo mamy na to wpływ. Ja już nigdy nie zwiążę się z Netią,ale staram się tego nie eksponować na zewnątrz, bo to mój przypadek. Z Orange natomiast nie mam żadnych problemów (taki rejon i tacy pracownicy,może mam farta)... Cytuj Link to post Share on other sites
Per3rekQ 0 Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Ok to teraz mam pytanie odnośnie internetu mobilnego do jakiej taryfy opłaca mi się przejsc na ten mobilny internet żeby mieć mały ping i szybkie pobieranie i jaka mógłbym dokupić kartę wi fi która mogę wpiąć w pc i będzie dobrze sie sprawowała ? Cytuj Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Ale czemu pytasz o wifii? Np. w Netii dostajesz router, wsadzasz kartę, wpinasz się kablem do jednego z portów LAN tak jak do każdego routera i śmigasz. Wifii do niczego nie jest potrzebne, a nawet nie zalecane jeżeli chcesz mieć stabilność i jak najmniejszy ping. No chyba że chodzi ci o wzięcie jakiegoś mobilnego modemoroutera jak np. e5573. Ale osobiście w twoim przypadku nie polecałbym. Edytowane 26 Czerwca 2017 przez doman18 Cytuj Link to post Share on other sites
Per3rekQ 0 Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Ale czemu pytasz o wifii? Np. w Netii dostajesz router, wsadzasz kartę, wpinasz się kablem do jednego z portów LAN tak jak do każdego routera i śmigasz. Wifii do niczego nie jest potrzebne, a nawet nie zalecane jeżeli chcesz mieć stabilność i jak najmniejszy ping. No chyba że chodzi ci o wzięcie jakiegoś mobilnego modemoroutera jak np. e5573. Ale osobiście w twoim przypadku nie polecałbym. Gdy wchodzę na stron Neti i wpisuje swój adres wyświetla Jesteś w zasięgu super szybkiego Internetu mobilnego LTE od Netii.Czyli mógłbym wybrać ten internet na przykład Internet 100 Mb/s Usługi główne: Internet 100 Mbit/s Mobilny No Limit - 1GB LTE w prezencie Urządzenia: Netia Spot Cytuj Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Najlepiej zadzwoń do nich i przy okazji zapytaj o okres próbny. Bo u nas śmiga ładnie, ale to środek miasta, więc z zasięgiem nie ma problemów. U ciebie nie koniecznie musi tak być. Być może będzie trzeba dodatkowe anteny albo w ogóle zrezygnować. Dlatego zapytaj lepiej przez infolinię lub konsultanta. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnoldnies 3 Napisano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Na na innych komputerach też masz taki problem z prędkością Cytuj Link to post Share on other sites
Per3rekQ 0 Napisano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Na na innych komputerach też masz taki problem z prędkością Na każdym komputerze czy laptopie mam taką samą prędkość internetu i jestem podłączony kablowo. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts