MroczQ 0 Napisano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Cześć, po 3 latach korzystania z laptopa planuje zakup stacjonarki. Obecnie mam Y510p z 2xGT750 w SLI, swoją drogą bardzo udany model "gamingowego" Lenovo. Przeprowadzam się z kawalerki i będę miał miejsce na upragnionego PC więc powoli badam teren, sprawdzam trendy, opinie, szukam najlepszych połączeń sprzętowych i cenowych. Zastosowanie komputera : głównie gry + ewentualny stream tytułowych gier. Maksymalna kwota : 4500zł Kiedy zamierzam kupić komputer? : lipiec/sierpień Których części potrzebuję : wszystkiego poza myszką Czy będę podkręcać sprzęt? : nigdy nie mówię nigdy Rozdzielczość mojego monitora i model : możliwe że będe miał LCD 21cali FullHD, też jestem otwarty na ciekawe propozycje Specjalne wymagania : niżej Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : - Własna propozycja zestawu : ostatnio kombinowałem na morelach z tymi pozycjami ale zawsze ostateczna cena wychodziła kosmiczna: - i5-7600K -GTX 1060/1070 -8GB RAM -SSD 128GB+ 7200RPM 1TB Komputer będę wykorzystywał głównie do rozrywki i rozgrywki. Obecnie najbardziej wymagający tytuł który posiadam to DayZ z racji swojej niestabilności. Pewnie posiadając mocniejszy sprzęt i większy ekran zacznę czuć pociąg do nowszych produkcji, już teraz nastawiam się na M&B Bannerlord i kolejnego Wiedźmina Chciałbym skomponować rozwojowy sprzęt dlatego myślałem nad kartą zakończoną literką K oraz mocniejszym GTX`em do którego będzie można w przyszłości dołożyć bliźniaka na szynie SLI. Tylko w przypadku dorzucenia drugiej karty boję się że i5 może być docelowo wąskim gardłem. Tematy: płyty głównej, RAM, obudowy, zasilacza to dla mnie zagwozdka ponieważ widzę, że w wielu tematach ludzie poświęcają tym podzespołom dużą uwagę. Wiem czym jest taktowanie i przepustowość ale rodzaje chipsetów, możliwości OC, jakość chłodzenia/dodatkowe chłodzenie CPU/GPU, to dla mnie czarna magia. Zwracam się do Was o pomoc! Tylko proszę nie przesadzajcie cenowo, 4,5k uważam i tak za dużą kwotę jak na komputer. Za tą kase można kupić w tym kraju zadbaną Łade Samare xD Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Plany o SLI porzuć tutaj na starcie. Tak czy siak skończysz z monitorem FullHD. 2 x GTX 1060 przy normalnych cenach, to koszt GTX 1080 a i blisko GTX 1080 Ti. Ceny GTX'ów poszły bardzo mocno w gorę i ciężko będzie się teraz zmieścić w budżecie. Te 4500 zł są na sam zestaw czy na zestaw + monitor ? ewentualny stream tytułowych gier Pod stream warto prześledzić temat Ryzen 5 1600, który ma 6 rdzeni i 12 wątków. Cytuj Link to post Share on other sites
MroczQ 0 Napisano 22 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Kajtek, 4,5-5 na samą jednostkę. Monitor myśle że wykorzystam teraz obecny, a później po kolejnej wypłacie ewentualnie odkupię nowy. Skoro ceny poszły w górę myślałem właśnie nad tańszym GXTem teraz i bliźniakiem później, niż wyrzucaniem na start kupy pieniazkow na najnowsza karte na rynku. Dlatego nie rozumiem dlaczego porzucać ten pomysł? Myślałem nad Ryzenem ale nigdy nie miałem w żadnym ze swoich komputerów AMD i trochę się boje tej zmiany. Czy faktycznie gry są w stanie wykorzystać 6 rdzeni i 12 wątków w pełnia tak jak wykorzystują moc i5? Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Czy faktycznie gry są w stanie wykorzystać 6 rdzeni i 12 wątków w pełnia tak jak wykorzystują moc i5? Nie wykorzystają, dlatego Kajtek wspomniał o streamowaniu. Cytuj Link to post Share on other sites
MroczQ 0 Napisano 22 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 (edytowane) Pokombinowałem i złożyłem na morelach coś takiego: http://www.morele.net/inventory/info/c6SG8P/ Wybrałem ostatecznie kartę GTX 1060. Co powiecie o takim zestawieniu podzespołów? Edytowane 22 Czerwca 2017 przez MroczQ Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Nieopłacalny zasilacz, SSD na TLC, Czy zakup Ryzena ma tutaj sens do takich gier ? Nie jestem przekonany. Cytuj Link to post Share on other sites
MroczQ 0 Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Kajtek, dalbys radę podrzucić konfigurator z Twoja wizją? Ja nie jestem w tym biegły Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Do rozważenia jest tutaj CPU. Jest na to czas ... Kiedy zamierzam kupić komputer? : lipiec/sierpień Wtedy też i ceny GPU chyba już wrócą do normalności. Cytuj Link to post Share on other sites
MroczQ 0 Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Im więcej myśle nad kompem tym bardziej chciałbym go mieć więc bardziej lipiec niż sierpień. Sam proponowałeś Ryzena, a ta propozycja wydaje się bardziej przyszłościowa niż i5. GPU mam nadzieje ze wróci do swojej ceny na początku lipca albo odkupię z zagranicy w normalnych pieniądzach Co z tematem zasilacza? Na jaki mógłbym wymienić? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3601 Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 CPU na Ryzen 1600, tym sposobem masz na szybszy SSD 240GB w postaci iridium Pro. Zasilacz na CM G550M - stabilniejszy i cichszy, do tego 5 lat gwarancji. No i wrzuć tam cichsze chłodzenie pod OC w przyszłości, Fortis 3 będzie ok. Cytuj Link to post Share on other sites
MroczQ 0 Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Dzięki 3ndurek! W oparciu o wasze uwagi zmontowałem: http://www.morele.net/inventory/info/Cwit0C/ GTX1060 MSI Gaming X jedzie do mnie z niemiec w cenie +100zł więc nie czuję że przepłacam 8 zamiast 16 ramu, płyta główna zmieniona, obudowa trochę tańsza, większy SSD, zmieniony zasilacz na polecane na forach be quiet. Proszę o finalny rzut okiem pod kontem technicznym. Czy wszystko do siebie pasuje? Nie pominąłem czegoś? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3601 Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Dzięki 3ndurek! Za co skoro sam dobierasz podzespoły, a one racji bytu w tym zestawie nie mają. Znowu SSD na TLC, kompletnie nieopłacalny model zasilacza, jak i RAM w chorej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
MroczQ 0 Napisano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Za konkretne sugestie! Zasilacz vs Twój mocniejszy, tańszy i z lepszym atestem a do tego znana marka. Co z nim nie tak? Na SSD się nie znam. Jaki inny model w tej cenie? iridium Pro to koszt +200zl a planowałem zamknąć się w 4500 za całość. RAM wziąłem z rozpiski w jednym z artykułów jako polecany pod Ryzena. Można zamienić na coś tańszego? Zrobiłem skrót myślowy, polecany zasilacz plus dysk dysk to dodatkowe 200. Oszczędzę tyle na Ramie? EDIT: Jest promocja na bquiet, ludzie bardzo chwalą ten model nawet pod mocniejsze podzespoły niż moje https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-system-power-b8-550w-bulk-bn259-850219/?reviews_page=2 Ram jest drogi ponieważ jest b-die pod współpracę z Ryzenem. Doczytałem ze innego nie ma sensu brać. SSD wezmę MLC. Przekonaliscie mnie Zostaje kwestia coolera. 3ndurek pisze o fortis 3 który nie jest pod AM4. Jest kilka pozycji na ten socket. Jest ktoś w stanie polecić konkretny model? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3601 Napisano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Jest promocja na bquiet, ludzie bardzo chwalą ten model nawet pod mocniejsze podzespoły niż moje https://www.morele.n...?reviews_page=2 To jest zasilacz na poziomie Corsaira serii VS, budżetowka, nie masz tam w nim nawet cichego modelu wentylatora, sam zasilacz bardzo słabo trzyma napięcia. Ram jest drogi ponieważ jest b-die pod współpracę z Ryzenem. Doczytałem ze innego nie ma sensu brać. jak to, 100zł taniej masz kości taktowane 3000/3200MHz. Zostaje kwestia coolera. 3ndurek pisze o fortis 3 który nie jest pod AM4. A zapinki pod AM4 są, dopytaj w sklepie czy już są dołączone do chłodzenia. Dopłata do Ryzen 1600X nie ma żadnego sensu. A tak to mniej więcej powinno wyglądać 1 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC1 x SilentiumPC Aquarius X70W Pure Black (b/z)1 x AMD Ryzen 5 1600 /3.6GHz, AM4, BOX/1 x SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v21 x Corsair 8GB (2x4GB) 3000MHz CL15 Vengeance LPX1 x Corsair CX550M 550W 120mm Bronze Semi-Modularny1 x AsRock AB350 Pro4 /AMD B350, DDR4, AM4/ 2835zł SSD na MLC, MOBO z mocniejszą sekcją, wydajniejszy cooler, stabilniejszy zasilacz na trwalszych kondensatorach z 5 letnią gwarancją o lepszej kulturze pracy. Do tego blisko 150zł taniej iż Twój poprzedni zestaw. Cytuj Link to post Share on other sites
MroczQ 0 Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Super propozycja! Zastosuje w finalnej konfiguracji A cooler nie ma mocowania, a zamawianie upgrade kit na cooling.pl jest bez sensu. Co powiesz o Enermax ETS-T40F-TB? Czy może coś innego pod AM4? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Mocowanie już raczej jest do Fortisa o ile to nie jakiś leżak. Cytuj Link to post Share on other sites
MroczQ 0 Napisano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Do tej wersji fortisa nie ma, info z oficjalnej strony. Jak ten enermax? Jakieś inne polecacie pod AM4 za około 150zl? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Mocowania dodają dla sklepów. Sklep przy sprzedaży daje Tobie. Zapytaj w sklepie. Cytuj Link to post Share on other sites
MroczQ 0 Napisano 1 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Właśnie jest tylko na cooling i można dostać kod rabatowy na stronie silentium Tak tez zrobię, poczekam jeszcze chwile z kompem A gtx 1060 gaming z za 1500zl dotarła właśnie z niemieckiego smażona. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts