mwk123 6 Napisano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Od pewnego czasu wydawało mi się, że mam stosunkowo mało fps w grach na swoim GTX 1080. Zacząłem szperać na internecie i wyczytałem, że powodem może być wolne złącze PCI-E i to chyba właśnie jest problemem. Poszperałem w biosie i rzeczywiście wygląda na to, że karta graficzna chodzi tylko na x1 zamiast na x16. Posiadam płytę główną MSI Z170A Gaming M5 z najnowszym biosem. W jaki sposób zmienić częstotliwość PCI-E w tym biosie? Bo próbuję od paru godzin i nie mogę znaleźć takiej funkcji. http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/kwasny.gifNa różnych zagranicznych forach widziałem, że ludzie twierdzą, że jest to normalne dlatego że karta nie jest pod żadnym obciążeniem i przełącza się w taki sposób dla oszczędności energii. U mnie wygląda to tak:Mój bios: Zdjęcie 1UEFI pokazuje, że karta graficzna pracuje tylko w x1. Zdjęcie 2Te ustawienia próbowałem zmieniać, ale to nie przyniosło zamierzonego skutku. Zdjęcie 3Potwierdzenie z GPU-Z że karta pracuje tylko w trybie x1 Zdjęcie 4Pod obciążeniem nie zmieniło się na x16. Zdjęcie 5 Cytuj Link to post Share on other sites
joggy 228 Napisano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 (edytowane) Spróbuj jeszcze raz wyjąć i włożyć kartę w płytę. Ewentualnie przeczyść styki na karcie i lub dmuchnij sprężonym powietrzem w złącze karty na płycie głównej.Być może uszkodzona jest karta bądź gniazdo płyty gównej.Próbowałeś włożyć kartę w drugi slot i zobaczyć czy działa na x8?Może być jeszcze kwestia sterowników chipsetu i karty graficznej. Edytowane 16 Czerwca 2017 przez joggy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mwk123 6 Napisano 16 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Próbowałem ją włożyć, przeczyścić wejście od karty i gniazdo od płyty głównej i włożyć z powrotem - dalej jest to samo. Próbowałem ją też włożyć niżej - ale niestety ta karta jest bardzo duża i nie mogę jej tam wcisnąć przez inne kable itp. A dzisiaj jest już trochę za ciemno, żebym dał radę ją tam włożyć. Jeszcze zauważyłem, że jak wejdę w ustawienia NVIDIA i dalej informacje o systemie, to tam jest napisane: Magistrala: PCI Express x16 Gen3. Tylko nie wiem, czy tam pokazuje, w jaki slot jest włożona karta czy tylko jaki jest w stanie obsłużyć. Cytuj Link to post Share on other sites
stalkerpl 129 Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 (edytowane) mam taką samą kartę, czy problem u mnie też występuje? czy chodzi normalnie zakładka bus interface? <a href="http://www.fotosik.pl/zdjecie/4d6801eaf96cfbfa" Edytowane 17 Czerwca 2017 przez stalkerpl Cytuj Link to post Share on other sites
Quix125 0 Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Siema, hmm mam podobny problem też z GTX 1080 ale inna płyta i producent karty. Asrock Z77 Extreme 4, Ivy Bridge i5 3570K, GTX 1080 G1 (Gigabyte). Przełożyłem kartę do drugiego slotu PCIE 3.0 ale karta nie pracuje x16 tylko x8. W instrukcji płyty pisze, że przy tym procku (Ivy Brigde) slot powinien z jedną kartą "chodzić" x16. ftp://europe.asrock.com/Manual/Z77%20Extreme4.pdf Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 mam taką samą kartę, czy problem u mnie też występuje? czy chodzi normalnie Kliknij w znaczek "?" obok Bus Interface i zrób render test, żeby sprawdzić, czy karta przechodzi w tryb x16 3.0. Jeśli tak, to wszystko jest ok. Co do reszty - upewnijcie się, że macie preset oszczędzania energii w systemie ustawiony na "Wysoka wydajność" i przeinstalujcie sterowniki przy pomocy Display Driver Uninstaller w trybie awaryjnym, a także że nic innego nie korzysta z interfejsu PCI-E. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mwk123 6 Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 (edytowane) W systemie w opcjach zasilania mam ustawioną wysoką wydajność - wszedłem także w ustawienia zaawansowane i dla Magistrala PCI Express mam wyłączoną opcję zarządzania energią zależnie od stanu linku. W opcjach NVIDIA także mam ustawione preferowanie wysokiej wydajności. Jeśli chodzi o interfejsy PCI-E, to mam jeszcze podłączony dysk pod złączę M.2. - próbowałem go wyjąć i jest dalej to samo. Za chwilę spróbuję sterowniki przeinstalować z DDU - wcześniej tego nie robiłem, bo 2 dni temu próbując ogarnąć tę sprawę, wgrywałem od nowa system - ale w sumie to prawda jest taka, że Windows wcześniej zainstalowałem sam swoje, więc spróbuję je wgrać jeszcze raz od nowa. Ja mam jeszcze taki pomysł, że to może przez stary monitor? Mam dość stary monitor (Samsung SyncMaster B2230HD) i może system widzi, że monitor jest dość stary i hamuje kartę uważając, że i tak wszystko na nim wyświetli prawidłowo działając tylko w x1 i w ten sposób próbuje oszczędzać energię. Wiem, że to pewnie głupi pomysł, ale monitor potrafi mieć wpływ na ustawienia takie jak synchronizacja pionowa i to ile komputer chce wyświetlać klatek, więc może... Poza tym ten komputer składał mi znajomy i powiedział, że wszystkie jest z nim w porządku i jak coś, to żebym kartę zawsze wkładał w ten slot PCI, bo on jest najszybszy i tak myślę sobie, że on używał do tego swojego monitora. I jeszcze mi powiedział, że jak mam taki monitor, to po wyłączeniu komputera może on piszczeć/buczeć i tak rzeczywiście jest. EDIT: Po reinstalacji sterowników dalej jest tak samo. Po zmianie monitora nadal bez zmian. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez mwk123 Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 hehe nie wierzę że serio ludzie takie problemy mają przecież to widać w techpower na 1 rzut oka... quix125 jasno pisze ci x8 1.1 stalkerpl x16 1.1 Zmiana monitora? Nie wierzę. Instrukcja od płyty głównej i wsadźcie kartę w tę dziurkę którą powinniście. Jeśli dalej mało to bios, sterowniki. Ale w 90% pewny jestem że w sloty złe wsadzacie kartę i zdziwienie. Co do opcji zasilania ReznoR też wam dobrze radzi. Cytuj Link to post Share on other sites
mwk123 6 Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 @Overclock666G Na pewno w dobry slot włożyłem kartę graficzną - w pierwszym poście jest zdjęcie z Board Explorera z biosu i jest nawet dokładnie pokazane, w który slot mam włożoną kartę graficzną. Bios mam aktualny, sterowniki to samo. Przeinstalowałem je tak jak radził ReznoR. Ogólnie rozmawiałem jeszcze ze znajomym i spróbuję przełożyć jeszcze raz kartę w środkowy port. Jak będzie działać x8 - to pożyczę od niego inną kartę i włożę w slot ten pierwszy i zobaczę, czy jest ciągle x1 na innej karcie. Swoją grafikę też pewnie włożę w inną płytę u niego w x16. Cały sprzęt nie ma jeszcze roku, więc najprawdopodobniej będę reklamował kartę graficzną lub płytę główną - bo coś z którymś jest nie tak. A próby z monitorem to było już łapanie się ostatnich desek ratunku. : P Jak coś ruszę dalej z tematem, to dam znać - może komuś z podobnym problemem się przyda. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Quix125 0 Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 hehe nie wierzę że serio ludzie takie problemy mają przecież to widać w techpower na 1 rzut oka... quix125 jasno pisze ci x8 1.1 Piszesz jasno pisze, ale powinienem wg instrukcji mieć x16 nawet w drugim slocie. Chyba, że x16 włącza się przy SLI. Aktualnie x8 3.0 w biosie ustawiłem opcję i teraz przy renderowaniu jest 3.0 zamiast 1.1, pojawiła się też opcja PhysX, Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Gratuluje w takim razie x8 które na bank pozytywnie wpłynie ci na wydajność porównując do 1.1 ale dalej nie jest to x16, a kartę która masz myślę że x8 nadal ogranicza także dalej nie jest idealnie lecz dużo lepiej od tego co było. Pozostaje mi tylko wam kibicować Aktualizacja biosu w wypadku jakiś nowych płyt też może pomóc choć szczerze wątpię ale próbować warto bo całe 2minuty zabawy zaktualizować bios. mwk123 jak masz tylko możliwość przetestowania karty u znajomego to nie czekaj tylko sprawdzaj. Cytuj Link to post Share on other sites
Quix125 0 Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Nie mogę włożyć do slotu PCIE nr 1 ponieważ mam uszkodzony. Rzuć okiem z łąski sowojej na linka z pierwszego mojego postu, wydaje się, że w trybie single slot nr 2 pracuje z x8 ale Asrock pisze, że to jest x16..w trybie dual? Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 To może uszkodzenie slotu ma związek z działaniem drugiego slotu. Cytuj Link to post Share on other sites
mwk123 6 Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Ogólnie ja w międzyczasie zrobiłem jeszcze większy porządek z kablami i wcisnąłem kartę w niższy slot i tam działa x8. Po przełożeniu w pierwszy znowu jest x1. W poniedziałek będę dzwonił do supportu MS w celu wyjaśnienia sprawy/zgłoszenia urządzenia na gwarancję. Ogólnie jeszcze moglibyście mi podpowiedzieć, czy załatwiać kwestię bezpośrednio z MSI czy lepiej przez XKOM? Edytowane 17 Czerwca 2017 przez mwk123 Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Z MSI jest trudno cokolwiek załatwiać (przynajmniej w PL): http://forum.benchmark.pl/topic/244941-nie-mog%C4%99-wys%C5%82a%C4%87-karty-na-gwarancje-bo-sklep-zbankrutowa%C5%82/Chyba lepiej kontaktować się ze sklepem.Tylko znowu nie ma pewności czy to płyta czy karta. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joggy 228 Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 (edytowane) @@Quix125, Drugi slot płyty głównej zawsze jest x8, chyba że masz jakąś dobrą płytę pod lga 2011 (lub jakiegoś ultra high enda na 4-5 kart graficznych) i wszystkie sloty x16 w co wątpię. Zwykłe komercyjne płyty główne mają pierwszy główny slot karty graficznej x16, drugi x8 i ewentualnie trzeci x4. I na drugim i 3cim slocie więcej jak x8 czy x4 nie osiągniecie bo owszem gniazdo wygląda tak samo jak to x16 ale linii pci-e jest tylko x8 lub x4 podprowadzone.Co wam można jeszcze poradzić... sprawdźcie czy procesor dobrze przylega w sockecie, czy nie macie wygiętych pinów w gnieździe procesora.Jeśli działa wam w drugim gnieździe na x8 3.0 to znaczy że albo gniazdo x16 jest uszkodzone, albo coś tam macie w nim zabrudzone i blokuje pozostałe piny albo macie problem z pinami pod cpu.Edit: może być jeszcze kwestia kart rozszerzeń które macie, i to może spowalniać wam karty. Starsze Procesory mają chyba tylko 16 linii na karty rozszerzeń, więc dodanie czegokolwiek obniża grafikę z x16 na x8. Edytowane 19 Czerwca 2017 przez joggy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Drugi slot płyty głównej zawsze jest x8 Nie zawsze. W moim Asrocku drugi slot jest na 4x. Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 (edytowane) Przełożyłem kartę do drugiego slotu PCIE 3.0 ale karta nie pracuje x16 tylko x8. W instrukcji płyty pisze, że przy tym procku (Ivy Brigde) slot powinien z jedną kartą "chodzić" x16. ftp://europe.asrock.com/Manual/Z77%20Extreme4.pdf Screen z tego pdfa: http://orig05.deviantart.net/1b89/f/2017/170/4/4/desktop_2017_06_19___09_08_34_01_by_reznor666-dbd87c2.png Drugi slot (oznaczony jako PCIE3) pracuje maksimum w trybie x8. Pierwszy slot (oznaczony jako PCIE2) pracuje jako max x16. Tak właśnie myślałem, że drugi slot będzie max x8 w przypadku chipsetów Z, dlatego coś mi tu nie pasowało. Jak czytałeś tą instrukcję, hm? Edytowane 19 Czerwca 2017 przez ReznoR Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie mwk123 6 Napisano 6 Lipca 2017 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Dzisiaj komputer wrócił do mnie z serwisu. Płyta główna okazała się być wadliwa i została wymieniona na inną. Dziękuję wszystkim za pomoc. : ) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts