oskiro 2 Napisano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Witam, postanowiłem dzisiaj wymienić na procesorze i karcie graficznej pastę termoprzewodzącą. Po całym procesie podczas próby włączenia, wszystkie wiatraki zaczynają działać, dysk się kręci ale na monitorze nie ma sygnału. To samo się dzieje podczas podłączania do zintegrowanej. Rozkręcałem go i czyściłem jeszcze dokładniej, zmieniałem slot ram i dalej nic. Czy to wina uszkodzenia płyty głównej. Pozdrawiam i dziękuje. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Są jakieś dźwięki ze speakera w trybie POST? Wymontuj procesor i sprawdź piny czy nie pokrzywione. Cytuj Link to post Share on other sites
oskiro 2 Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 żadnych dźwięków nie ma, a w sockecie procka nie ma wystających pinów. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Wymontuj RAM i uruchom PC sprawna płyta powinna zakomunikować dźwiękami speakera o braku RAM-u. Intel ma piny w gnieździe CPU, a AMD piny są na CPU. Blok odpowiadający za PCI express jest zależny bezpośrednio od CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
oskiro 2 Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Po wyjęciu ramu żadnego dźwięku nie wydaje, wszystko dzieje się jak z włożonym. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Jeżeli speaker jest sprawny to na 99% płyta przeniosła się do krainy szczęśliwości. Jak odbywało się to czyszczenie? Sprawdź jeszcze podłączenia zasilania 24 pin i CPU. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
oskiro 2 Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Wszystko wymontowałem z komputera, wiatraki, cooler sprężonym powietrzem przedmuchałem, wacikiem ze spirytujem usunąłem resztki starej pasty z procka i gpu, wszystki jeszcze dokładnie przemuchałem i zamontowałem. Nie wiem, czy jakoś przez przypadek coś mi omsknęło się i uderzyło w płytę. Speaker raczej powinien być sprawny, podczas ostatniego czyszczenia kilka jeszcze wydał dźwięki. Zasilanie raczej jest dobrze przymonocwane, ponieważ wiatraczki jednak się kręcą. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 jakoś przez przypadek coś mi omsknęło Nie koniecznie czasami wystarczy przeskok ładunku elektrostatycznego i może być pozamiatane. Sprawdź to podłączenie tzn. odłącz wtyczki i podłącz. Może jakiś nadmiar pasty termo przewodzącej znalazł się nie tam gdzie trzeba. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts