backshift 4 Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Zmieniłem płytę główną, pamięć ram i procesor. Podłączyłem wszystko prawidłowo. Komputer się uruchamia i nagle na znaczku windows 7 resetuje się. Naprawa systemu powoduje zawieszenie i nic nie można zrobić. Kiedyś zmieniało się pracę dysku z AHCI na IHE, ale teraz nie wiem gdzie mam to znaleźć. Płyta Asrock H110M-DVS. Nie mam już pomysłów, przejrzałem różne fora i artykuły ale niestety napotkałem na bzdury. Dlatego proszę was o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Stawiałeś system od nowa? Cytuj Link to post Share on other sites
mszark 36 Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 przejrzałem różne fora i artykuły ale niestety napotkałem na bzdury. Nie przejrzałeś. Po wymianie płyty na inną koniecznie trzeba przeinstalować system. Cytuj Link to post Share on other sites
dark_luke 5 Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Nie przejrzałeś. Po wymianie płyty na inną koniecznie trzeba przeinstalować system. Nie prawda. Zmieniałem płyty 3 razy i za każdym system wstał. Ale to był nieśmiertelny Win XP 64bit . Działa ok 12 lat zmieniam tylko sterowniki. Raz udało się z Win 7. Zmiana LGA 775 na LGA 1150 i o dziwo system wystartował. Cytuj Link to post Share on other sites
ogotay 29 Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Nie z AHCI na IHE, tylko IDE jak już... Opcja powinna być nadal dostępna w BIOS-ie/UEFI, choć może mieć inną nazwę, np. Legacy zamiast IDE, ale lepiej zostawić na AHCI. System czasem wstaje, ale nie zależy to od gniazda procesora (LGA), tylko od chipsetu na płycie głównej. Jeśli chipsety są od tego samego producenta i są z podobnych generacji (np. chipsety Intela ICH7 i ICH9) i pod warunkiem, że system ma już do nich jakiś domyślny choćby systemowy sterownik, to system wstanie, Błąd autora wątku polegał na tym, że próbował uruchomić system normalnie, a powinien wystartować go w trybie awaryjnym za pierwszym razem i zaczekać, aż system sobie wykryje nowy sprzęt. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez ogotay Cytuj Link to post Share on other sites
backshift 4 Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Faktycznie mój błąd literówka z tym IHE i IDE. Więc podpowiadacie że problem leży po stronie wykrywania nowego sprzętu. Sprawdzę i opiszę. Cytuj Link to post Share on other sites
mszark 36 Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Nie prawda. Zmieniałem płyty 3 razy i za każdym system wstał. Ale to był nieśmiertelny Win XP 64bit . No ok, może wstać i jako tako działać. I można się bawić ze sterownikami, ale lepszą opcją jest czysty system. Czasem nawet szybszą jak są problemy. Cytuj Link to post Share on other sites
backshift 4 Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Niestety po włączeniu w tryb awaryjny również zawiesza wie i resetuje. Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Juz dawno bys byl po formacie i postawieniu swiezego OS... Cytuj Link to post Share on other sites
backshift 4 Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Ok ale mam na tym dysku dane. Podłączyłem go pod laptopa przez kabel i laptop wykrywa go ale jako offline. Dlaczego? Pod win7 muszę zidentyfikować dysk i określić czy MBR czy GPT. Niestety po tym jak klikam MBR i OK wyskakuje komunikat "Nie można wykonać żądania z powodu błędu, urządzenia We/Wy. Cytuj Link to post Share on other sites
ogotay 29 Napisano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Powtórzę... Błąd autora wątku polegał na tym, że próbował uruchomić system normalnie, a powinien wystartować go w trybie awaryjnym za pierwszym razem i zaczekać, aż system sobie wykryje nowy sprzęt. W obecnej sytuacji do odzyskania danych można użyć dystrybucji Linuksa typu Live CD. Ostatecznie, autor zawsze może odwiedzić serwis komputerowy, gdzie za jakieś 100 zł ktoś to zrobi poprawnie. Nie żebym był niemiły, ale jak mam problem z lodówką czy pralką, to wzywam serwisanta, a nie kombinuję, jak w 2 dni zrobić doktorat z serwisowania sprzętu AGD. Cytuj Link to post Share on other sites
backshift 4 Napisano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Akurat doktorat mam z informatyki ale po prostu dawno już nie dłubałem i tu jest cały problem. A nie napisałem tutaj żeby sobie pogadać, tylko po to żeby uzyskać jakieś podpowiedzi, sugestie gdzie mogłem popełnić błąd.Jak dla mnie to dysk jest uszkodzony i tyle. Ponieważ pod żadnym urządzeniem działa w ten sam sposób. Skoro dla was jest taki problem by pomóc. To proszę o zamknięcie tematu. Cytuj Link to post Share on other sites
ogotay 29 Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 (edytowane) W smutnych czasach przyszło mi żyć, gdzie wszyscy obrażają się o byle co... Doktorowi informatyki podpowiadam: przeprowadź SMART, choćby przez smartctl z Linuksa. Jak masz uraz do programów otwartoźródłowych, to pewnie coś windowsowego znajdzie się na Hirens Boot CD. Może Windows nie chce odpalić dysku, bo nie przydzielił mu automatycznie litery dysku. Sprawdź! PS Koledzy sugerowali reinstalkę. Minęły prawie 3 dni. Miałbyś już system postawiony, skonfigurowany i zbackupowany. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez ogotay Cytuj Link to post Share on other sites
backshift 4 Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 No popatrz, system instalowałem dwa dni temu i nic to nie dało ponieważ zawiesza się na pierwszym otwartym oknie czyli wyborze języka, programowaniu klawiatury i regionie. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Zawiesza się czy usb przestaje reagować? H110 przypadkiem nie jest niekompatybilny z windows 7? Patchowałeś iso plikami od Asrocka przed instalacją? Cytuj Link to post Share on other sites
backshift 4 Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Mysz nie reaguje, klawiatura też. W UEFI bez problemu mogę korzystać wszystko działa. A po włączeniu płyty z win7 instalator uruchamia się i nic nie mogę zrobić. Może być tak że płyta nie działa pod win7? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Czy ustawienia w UEFI masz na -domyślne ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Sprawdź sobie dokładnie na stronce asrocka, nie wiem co dokładnie robisz ale od tego bym zaczął. http://www.asrock.com/microsite/Win7Install/ Cytuj Link to post Share on other sites
backshift 4 Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Dziwny objaw podczas włączania listwy zasilającej, komputer sam się uruchamia pojawia sie napis ASROCK i nagle się wyłącza. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 No to chyba problem z zasilaniem (zasilaczem)...? Cytuj Link to post Share on other sites
backshift 4 Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Ale to zasilacz sam uruchamia komputer? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Jeśli piszesz,że komputer na chwilę się włącza po włączeniu listwy zasilającej,to wygląda na to,że zasilacz(wyłączony) przesyła jakiś impuls na komputer..... Cytuj Link to post Share on other sites
backshift 4 Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Tak tak może być. Ale wydaje mi się że jest gdzieś opcja która wyłącza takie działanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts