Skocz do zawartości

AIM SC808 - problem z uruchomieniem

Recommended Posts

Dotarła dzisiaj do mnie używana karta AIM SC808, która kupiłem na allegro. Mam z nią niestety problem.
Podpiąłem ją do PC, uruchomiłem kompa, jednak nie było słychać charakterystycznego kliknięcia. Odpiąłem GPU, podpiąłem AIMa w slot po GPU i karta kliknęła, Windows ją wykrył, zainstalowałem sterowniki i uruchomiłem ponownie. Po ponownym uruchomieniu nie było słychać kliknięcia, windows nie wykrywał karty, podobnie program HD Audio od AIMa. Usunąłem sterowniki, kilka razy włączam i wyłączam PC, zmieniam slot na wcześniejszy itd i bez zmian, nie ma kliknięcia i Windows nie widzi karty. Wyjąłem bateryjkę z mobo, kilka odpaleń kompa i za którymś razem w końcu słyszę kliknięcie. Bez instalacji sterowników sprawdzam czy karta daje dźwięk na słuchawki i faktycznie tak jest więc działa. Instaluję sterowniki AIMa jednak tym razem nie uruchamiam ponownie kompa, włączam kilka piosenek i wszystko jest ok, w ustawieniach programu AIMa też mogę pozmieniać różne opcje, wszystko na tym etapie jest jak najbardziej ok. W tym momencie uruchamiam ponownie PC i niestety znowu nie słychać kliknięcia, nie ma dźwięku i program AIMa nie widzi karty.

Ktoś wie czym to może być spowodowane? Uszkodzenie mobo raczej bym wykluczył bo jakiś rok temu inna sztuka też SC808 chodziła na tej samej płycie i wszystko było ok. Z góry dzięki za pomoc.

Możliwe, że u mnie nie ma bo to najzwyklejsza H61m Gigabyte.
Przed podpięciem AIMa korzystałem z Prodigy Black Cube, nie wymagała ona instalacji sterowników ale stawiam, że przy pierwszym podpięciu coś sama zainstalowała. Wiesz może gdzie szukać sterowników od niej? Na pewno nie zaszkodzi ich usunięcie.

@ErniK Tak, Windows 10. Na pudełku od karty jest naklejka z datą 22.12.2016 więc stawiam, że to data produkcji, sprzedawca na allegro pisał, że używał ją około pół roku więc ma to sens. Pisał też, że daje 14 dni gwarancji rozruchowej więc w razie czego jest to jakieś wyjście.

@Lukson Wcześniej miałem już na tej samej płycie inną sztukę SC808 i działał bezproblemowo, jest to może kwestia sztuki, że gryzie się z PC?

@ErniK Tak, jest naklejka Windows 10 Compatible.

Zakładając, że faktycznie karta jest wadliwa to co najlepiej zrobić? Jest na pudełku naklejka x-komu więc zakładam, że ma tam jeszcze gwarancję. Jeśli tak to odsyłać do x-komu czy lepiej zwrócić sprzedawcy? Cena była całkiem fajna bo wylicytowałem ją za 205zł więc gdybym ją zwrócił to na pewno musiałbym dołożyć trochę do innej sztuki więc opcja z ewentualną reklamacją w x-komie ma sens.

Ta karta nie wymaga sterowników pod win 10. Przy instalacji może dochodzić do konfliktu. Przy próbie zainstalowania ich z fabrycznego CD wyświetla komunikat, że by nie instalować pod win 10. Powinna uruchomić się bez instalacji .O tym mówi znaczek na pudelku (Comatibile win 10)

Edytowane przez T.H.Prezes

@T.H.Prezes fakt, karta działała też bez sterów o czym pisałem wyżej, problem tylko taki, że nawet bez instalacji sterów ona się uruchamia i jest widziana w windowsie gdzieś raz na 10 uruchomień PC :/

A sam program ten od AIMa również by się przydał bo chciałbym móc zmieniać różne opcje aby dostosować brzmienie itd do swoich potrzeb. Wcześniejsza sztuka SC808 działała bezproblemowo z zainstalowanym programem od AIMa.

Po pierwsze to nie wina windowsa, sterów itp tylko samej karty. Trafiła Ci się sztuka z lipnej serii, o czym mogę się założyć że poprzedni właściciel wiedział. Po drugie żadne kombinację itp nie pomogą, jedyną opcją jest oddanie karty na gwarancję 

Poprzedni właściciel odpisał na maila, że miał na początku z nią problem, że raz PC widział kartę a raz nie, po czym odesłał kartę do x-komu ale wróciła do niego bez zmian bo nie znaleźli wady. Potem zmienił komputer (wcześniejszy był bardziej biurowy) i karta na nim działała bezproblemowo.

Skan paragonu dostałem na maila, odpisałem, że mogę spróbować ją zareklamować w x-komie ale pod warunkiem, że jeśli x-kom nic z tym nie zrobi to nadal przyjmie ją z powrotem żebym nie został na lodzie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ok ale musisz nieco poczekac aby kondensatopry sie naładowały a nie tylko odłaczyc z zasilania .

Ja obecnie nie odłaczam a zamykam system 

Prawdopodobnie sekcja zasilania jest przymała dla tej karty .

Co do ewentualnej naprawy to naprawia je adeospl .

Koszt naprawy to 30zł wiec musza symbolicznie przy niej grzebać ( materiał z zeta czy dwa) .

Ciebie jak chesz ja ogarnąć poza gw z przesyłkami wyniesie 70zł ;)