carl22 4 Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Witam. Dostałem lapka od brachola do naprawy. Chodzi po prostu o zrobienie formata, jednak laptop choruje na jakieś dziwne przypadłości. Po włączeniu laptopa, wiesza się na logo Dell, po czym się wyłącza i włącz znów...także wieszając się na logo i restartując. Chce zrobić formata przy użyciu partycji recovery, ale przy logo są dostępne dwie opcje, F2 setup bios i F12 boot option. Z tego co wyczytałęm w sieci, w laptopach Dell nalezy przejść do boot option przez F12 i w "other option" wybrać Dell Backup and Recovery, tylko że tej ostatniej nie posiadam...Jest tylko diagnostics, enter setup i change boot mode setting. Laptop to Dell z fabrycznie zainstalowanym windowsie 8, ale niestety nie wiem co to dokładnie za model jest. Nie rozumiem natomiast czemu nie posiada nigdzie opcji by zrobic formata z poziomu partycji recovery, są modele które jej nie posiadają?? Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Możliwe że dla zaoszczędzenia miejsca partycja z recowery została usunięta. Sprawdził bym stan dysku bo może się sypie i partycja recowery "zapadła się"? Sprawdzić możesz przez załadowanie kompilacji Sterlec z poziomu DVD/ pamięci przenośnej USB( wymaga zmianę ładowania w BIOS na DVD lub USB w zależności na czym wypakujesz kompilację). Prócz możliwości załadowania któregoś z programów diagnostycznych miedzy innymi dla HDD, w pakiecie masz możliwość odpalenia systemu bez instalacji, wtedy ściągnij z internetu i zainstaluj na pamięci USB np Antimalwarebytes, by sprawdzić czy nie ma jakiś "świrusów". Z tego co sobie przypomniałem DELL wysyłał za opłatą O.S. na nośniku. Kiedyś Windows XP ściągałem z ich strony do swojego starego laptopa. Była by możliwość instalacji z obrazu ściągniętego z strony M$, ale zapisany w BIOS-ie klucz będzie chyba nie pasował, bo będzie on z puli przeznaczonej specjalnie dla DELL-a. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 29 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 A ta kompilacja sterlec to rozumiem zestaw programów, tylko nie mogę niczego takiego znaleźć, w ogóle szuka mi co innego. Ze zmianą botowania sobie poradzę, tylko nie wiem co to za programy. Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Niech szuka Sergiej Sterlec DVD pobierałem kiedyś za darmo obraz ISO z jakiejś strony z Wietnamu, jak się załaduje u góry menu ma do wyboru właśnie wersje tego ładowanego O.S-u bez instalacji na którym możne sprawdzić komputer instalując program na USB. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 30 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Jak przeczytałem o stronach wietnamskich to sobie jednak darowałem to... Zamiast tego zrobiłem po prostu formata, wrzuciłem windowsa 7 i działa,a skoro działa to komputer hardwarowo jest sprawny. No ale mam inny problem, nie mogę w ogóle połączyć się z internetem. Laptop nie posiada modułu wifi, więc pdolaczyłem do niego kabel ethernetowy z PC'ta i, nie wykrywa sieci. W centrum sieci i udostępniania nic zrobić się w zasadzie nie da, w ustawieniach karty sieciowej jest pusto, nie ma tam nic. Ot, laptop zachowuje się, jakbym w ogóle do niego nie podłączył kabla. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 30 Maja 2017 Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Sterowniki masz zainstalowane wszystkie? Cytuj Link to post Share on other sites
gotowiec27 8 Napisano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Przy problemie z internetem (sterowniki czy karta) spróbuj podłączyć smartfona przez kabel USB i włączyć Hot-spot USB w telefonie. Dzięki temu powinieneś mieć dostęp do tej samej sieci WiFi co telefon i ściągnąć sterowniki ze strony producenta. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Tak, udało mi się połączyć z netem przez telefon. Jednak mam inny ciekawy problem. Otóż, nie mogę za nic w świecie wrzucić tam windowsa 10. Najpierw zainstalowałem siódemkę i za pomocą kreatora próbowałem zaktualizować system do 10'tki. Laptop po jednym z automatycznych uruchomień, zawiesza się na ekranie ładowania. Piszę Dell, pokazane jest lądowanie....które trwało ponad dwie godziny zanim straciłem cierpliwość, system się nie zaktualizował. Postanowiłem ściągnąć instalke 10'tki i wykonać czystą instalację. To samo. Nie wiem czemu, ale nie mogę zainstalować w laptopie windowsa 10. Po prostu nie odpowiada. Instalacja 7 przebiegła bez żadnych problemów. Ale 10 nie wchodzi wcale, czy to przez aktualizacje 10 czy czystą instalację.....Szczerzenie nie znam sie zbyt na laptopach, na PC nigdy podobnych problebów nie miałem, ale czy producenci laptopów, mogą zablokować możliwość instalowania innych systemów? Odblokowałem w BIOSie mozliwość instalowania starszych systemów, bo domyślnie była to nie możliwe, przez co nawet 7 początkowo była blokowana, ale uporałem się z tym. Tylko że tam byla stosowna infomracja czemu nie można było zaintalować siódemki, w przypadku 10, laptop zamiera. Pierwszy raz spotykam sie z czymś takim, ale w sumie mam mało do czynienia z laptopami. Najwyżej po prostu zostawie siódemkę, ale warto było by wiedzieć czemu 10'tka nie chce przejść i czy jest jakiś pomysł jak to obejść. Przypominam tylko że domyślnie, fabrycznie laptop miał zainstalowaną 8'ke. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez carl22 Cytuj Link to post Share on other sites
gotowiec27 8 Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Spóbuj zainstalować 8.1 i z niego zrobić update do 10-ki. Ja raz miałem sytuację, że na jakimś stattelite była od nowości 10-ka. 8.1 też bez problemu się zainstalowało. Za to W7 po pierwszym restarcie (wymaganym przez instalator) zastygał na logo windowsa i nic nie można było z nim zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts