Sentymentalny 78 Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Witam, Posiadam kartę jak w tytule tematu, dokładnie ten model: http://www.sapphiretech.com/productdetial.asp?pid=DDB9DC4C-3C90-4DB3-A045-2372665A9FD3&lang=eng W GPU-Z jak i MSI Afterburner zauważyłem ostatnio coś dziwnego, a mianowicie Fan RPM w obu programach pokazywał wartość ok. 150. Co mnie zdziwiło, bo wcześniej nawet w idle wetyle domyślnie kręciły się ponad 1000 razy na minutę (ta karta nie ma trybu półpasywnego). Zajrzałem do obudowy i co widzę? Nie kręci się jeden z wentylatorów (konkretnie ten przy wtyczkach od zasilania). Tuż po włączeniu komputera, felerny wentylator załącza się dwukrotnie na krótki czas (2-3 sekundy), a potem już się nie kręci. Tak więc w 100% "martwy" nie jest. Pytanie czy można go przywrócić do normalnej pracy? Wartość RPM w wyżej wymienionych programach to pewnie błąd związany z tą usterką, bo nie odzwierciedla on ani jednego, ani drugiego wentylatora, który na moje oko pracuje normalnie (na pewno nie jest to te 150 obrotów). Jako że kilka tygodni temu zakupiłem GTX-a 970, omawiany Radek przeleżał sobie w folii i piance w kartonie po nabytym GTX-ie. Planowałem go (Radka ofc) w najbliższym czasie sprzedać, więc raz jeszcze zamontowałem go do kompa, aby sprawdzić czy wszystko działa... No i kicha. Nie wiem właśnie czy ten ponowny montaż i defekt wentyla to po prostu zbieg okoliczności czy może ja coś źle zrobiłem. Ale o błędnym montażu mowy być nie może (na 100%), tak samo karcie nie wyrządziłem żadnych szkód mechanicznych (z czym jak z czym, ale z takim sprzętem obchodzę się jak z jajkiem). Jedyne co mi przychodzi do głowy (choć nie wiem czy miałoby to znaczenie) to to, że sterowniki od GTX-a, czyli ten cały Panel sterowania Nvidia, odinstalowałem gdy Radeon już siedział w moim kompie. (dla większej jasności: wyłączyłem kompa i odłączyłem od zasilania >> wyjąłem GTX-a >> zamontowałem Radka >> podłączyłem kompa i zasilanie >> odinstalowałem stery GeForce'a >> zainstalowałem stery AMD). Ale tak jak mówię, czy mogło to spowodować defekt wentylatora? Niestety gwarancji już nie mam, bo karta była zakupiona w grudniu 2013 roku... Co mi pozostaje? Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Nie działa w ogóle, czy cokolwiek się pojawia na ekranie? Masz integrę?Jaka reszta sprzętu? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Jeśli jeszcze chcesz uzyskać jakieś pieniądze ze sprzedaży karty będziesz musiał ją odesłać do profesjonalnego serwisu zajmującego się naprawą kart graficznych. Być może to tylko zimne luty ale różnie dobrze mogły wyschnąć elektrolity albo padła jakaś przetwornica. Samem raczej ciężko będzie Ci naprawić taki sprzęt. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Nie działa w ogóle, czy cokolwiek się pojawia na ekranie? Masz integrę?Jaka reszta sprzętu? Karta działa normalnie, nie ma z nią żadnych problemów, po prostu zauważyłem ten nie kręcący się wentylator. Gdybym nie włączył wczoraj GPU-Z i zobaczył zastanawiający fan rpm, to nawet bym nie wiedział że coś jest nie tak. Obraz w porządku, gry działają. Sama grafika pod tym względem jest 100% sprawna. gepardak, a orientujesz się które serwisy są godne polecenia? Ja jestem całkowicie poza tematem. Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Ewentualnie zakupić identyczne chłodzenie z uszkodzonej sztuki Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Myślę, że wentylator dasz radę wymienić samodzielnie. Wymieniałem podobne w swojej GTX 580 Gigabyte, a tam zmontować chłodzie tochę trzeba było się namęczyć. Złącze fan 3 lub 4 pinowe do sprawdzenia. Do kupienia na aliexpress czasami na allegro. Symbole wentylatora są na naklejce na spodniej stronie korpusu. Kup od razu albo cały zestaw wentylatorów albo pojedynczo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Sprawdzałeś w stresie kręcą się dwa, ustaw krzywą i też sprawdź. Możesz też ręcznie sprawdzić czy kręci się luźno czy czuć lekki opór. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tomkusi1 34 Napisano 18 Maja 2017 Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Jeżeli karta ma jeszcze gwarancję to wyślij ją. Ogółem w tym roku pada masa 270ek od chłodzeń po pamięci ( artefakty ) także jak masz gwarancję to wysyłaj Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 (edytowane) Sprawdzałeś w stresie kręcą się dwa, ustaw krzywą i też sprawdź. Możesz też ręcznie sprawdzić czy kręci się luźno czy czuć lekki opór. Pobawiłem się właśnie dziś krzywą w Catalyst Control Center w zakładce AMD OverDrive i drugi wentylator "ożył" dopiero jak ustawiłem prędkość na 85% !!! Lecz jak potem schodziłem suwakiem niżej to się znów wyłączał... To kolejny dowód na to, że nie jest on w całości padnięty, bo jak wspominałem wcześniej, załącza się też na krótką chwilę podczas włączania komputera. Co do tego czy kręci się luźno, to tak, nie ma różnic między nim a tym drugim. Wystarczyło lekkie dmuchnięcie i obracał się identycznie jak 'braciszek'. Palcem też go obracałem i nie wyczułem w nim żadnych "oporów". I co mam teraz robić? Znalazłem do kupienia same wentylki na tym aliexperess, lecz co jeśli kłopot jest z jakimś czujnikiem w karcie graficznej? Wymiana wtedy (chyba) nic nie da. tomkusi, jak napisałem w pierwszej wypowiedzi - już dawno nie mam gwarancji Edytowane 20 Maja 2017 przez Sentymentalny Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 20 Maja 2017 Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Odinstaluj programy do podkręcania i sterowniki amd, usuń resztki po nv / amd programem ddu w trybie awaryjnym. Zainstaluj jeszcze raz stery tylko jakieś starsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Jestem świeżo po formacie, który zrobiłem wczoraj, system postawiłem od nowa z zamontowanym Radkiem. To nie w sofcie leży problem najwidoczniej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts